Zencefil tüketimi son yıllarda büyük bir artış göstermektedir. Özellikle kış aylarında taze zencefil kullanımı, birtakım rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Zencefil çiğ olarak tüketilmekle birlikte baharat olarak da yoğun bir şekilde kullanılır. Ancak zencefilin bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olması mümkündür. Bu durumda, çeşitli zencefil, zerdeçal ve kakule türleri de dahil olmak üzere Zingiberaceae ailesinin diğer üyelerine karşı da bir gıda alerjisi gelişebilir. 

Zencefil Alerjisi Nedir?

Zencefil alerjisi, bir kişinin zencefil veya çok az miktarda zencefil içeren bir besin tüketirken hafiften şiddetliye kadar metabolik bozukluklardan muzdarip olduğu bir durumdur. İç metabolik bozukluklar daha sonra çoğunlukla ciltte görülen fiziksel rahatsızlıklara yol açar. Zencefil alerjilerinin çoğu cilt ile ilgilidir. Zencefil, yumrulu bir bitki ailesine aittir. Zencefil yeraltında yetiştirilir ve dünya çapında yaygın olarak baharat olarak kullanılır. Neredeyse herkes zencefil kullanmaktadır. Bağışıklık sisteminin zencefilde bulunan bazı maddeleri tehlikeli ve zararlı olarak görmesi, alerjik reaksiyonun oluşma nedenidir. Tehlikeli duruma karşı kendini korumaya çalışan bağışıklık sistemi, antikor ve histamin gibi kimyasallar üretir. Vücudun zencefille bir sonraki karşılaşmasında histamin gibi kimyasallar salgılanır ve alerjik reaksiyon belirtileri ortaya çıkar. 

Zencefil Alerjisinin Belirtileri

Zencefil alerjisi nispeten nadir görülen bir alerjidir ve belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazı kişilerde hafif belirtiler gelişirken bazı kişilerde ise daha rahatsız edici belirtiler meydana gelebilir. Zencefil alerjisinin belirtileri şunlardır:

  • Deri döküntüsü,
  • Kızarıklık ve iltihap,
  • Şişlik,
  • Ağız tahrişi,
  • Kusma,
  • İshal,
  • Karın ağrısı.

Bazı durumlarda tıkanıklık, mide ekşimesi, nefes almada güçlük, ciltte yanma ve ciltte tahriş durumları görülebilir. 

Zencefil İntoleransı ve Belirtileri

Zencefil, bazı insanlarda duyarlılığa neden olur ancak alerjiye neden olmayabilir. Zencefil duyarlılığı ve alerjisi birbirinden farklıdır. Alerji, bağışıklık sistemi ile alakalı bir durumken, intolerans ise sindirim sistemi ile alakalı bir durumdur. Zencefil intoleransının belirtileri şu durumları içerir:

  • Kusma,
  • İshal,
  • Şişkinlik,
  • Bağırsak rahatsızlığı.

Zencefil tahammülsüzlüğü vakaları, zencefil alerjisine göre nispeten da çok sayıdadır, tahammülsüzlük, alerji kadar ölümcül değildir.

Zencefil Alerjisinin Teşhisi ve Tedavisi

Zencefil tükettikten sonra bazı belirtiler yaşamanız durumunda bir alerji uzmanı ile görüşmeniz gerekir. Alerji uzmanınız birtakım testlerle alerjinizin nedenini ve şiddetini belirleyebilir. Uzmanınız, alerjinizin teşhisi için cilt testi ya da kan testi yapabilir. Zencefil alerjiniz olduğu teşhis edilirse, yapabileceğiniz en iyi şey zencefil ve zencefil içeren her şeyden uzak durmanız olacaktır. Alerjiyi önlemenin ve yönetmenin en iyi yolu, alerjiye neden olan maddeden uzak durmaktır. Ancak bu her zaman mümkün olmayabilir ve farkında olmadan zencefile maruz kalabilirsiniz. Zencefil çoğu paketli gıdada gizli bir bileşen olarak da kullanılabilir. Bu sebeple zencefile maruz kalmanız olağandır. Bu gibi durumlarda belirtilerinizin şiddetine göre alerji uzmanınız size bazı ilaçlar verebilir. Alerjik reaksiyonların tedavisinde genel olarak antihistaminik ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar, alerjik reaksiyon oluşmasının önüne geçmez sadece belirtilerin yol açtığı rahatsızlık hissini az seviyeye indirir. Alerjiniz, alerjik şoka neden olabilecek ciddiyetteyse eğer alerji uzmanınız sürekli yanınızda bulundurmanız gereken bir adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Bu oto enjektörün şiddetli reaksiyonlarda kullanılması hayati önem taşır. Adrenalin oto enjektörünün kullanım detayları ile ilgili alerji uzmanınız size detaylı bir eğitim verecektir.