Kabak çekirdeği günümüzde popüler bir yere sahip olup, salatalarda, mezelerde, ekmeklerde ve ana yemeklerde kullanılan bir besindir. Kabak çekirdeği iyi bir mineral, vitamin kaynağı, antioksidan özelliği olan ve antimikrobiyal özellikleri de barındıran bir tohumdur. Bazı kişilerde ise kabak çekirdeği alerjisi görülebilmektedir.  Alerjiye neden olan asıl alerjen cucurbitacin maxima molekülüdür. Örneğin kişi balkabağına duyarlıysa kabak çekirdeği alerjisi geliştirebilir. Bu makaleyi kabak çekirdeği alerjisi belirtileri, teşhisi ve tedavisini anlatmak için yazdık.

Kabak Çekirdeği

Kabak çekirdeği Meksika mutfağında sıklıkla kullanılan bir besindir. Kabak çekirdeği günümüzde televizyonların karşısında tükettiğimiz, aynı zamanda salatalarda, mezelerde, ekmeklerde ve ana yemeklerde kullanılabilen bir besindir. Kabak çekirdeği, antioksidan, antimikrobiyal özelliğinin bulunmasının yanı sıra iyi bir çinko kaynağı olması ve bazı mineral ve vitaminleri içermesi bakımından da önemli bir besin kaynağıdır. İyi bir protein, diyet lifi, niasin, demir, çinko, manganez, magnezyum kaynağıdır. Vitamin olarak Riboflavin, folat, pantotenik asit kaynağıdır.

Kabak çekirdeği içinde bulunan başlıca mineraller:

  • Potasyum,
  • Kalsiyum,
  • Demir,
  • Bakır,
  • Magnezyum,
  • Manganez,
  • Fosfor,
  • Çinko.

Kabak çekirdeği ayrıca az miktarda vitamin içerir:

  • A vitamini,
  • C Vitamini,
  • Tiamin (B1),
  • Riboflavin (B2),
  • Niasin (B3),
  • Folik asit,
  • Pantotenik asit (B5),
  • K Vitamini,
  • E Vitamini.

Kabak Çekirdeği Alerjisi Belirtileri

Kabak çekirdeğine karşı gelişen alerji öncelikle cildinizi etkiler. Kabak çekirdeği alerjisi olan kişilerde deri döküntüleri, kurdeşen ve egzama gelişebilir. Dudak şişmesi, ağızda yanma ve kaşıntı da kabak çekirdeği tüketilmesine bağlı olarak oluşur. Ayrıca hapşırma ve burun tıkanıklığı gibi alerjik nezleye neden olabilir. Bazı durumlarda kabak çekirdeği alerjisi de alerjik astım hastalığına neden olabilir. Astım atakları, nefes almada güçlük ve öksürük ile ortaya çıkar. Alerjinin bir başka önemli belirtisi de ağız boşluğunu içerebilen oral alerji sendromudur. Oral alerji sendromunun başlıca belirtileri;

  •       Dudakda şişme,
  •       Dilde karıncalanma,
  •       Ağız ve boğazda kaşıntı.

Kontakt dermatit ayrıca meyve tüketerek veya onunla temas ederek de oluşur. Ayrıca ciltte kabarcıklara ve ciltte kaşıntıya neden olur. Kabak meyvesi, bir askorbat oksidaz ve alerjiye neden olan yaygın bir alerjen olan profilin içerir.

Kabak çekirdeğine bağlı alerjik şok gelişen vaka bildirimleri de vardır.

Kabak Çekirdeği Alerjileri Çapraz Reaktivite

Kabak çekirdeği tüketimine yanıt olarak IgE aracılı alerji gelişmesi nadirdir. Kabağın kendisi ve çekirdeği arasında çapraz reaktivite görülebilmektedir.

Yer fıstığı alerjisi, kuruyemiş alerjisi olan kişilerde genellikle bunlarla birlikte tohum alerjisi de görülebilmektedir. Bu nedenle yer fıstığı alerjisi ve kuruyemiş alerjisi olanlarda kabak çekirdeği, susam gibi besinlerin alerjilerine de bakılmalıdır.

Profilin bileşikleri, PR-10 ve lipit transfer proteinleri, bitkiler ve gıda alerjileri arasında çapraz duyarlılığa neden olan yaygın bitki alerjenlerdir. Kabak alerjisi nadir olmakla birlikte birkaç yoldan ortaya çıkabilir. Huş ağacı polenine alerjisi olan hastalarda ayrıca kabak çekirdeği alerjisi belirtileri olabilir. Çünkü huş ağacı poleni, kabak çekirdeğindekiyle aynı yapıda alerjeni içerir. Kabak çekirdeğine alerjisi olan kişiler ayrıca salatalık, kabak, kavun ve karpuza da duyarlı olabilir.

Kabak Çekirdeğine Bağlı Diğer Sorunlar

Kabak çekirdeğinin bir kısmı çocukların nefes borusuna aspire edilebilir. Bu nedenle bir yaşından küçük çocuklara vermekten kaçınmak faydalı olacaktır.

