Brokoli alerjisi belirtileri genellikle, brokoli gibi bitkilerde bulunabilen doğal bir kimyasal olan salisilatlara duyarlı olduğunuz anlamına gelir. Bazı insanlar küçük miktarlarda salisilatlara bile duyarlı olabilir. Salisilat içeren diğer yiyecekleri yerken de benzer belirtiler ortaya çıkabilir. Salisilat içeren diğer yiyeceklerden bazıları şöyledir:

  • Elma,
  • Avokado,
  • Dolmalık biber,
  • Yaban mersini,
  • Kahve,
  • Salatalık,
  • Zencefil,
  • Fındık,
  • Bamya,
  • Kuru üzüm,
  • Çilek,
  • Çay,
  • Kabak.

Aspirin ve Pepto-Bismol gibi ilaçlarda da yüksek dozda salisilatlar bulunur .

Polen gıda sendromu

Bazı insanların  polenlerdekilere benzer proteinleri içerdiği için  brokoliye karşı da alerji  belirtisi gösterir. Bu duruma polen-meyve alerji sendromu (veya oral alerji sendromu) denir. Özellikle pelin otu polenine karşı alerji alerji, brokoli ve diğer bitkisel gıdalara da tepki verilmesine neden olabilir.

Brokoli alerjisi

Brokoli alerjisi, bağışıklık sisteminiz yanlışlıkla yiyeceğin zararlı olduğunu düşündüğünde ortaya çıkar. Çok az miktarda yemek yemek bile bağışıklık tepkisini tetikleyebilir.

Bu, bağışıklık sisteminizin yiyeceğe karşı antikorlar (kimyasal haberciler) ürettiği anlamına gelir. Antikorlar, vücudunuza bir dahaki sefere yiyeceğe saldırması için sinyal gönderir. Vücudunuz yiyeceklerle tıpkı bir virüs veya bakteriyel enfeksiyonla savaştığı gibi savaşır.

Bu savaş alerjik reaksiyona neden olur. Brokoliye karşı alerjinin belirtileri, diğer gıda alerjileri ile benzerdir.

En sık belirtiler şunlardır;

  • Ağızda karıncalanma,
  • Kaşıntı,
  • Öksürme,
  • Hapşırma,
  • Burun akması,
  • Dudak veya yüz şişmesi,
  • Hırıltılı solunum,
  • Mide bulantısı,
  • Kusma,
  • Baş dönmesi,
  • Kurdeşen veya deri döküntüsü.

Bazı insanlar anafilaksi adı verilen ciddi bir alerjik reaksiyon yaşayabilir. Bu yaşamı tehdit edici olabilir. Bu durumda ortaya çıkabilecek belirtiler;

  • Nefes almada zorluk,
  • Boğazda sıkışma hissi,
  • Boğaz şişmesi,
  • Baş dönmesi,
  • Düşük kan basıncı,
  • Bayılma olabilir.

Bir gıda intoleransı ile bir gıda alerjisi farklıdır. Gıda intoleransı bağışıklık sisteminizi değil, sindirim sisteminizi etkiler. Salisilatlı brokoli ve diğer yiyeceklere karşı gıda intoleransınız olabilir.

Belirtileriniz muhtemelen alerjik bir reaksiyondan farklı olacaktır. Bazı belirtiler şöyle olabilir;

  • Karın ağrısı,
  • Kramp,
  • Gaz,
  • Şişkinlik,
  • İshal,
  • Yorgunluk.

Brokoliye karşı gıda intoleransınız varsa, alerjiye benzer bazı belirtiler yaşamanız mümkündür. En sık görülen ortak belirti  kurdeşen veya kızarıklıktır.

Brokoli alerjisi teşhisi ve tedavisi

Kesin teşhis için doktor önerisiyle deri prick testi uygulanabilir. Test sırasında kolunuza alerjen özütleri damlatılarak küçük, ağrısız çizikler atılır. Çizik atılan alanlarda 15 dakika sonra kızarıklık veya şişme gibi bir reaksiyon varsa bu alerjiniz olduğu anlamına gelir.  

Brokoliye alerjiniz varsa, brokoli ve ürünlerini yemekten kaçınmanız gerekir. Gerçek gıda alerjisi durumunda pişmiş veya haşlanmış brokoli bile alerjik reaksiyona neden olabilir. Aynı alerjeni paylaşan diğer gıdalardan da kaçınmanız gerekebilir.

Alerjiniz şiddetliyse, yanınızda her zaman bir adrenalin kalemi  taşımanız önerilir. Bu enjekte edilebilir ilaç, anafilaksi gibi ciddi bir alerjik reaksiyonun tedavisinde ilk basamaktır.

Salisilat içermeyen diyet

Gıdalardaki salisilatlara duyarlı kişiler, belirtileri azaltmak için bazı besinleri listesinden çıkarmak zorunda kalabilir. Bu, sağlığınızı hem fiziksel hem de zihinsel olarak olumlu etkileyebilir.

Ancak salisilat düşük bir diyetle beslenmek aşağıdaki bazı önemli vitamin ve minerallerde eksikliğe yol açabilir;

  • Kalsiyum,
  • Potasyum,
  • İyot,
  • C vitamini,
  • D vitamini,
  • E vitamini,
  • Alfa-linolenik asit,
  • Lif.

Beslenme eksiklikleri ile mücadele etmek için, içinde salisilat bulunan yiyecekleri kesiyorsanız vitamin ve mineral takviyeleri almak önemlidir.