Besin alerjileri çocukların yaklaşık %8’ini ve yetişkinlerin %2’sini etkiler. İnsanlar sığır eti, domuz eti, kuzu eti, av hayvanları eti veya kümes hayvanlarına karşı alerjik reaksiyonlara sahip olabilirken, et alerjisi inek sütü, yumurta, yer fıstığı, ağaç yemişleri, soya, buğday, kabuklu deniz ürünleri ve balıklara kıyasla daha nadir görülür.

Bunun bir kısmı, ette alerjiyi tetikleyebilen (alerjenler olarak bilinen) birçok proteinin et pişirildiğinde daha az alerjen hale gelmesinden kaynaklanmaktadır. Et alerjisinin bilinen bir tedavisi olmasa da, böyle bir alerji nadirdir ve belirtiler genellikle zamanla azalabilir.

Et Alerjisi Belirtileri

Gerçek bir et alerjisi ile, et tükettiğinizde vücudun bağışıklık sistemi aşırı tepki verecektir. Vücut, histamin olarak bilinen bir kimyasalı  kan dolaşımına salarak tepki verir. Reaksiyonlar hafiften şiddetliye kadar değişebilir.

Histamin, kan damarlarının genişlemesine ve mukus üreten hücrelerin aktive olmasına neden olarak bir dizi dermatolojik, gastrointestinal ve solunum belirtilerine yol açabilir. Diğer görülebilen belirtiler ise şunlardır;

  • Baş ağrısı,
  • Döküntü,
  • Kurdeşen (ürtiker),
  • Genelleştirilmiş doku şişmesi (anjiyoödem),
  • Hazımsızlık ve mide bulantısı,
  • Karın krampları,
  • İshal,
  • Kusma,
  • Hapşırma,
  • Burun akıntısı veya tıkalı,
  • Şişmiş, ağlayan gözler,
  • Astım krizi veya alevlenme,
  • Hızlı kalp atış hızı.

Spesifik et alerjenine olan duyarlılığınıza bağlı olarak, belirtiler hızla veya saatler içinde gelişebilir.

Hızla ortaya çıkanlar şiddetli olma eğilimindedir ve nadir durumlarda anafilaksi olarak bilinen hayatı tehdit eden, tüm vücut reaksiyonuna yol açabilir. Anafilaksi anında tedavi edilmezse bayılma, koma, şok, kalp veya solunum yetmezliği ve hatta ölüme neden olabilir.

Et alerjilerinde (özellikle kırmızı et alerjilerinde), gecikmiş reaksiyonlar şiddetli olabilir. 

Nedenler

Bir et alerjisi yaşamın herhangi bir aşamasında gelişebilir ve geçmiş enfeksiyonlar, kene ısırıkları, atopik dermatit veya birlikte mevcut gıda alerjileri olanlar da dahil olmak üzere bazı insanlar daha büyük risk altındadır. Tüm alerjilerde olduğu gibi, et alerjisinin altında yatan neden bilinmemektedir. 

Kırmızı Et Alerjisi

Memeli eti alerjisi veya alfa gal alerjisi olarak da adlandırılan kırmızı et alerjisi, en sık A veya 0 kan grubuna sahip kişilerde görülür. Araştırmacılara göre bunun nedeni, AB veya B kan türlerindeki B antijeninin, et alerjisini tetikleyen alerjene en çok benzemesi ve bu kişilere doğuştan gelen bir koruma sağlamasıdır.

Sığır eti, kuzu eti, domuz eti ve diğer memeli etleriyle ilgili olarak, söz konusu alerjen, insanlar dışındaki hemen hemen her memelide bulunan, alfa-gal şeker olarak bilinen bir tür olan spesifik bir şeker molekülüdür .

En yaygın tetikleyicilerden biri, yalnız bir yıldız kenesinin ısırmasıdır (adı sırtındaki tek beyaz işaretten gelmektedir). Genellikle Güney ve Orta Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunur.

Tek yıldız kenesi, aynı zamanda hindi kenesi veya kuzeydoğu su kenesi olarak da bilinir, eti alfa-gal şeker içeren memelilerden kan emer. Kene bir insanı beslediğinde, bu şekerleri kan dolaşımına sokarak kişiyi alfa-gal’e duyarlı hale getirir.

Sığır eti en yaygın olarak bu etkiyle ilişkilendirilirken, diğer herhangi bir et proteini de bu tepkiyi tetikleyebilir.

Domuz Alerjisi

Buna karşılık, domuz alerjileri her zaman gerçek bir alerji değil, kedilere karşı çapraz reaktif bir tepkidir. Domuz kedi sendromu olarak bilinen alerji, kedi ve domuz albümininin benzer moleküler yapısı tarafından tetiklenir.

Domuz etine alerjisi olan kişilerin tipik olarak kedilere alerjisi vardır, ancak bunun tersi doğru değildir. Bu nedenle, kedi alerjisi gerçek alerji olarak kabul edilirken, domuz alerjisi çapraz reaktif yanıttır.

Kümes Hayvanları Alerjisi

Kümes hayvanlarına karşı alerjik reaksiyonlar, kırmızı etten daha az yaygındır. Bir alerji meydana gelirse, genellikle az pişmiş tavuk, hindi veya çiftlik kümes hayvanlarının sonucudur.

Yumurta alerjisi olduğu bilinen bazı kişilerde kuş-yumurta sendromu olarak bilinen çapraz reaktif bir durum da olacaktır, bu durumda tüylerine maruz kalmak solunum belirtilerine neden olabilir. 

Gerçek bir kümes hayvanı alerjisi en yaygın olarak ergenlerde ve genç yetişkinlerde görülür, ancak aşırı duyarlılığın ilk belirtileri okul öncesi yıllarda ortaya çıkabilir. Kümes hayvanı alerjisi olan kişilerin genellikle balıklara ve muhtemelen karidese de alerjisi vardır. Bu bireyler için bir arada bulunan yumurta alerjisi nadirdir ve anafilaksi riski düşüktür.

Teşhis

Belirli et türlerini her yediğinizde belirtiler yaşarsanız, genellikle et alerjisinden şüphelenilir. Şüphelerinizi doğrulamak için, bir alerji uzmanı olarak bilinen bir uzmana muayene gerekir. Teşhis için kullanılabilecek yöntemler şunlardır;

  • Farklı et veya kümes hayvanı türlerine özgü immünoglobulin E (IgE) olarak bilinen antikorları tespit edebilen bir alerji kan testi,
  • Bir cilt testi,
  • Belirtilerin düzelip düzelmediğini görmek için şüpheli et alerjenlerini diyetinizden çıkarmak için bir eliminasyon diyeti.

Tedavi

Bir et alerjisi için en iyi tedavi şekli, belirli et veya et yan ürünlerinden kaçınmaktır. Bu, tüm yiyecek etiketlerini (özellikle sosisler, pastalar ve diğer karışık et ürünleri) ve dışarıda yemek yerken restoran malzemelerini kontrol etmeyi gerektirir.

Et, diyetinizin temel unsurlarından biriyse, günlük beslenme ihtiyaçlarınızı karşılamanızı sağlarken alternatif protein kaynakları bulmanıza yardımcı olabilecek bir diyetisyenle görüşmeyi düşünmelisiniz.

Geçmişte şiddetli bir reaksiyon yaşadıysanız veya anafilaksi riski altındaysanız, acil bir durumda kendinize epinefrin (adrenalin) enjekte etmek için bir adrenalin otoenjektörü taşımanız önerilir.