Herhangi bir meyvede bulunan alerjen uygun şekilde sindirilemediğinde gastrointestinal problemler ortaya çıkar. Sindirim sistemi sorunları şunları içerir:

  •       İshal,
  •       Kusma,
  •       Mide bulantısı,
  •       Kabızlık,
  •       Karın ağrısı.

Herhangi bir kabak çekirdeği alerjisi belirtilerinden muzdaripseniz, derhal tıbbi yardım almanız gerekir.

Teşhis

 Kabak çekirdeği tüketildikten sonra alerjik bir belirti fark edilirse doğru tedavi için teşhisin yapılması gerekir. Teşhis için:

  •   Alerjiyi bulmak için deri prick testi,
  •   Kan testleri gereklidir.

Alerji testi için kabak çekirdeğinin kendisinden alerji solüsyonu hazırlanarak, ciltten alerji testi uygulaması ile alerji uzmanlarınca teşhis konulabilir.

 Kabak Çekirdeği Alerjisi İçin Moleküler Alerji Testi

Kabak çekirdeği alerjisi teşhisi sıklıkla moleküler alerji testi ile konulmaktadır. Çünkü standart alerji testlerinde, kabak çekirdeğine alerji testi yoktur ve genellikle yapılmaz. Bu nedenle de gözden kaçar. Özellikle polen alerjisi, yer fıstığı alerjisi, kuruyemiş alerjisi olanlarda da kabak çekirdeği alerjisi olup olmadığına bakılması faydalı olacaktır.

Ağır egzaması olan kişilerde gıda alerjisi olarak kabak çekirdeği alerjisi de görülebilmektedir.

Kabak Çekirdeği Alerjisi Tedavisi

 Kabak meyvesi, pek çok besin maddesi ve faydası ile diyete eklenecek değerli bir meyvedir. Ancak kişinin kabak çekirdeğine alerjisi varsa, kabak meyvesini veya tohumlarını günlük diyete almaktan kaçınmalıdır.

Kabak çekirdeği alerjisi için tedavi seçenekleri, çekirdekli bu meyvenin ve çekirdeğinin tüketilmemesinden oluşur. Aksi takdirde polen alerjisi olanlarda ciddi tipte çapraz reaktivite reaksiyonlarına neden olabilir. Kabak çekirdeğinin yemeklerde kullanılmaması gerekirken dışarıda yemek yerken de bu besinden kaçınmak gerekir. 

Kabak çekirdeği tükettikten sonra ciddi bir reaksiyonla karşılaşırsanız, acil tıbbi yardım almanız gerekir. Acil durumda alerjik şoktan kurtulmak için en iyi seçenek adrenalin enjeksiyonudur. Ağızdan alınan steroidler ve losyonlar, kremler ve merhemler de deri döküntüleri ve kabarcıklarının tedavisi için kullanılabilir.

Kabak Çekirdeğinin Yararları 

  1. İçeriğinde yararlı besin bileşenleri bulunur.

Kabak çekirdeği, Meksika İspanyolcası bir terim olan “pepita” olarak da bilinir. Oyma kabaktan elde edilen sert beyaz tohumların aksine, süpermarketten satın alınan çoğu kabak çekirdeğinin kabuğu yoktur. Bu kabuksuz tohumlar yeşil, yassı ve ovaldir.

28 gram kabuksuz kabak çekirdeği, çoğunlukla yağ ve proteinden olmak üzere yaklaşık 151 kaloriye sahiptir. Ek olarak, 28 gramlık bir porsiyon şunları içerir :

Lif: 1,7 gram,

Karbonhidrat: 5 gram,

Protein: 7 gram,

Yağ: 13 gram (6’sı omega-6’dır),

K vitamini: Günlük ihtiyacın %18’i,

Fosfor: Günlük ihtiyacın %33’ü,

Manganez: Günlük ihtiyacın %42’si,

Magnezyum: Günlük ihtiyacın %37’si,

Demir: Günlük ihtiyacın %23’ü,

Çinko: Günlük ihtiyacın %14’ü,

Bakır: Günlük ihtiyacın %19’u.

Ayrıca birçok antioksidan ve yeterli miktarda çoklu doymamış yağ asitleri, potasyum, B2 vitamini (riboflavin) ve folat içerirler.

  1. Antioksidan Bakımından Yüksek İçeriğe Sahiptir.

Kabak çekirdeği, karotenoidler ve E vitamini gibi antioksidanlar içerir. Antioksidanlar iltihabı azaltabilir ve hücrelerinizi zararlı serbest radikallerden koruyabilir. Bu nedenle antioksidan bakımından zengin yiyecekleri tüketmek birçok hastalığa karşı korunmaya yardımcı olabilir.

  1. Bazı Kanser Türlerinin  Riskini Azaltır.

Kabak çekirdeği bakımından zengin diyetler, mide, göğüs, akciğer, prostat ve kolon kanseri riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.

  1. Prostat ve Mesane Sağlığını İyileştirir.

Kabak çekirdeği, prostat bezinin büyüdüğü ve idrara çıkma sorunlarına neden olan iyi huylu prostat hiperplazisinin (BPH) belirtilerini hafifletmeye yardımcı olur.

