Patates alerjileri nadirdir ancak hem yetişkinleri hem de çocukları etkileyebilir. Patates alerjisi olan kişiler, yemek yedikten veya patatesle temas ettikten sonra hafif ile şiddetli alerjik reaksiyon gösterebilir. Bir kişinin patates alerjisi olduğunda, bağışıklık sistemi patatesteki patatin veya solanin gibi bileşiklere ters tepki verir. Patates alerjisi olan kişiler genellikle patateste bulunan alerjenlere benzer yapıda içeriği olan diğer maddelere de çapraz reaksiyon gösterir. Diyette patatesten kaçınmak göründüğünden daha zor olabilir çünkü birçok gıda gizli bileşen olarak patates ve türevlerini içerir.
Patatese karşı alerji, bağışıklık sisteminin patatesteki proteinleri zararlı madde gibi algılandığında ortaya çıkar. Vücut, bu davetsiz misafirlere virüs veya bakteri gibi davranır, bağışıklık sistemi onları izole ederek ve onlara saldırarak tepki verir. Bağışıklık sistemi, vücudu korumak için beyaz kan hücrelerini ve IgE antikoru gibi diğer bileşikleri gönderir. Bazı beyaz kan hücreleri ve mast hücreleri histamin salgılar. Bu bağışıklık sistemi tepkisi, patates alerjisinin birçok belirtisine neden olur. Patatin adı verilen bir glikoprotein ve solanin gibi alkaloidler de dahil olmak üzere patatesteki çeşitli maddeler alerjik reaksiyonu tetikleyebilir. Patates alerjileri, diğer bitki alerjileri, gıda alerjileri ve lateks alerjileri ile çapraz duyarlılığa sahip olabilir.
Patates alerjisi, patates zehirlenmesiyle aynı şey değildir. Patates zehirlenmesi, olgunlaşmamış, filizlenmiş veya yeşil patateslerin solanin gibi toksik alkaloidlerine karşı verilen tepkidir. Uyuşukluk, halsizlik ve gastrointestinal belirtilere neden olabilir.
Patates Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?
Gerçek patates alerjisi olan kişiler, patateslere dokunduktan, soyduktan veya yedikten hemen sonra tepki verir.
Belirtiler kişiden kişiye değişebilir ancak patates alerjisinin tipik belirtileri şunlardır:
- Kaşıntılı veya batan gözler, burun akıntısı veya tıkalı burun ve hapşırma dahil rinit,
- Kırmızı, kaşıntılı cilt,
- Kurdeşen, egzama veya benzeri döküntüler,
- Boğaz ağrısı veya kaşıntılı boğaz.
Patates alerjileri veya intoleransında, patates bileşenleri vücutta dolaşırken sindirim sistemini bozabilir. Patates alerjisi veya intoleransının neden olduğu sindirim sorunlarının belirtileri şunları içerir:
- Mide bulantısı ya da kusma,
- Gaz,
- Şişkinlik ve kramplar,
- İshal.
Patates alerjileri, nadir olmalarına rağmen herkesi etkileyebilir. Patates alerjisi, huş ağacı ve pelin otu gibi diğer yaygın bitki alerjenleri ile çapraz reaksiyon gösterebilir.
Risk Faktörleri Nelerdir?
Patates bitkileri, domates, patlıcan ve biberi de içeren solanaceae ailesinin bir parçasıdır. Patates alerjisi olan kişiler, it üzümü ailesinin diğer üyeleri ile de çapraz reaksiyona sahip olabilir. Ayrıca, patates alerjisi olan kişilerde latekse karşı da alerjik reaksiyon gösterebilir. Gıda alerjisi olan çocukların tahminen %40’ı birden fazla yiyeceğe tepki gösterir. Bir gıda alerjisine sahip olmak, başka bir besine karşı da alerji gelişmesi açısından risk faktörüdür.
İtüzümü ailesinin üyeleri şunlardır:
- Patates,
- Domates,
- Patlıcan,
- Kırmızı biber,,
- Arnavut biberi
- Tütün,
- Küçük domates,
- Goji dutları,
- Dolmalık biber,
- Pepino kavun,
- Bamya.
Kaçınılması Gereken Yiyecekler Nelerdir?
