Alerjilerin yalnızca küçük bir kısmı gıda alerjisidir ve maya alerjisi, gıda alerjilerinin yalnızca küçük bir bölümünü oluşturur.
Bir maya alerjisinin kaynakları şunlar olabilir;
- Çoğu ekmek ve kekler, bisküviler, kruvasanlar gibi bazı unlu mamuller,
- Tahıl ürünleri,
- Alkol, özellikle bira, şarap ,
- Önceden hazırlanmış stoklar, stok küpler ve soslar,
- Sirke, turşu veya salata sosu gibi içeren yiyecekler
- Beklemiş etler ve zeytinler,
- Mantarlar,
- Olgun peynirler ve lahana turşusu gibi fermente gıdalar,
- Kurutulmuş meyveler,
- Böğürtlen, üzüm, çilek ve yaban mersini,
- Ayran, sentetik krema ve yoğurt,
- Soya sosu, miso ve demirhindi,
- Soya peyniri,
- Sitrik asit,
- Uzun bir süre boyunca açılmış ve saklanmış herhangi bir şey.
Kişide mayaya karşı olumsuz tepki oluştuğunda, maya intoleransı veya maya alerjisi olup olmadığının belirlemesi gerekir.
Maya oluşumu
Bazı durumlarda, vücutta bol miktarda maya olması mantar enfeksiyonuna neden olabilir. Bu, alerji ile aynı belirtilerin çoğuna neden olur, aradaki fark enfeksiyonun iyileştirilebilmesidir.
Maya intoleransı
Bir maya intoleransı genellikle maya alerjisinden daha az şiddetli belirtilere sahiptir ve belirtiler büyük ölçüde gastrointestinal sistemle sınırlıdır.
Maya alerjisi
Maya alerjisi tüm vücudu etkileyerek cilt reaksiyonlarına, ruh halindeki değişikliklere ve yaygın vücut ağrısına yol açabilir. Alerjik reaksiyonlar tehlikeli olabilir ve vücutta uzun vadeli hasara neden olabilir.
Maya Alerjisinde Belirtiler
Maya alerjisinin belirtileri kişiden kişiye değişebilir, en sık rastlanan belirtilerden bazıları şunlardır;
- Karın şişmesi,
- Nefes almada zorluk,
- Baş dönmesi,
- Eklem ağrısı.
Bazı kişilerin alkollü içecekler içtikten sonra geliştirdiği kırmızı, lekeli cildin nedeninin maya alerjisi olduğu konusunda yaygın bir yanılgı vardır. Bu kızarıklık genellikle alkollü içeceklerde kükürt dioksit ile ilgili alerji benzeri bir reaksiyondur (gerçek bir alerji değildir). Sülfür dioksit, içinde bulunduğu diğer maddelere karşı alerji benzeri reaksiyonları aktive edebilir. Bazen histamin salınımı ve tanenler de döküntüleri tetikleyebilir.
Bir maya enfeksiyonu veya alerji geliştirmek için en yaygın risk faktörlerinden biri zayıflamış bir bağışıklık sistemidir. Diabetes mellitus hastaları da daha yüksek risk altındadır.
Ailesinde maya alerjisi geçmişi olan kişiler yüksek risk altındadır. Ve eğer bir gıda alerjiniz varsa, başka bir şeye de alerjiniz olma olasılığınız artar.
Maya alerjisinde tanı
Mayaya veya diğer yiyeceklere karşı alerjileri doğrulamak için çeşitli testler vardır. Bunlar şunlardır;
- Deri prick testi,
- Deri içi deri testi,
- Kan veya RAST testi,
- Yiyecek yükleme testi,
- Eliminasyon diyeti.
Gluten intoleransı ve maya alerjisi
Glutene duyarlı enteropati (çölyak hastalığı olarak da bilinir) maya alerjileriyle karıştırılabilir. Çölyak hastalığı, alerjinin aksine glutene karşı gelişen otoimmün bir hastalıktır. Gluten; buğday, çavdar ve arpa gibi tahıllarda bulunan bir protein karışımıdır.
Çölyak hastalığını netleştirmek için ince bağırsak biyopsisi uygulanabilir. Düzleşmiş villuslar (ince bağırsağın duvarını çevreleyen küçük parmak benzeri tüpler) çölyak hastalığının kesin bir işaretidir. Ek olarak, bu otoimmün hastalığa sahip kişilerin kan dolaşımı, anti-TTG otoantikorlarının (esas olarak IgA ve bazen de IgG) ve deamide gliadin otoantikorunun varlığını gösterecektir. Gluteni diyetten ömür boyu tamamen çıkarmak, gluten duyarlı enteropatinin belirtilerini iyileştirecektir.
Komplikasyonlar
Bir kişi, alerjisi olduğu halde maya tüketmeye devam ederse, konsantrasyon güçlüğü, duygu durum bozuklukları, kulak enfeksiyonları ve daha fazlası gibi bir dizi belirti ve problemle karşılaşabilir. Uzun vadeli etkiler ve hasarlar da meydana gelebilir.
Serbestçe yiyebileceğiniz veya içebileceğiniz ürünler şunlardır:
- Tipik olarak mayasız ekmekler,
- Meyveli smoothies,
- İşlenmemiş et ve balık,
- Kaymağı alınmış süt,
- Yeşil sebzeler,
- Fasulye,
- Patates,
- Kahverengi pirinç, mısır, arpa ve çavdar gibi tahıllar,
- Yulaf.