  1. Magnezyumda içeriği  Yüksektir.

Kabak çekirdeği, çoğu Batılı popülasyonun diyetlerinde genellikle eksik olan bir mineral olan magnezyumun en iyi  kaynaklarından biridir. ABD’de yetişkinlerin yaklaşık %79’u önerilen günlük miktarın altında magnezyum alımına sahiptir. Vücudunuzda 600’den fazla kimyasal reaksiyon için magnezyum gereklidir . Örneğin, yeterli magnezyum seviyeleri aşağıdakiler için önemlidir:

Kan basıncını kontrol etme,

Kalp hastalığı riskini azaltmak,

Sağlıklı kemikler oluşturmak ve korumak,

Kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesi.

  1. Kalp Sağlığını İyileştirir.

Kabak çekirdeği iyi bir antioksidan, magnezyum, çinko ve yağ asitleri kaynağıdır ve bunların tümü kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

  1. Kan Şekeri Değerlerini Düşürür.

Hayvan çalışmaları, kabak, kabak çekirdeği, kabak çekirdeği tozu ve kabak suyunun kan şekerini düşürebileceğini göstermiştir. Bu, özellikle kan şekeri seviyelerini kontrol etmekte güçlük çeken diyabetli kişiler için önemlidir. Birkaç çalışma, kabak suyu veya tohum tozu takviyesinin tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerini düşürdüğünü bulmuştur. Kabak çekirdeğinin yüksek magnezyum içeriği diyabet üzerindeki olumlu etkisinden sorumlu olabilir.

  1. Lif İçeriği Yüksektir.

Kabak çekirdeği harika bir diyet lifi kaynağıdır. Lif içeriği yüksek bir diyet, sindirim sağlığının iyi olmasını sağlayabilir. Ek olarak, yüksek lifli diyetler, kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve obezite riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.

  1. Sperm Kalitesini İyileştirir.

Düşük çinko seviyeleri, düşük sperm kalitesi ve erkeklerde artan kısırlık riski ile ilişkilidir. Kabak çekirdeği zengin bir çinko kaynağı olduğu için sperm kalitesini artırabilir. Kabak çekirdeği ayrıca antioksidanlar ve sağlıklı testosteron seviyelerine katkıda bulunabilecek ve genel sağlığı iyileştirebilecek diğer besinler bakımından da yüksektir. Tüm bu faktörler birlikte, özellikle erkeklerde doğurganlık seviyelerine ve üreme fonksiyonuna fayda sağlayabilir .

  1. Uykuyu Kalitesini İyileştirmeye Yardımcı Olur.

Uyumakta güçlük çekiyorsanız, yatmadan önce biraz kabak çekirdeği yiyebilirsiniz. Uyku kalitesini iyileştirmeye  yardımcı olabilecek bir amino asit olan doğal bir triptofan kaynağıdır. Her gün yaklaşık 1 gram triptofan tüketmenin uyku kalitesini iyileştirdiği düşünülmektedir. Gerekli miktarda triptofanı elde etmek için yaklaşık 200 gram kabak çekirdeği yemelisiniz. Bu tohumlardaki çinko, triptofanı serotonine dönüştürmeye yardımcı olabilir ve bu daha sonra uyku döngünüzü düzenleyen hormon olan melatonine dönüşür. Ek olarak, kabak çekirdeği mükemmel bir magnezyum kaynağıdır. Yeterli magnezyum seviyeleri de daha iyi uyku ile ilişkilendirilmiştir.

Özetleyecek Olursak;

  • Kabak çekirdeği antimikrobiyal, antioksidan özelliği olan, vitamin ve mineral içeriği bakımından önemli bir besin kaynağıdır.
  • Özellikle polen alerjisi, yer fıstığı alerjisi, kuruyemiş alerjisi olanlarda kabak çekirdeğine karşı alerji gelişebilir.
  • Ağır egzamalarda besin alerjisi olarak kabak çekirdeğine de alerji görülebilir.
  • Kabak çekirdeği alerjisi belirtileri ağız ve dudakta şişme, ağız etrafında kızarıklık, alerjik nezle, astım ve egzama gibi belirtiler gösterirken bunun yanında nadiren alerjik şoka da neden olabilir.
  • Temasa bağlı alerjiye neden olabilir.
  • Teşhis için kabak çekirdeğinden hazırlanan solüsyon ile alerji uzmanlarının ciltten alerji testi yapması faydalı olabilir.
  • Kabak çekirdeği alerjisi teşhisi için moleküler alerji testi önemli bir teşhis yöntemidir.
  • Kabak çekirdeği alerjisi tedavisinde kabak çekirdeği ve kabak çekirdeği içeren gıdaların tüketilmemesi gerekir.
  • Alerjik şok gelişenlerde adrenalin yapılması gerekir ve kabak çekirdeğine ciddi alerjisi olanların evde adrenalin otoenjektörünü hazır tutması faydalı olacaktır.