Patates, birçok öğün, atıştırmalık ve hatta içeceğin bileşenidir. Alerjisi veya intoleransı olan kişiler, alerji semptomlarının ortaya çıkmasını önlemek için bu gıdalardan kaçınmalıdır.
Patates kullanan yiyecekler şunları içerir:
- Cips, patates kızartması ve birçok tuzlu atıştırmalık,
- Bazı alkollü ürünler,
- Güveç,
- Kroket,
- Gnocchi gibi belirli makarna türleri,
- Birçok çorba, güveç ve püre.
Patates nişastası veya patates unu, rendelenmiş mozzarella peyniri ve bazı cup kekler gibi birçok gıda maddesinde gizli bir bileşendir. Üreticiler, yiyecekleri koyulaştırmak, suyunu azaltmak veya belirli bileşenlerin birbirine yapışmasını önlemek için patates nişastası kullanır. Patates unu, bazen unlu mamul tariflerinde buğday ununun yerini alır. Patates alerjisi veya intoleransı olan herkes, patates içermediğinden emin olmak için satın aldıkları her şeyin üzerindeki gıda etiketlerini okumalıdır.
Patatesin Yerine Ne Tüketebilirim?
Patates ikameleri popülerdir. İnsanlar patates yerine aşağıdakiler dahil, birçok malzemeyi kullanabilir:
- Karnabahar: Buharda pişirilmiş karnabaharı ve baharatları karıştırarak patates püresine benzer bir yemek elde edilebilir.
- Yuca: Yuca, patatese benzer bir yumrudur ancak patatese alerjisi olan kişilerde reaksiyona neden olmaz. Patates cipsi veya patates kızartmasına alternatif olarak ince dilimlenip pişirilebilir veya kızartılabilirler.
- Şalgam veya avokado: Patates yerine kullanmak için baharat ekleyip pişirebilir veya kızartabilirsiniz.
Patatesin Faydaları Nedir?
Zengin besin içeriğine sahiptir.
Kabuk dahil bir orta boy fırında patatesin (173 gram) içeriği şu şekildedir:
- Kalori: 161,
- Yağ: 0.2 gram,
- Protein: 4.3 gram,
- Karbonhidrat: 36.6 gram,
- C Vitamini: Günlük ihtiyacın %28′,i
- B6 Vitamini: Günlük ihtiyacın %27’si,
- Potasyum: Günlük ihtiyacın %26’sı,
- Manganez: Günlük ihtiyacın %19’u,
- Magnezyum: Günlük ihtiyacın %12’si,
- Fosfor: Günlük ihtiyacın %12’si,
- Niasin: Günlük ihtiyacın %12’si,
- Folat: Günlük ihtiyacın %12’sini karşılar.
Patatesin türü ve hazırlama yöntemine göre besin içeriği değişiklik gösterebilir.
Antioksidan içerir.
Patates, kalp hastalığı, diyabet ve bazı kanserler gibi kronik hastalık riskini azaltabilecek iyi bir antioksidan kaynağıdır.
Kan şekeri kontrolüne olumlu katkı sağlar.
Patatesler, insülin direncini azaltmaya yardımcı olabilecek dirençli nişasta içerir. Bu da kan şekeri kontrolünü iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Sindirim sistemi sağlığını i̇yileştirebilir.
Patatesteki dirençli nişasta, faydalı bağırsak bakterileri için bir besin kaynağıdır. Bakteriler dirençli nişastayı daha düşük kolorektal kanser riski ile bağlantılı olan kısa zincirli yağ asidi bütiratına dönüştürürler.
Glutensiz bir besindir.
Patates doğal olarak glutensizdir, bu da onu çölyak hastalığı olan veya çölyak olmayan gluten duyarlılığı olan kişiler için mükemmel bir besin seçeneği haline getirir.
Doyurucudur.
Araştırmalar, patatesin en doyurucu yiyecekler arasında olduğunu göstermiştir. Kolesistokinin (CCK) gibi tokluk hormonlarının seviyelerini artırabilirler.
Çok yönlü bir besindir.
Patates lezzetlidir, çok yönlüdür ve diyetinize eklenmesi kolaydır. Kaynatarak pişirmeyi veya buharda pişirmeyi, kabuğuyla tüketmeyi deneyebilirsiniz.