Yumurta alerjisinde beslenme son derece dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Yumurta alerjisi bağışıklık sisteminin yumurta içerisindeki proteinleri vücuda zararlı olarak algılayarak aşırı reaksiyon gösterir.

Yumurta Alerjisinde Beslenme Nasıl Olmalı?

Eğer çocuğunuza yumurta alerjisi tanısı konuldu ise yumurta içeren besinlerden kaçınmanız gerekmektedir. Herhangi bir ürünü satın almadan ve tüketmeden önce tüm ürün etiketini dikkatlice okuyun. Paketlenmiş gıda ürünleri ve özellikleri uyarı olmadan değişebilir, bu sebeple açıklama kısmını bu ürünü her alışınızda dikkatli bir şekilde okuyun. Eğer herhangi bir sorunuz olursa, üretici firma ile iletişime geçin.

Çocuğunuzun yumurtaya alerjisi olduğunu başkalarının da bilmesine izin verin. Çocuğunuza ‘’ Ben yumurta yemem,  hastalanırım ‘’ demeyi öğretin. Mümkünse yumurta alerjisi ibaresi olan bileklik veya kolye takması faydalı olabilir

Çocuğunuza yemek hazırlarken yumurta ile temas etmiş tabak, çatal gibi mutfak gereçlerini tam olarak temizlendiğinden emin olarak kullanmalısınız.

Dışarıda yemek yerken, restorandaki şef veya yetkili kişiye sipariş verdiğiniz yiyeceklerin yumurta içerip içermediğini ve yumurta içeren bir yiyecekle teması olup olmadığını mutlaka sormalısınız.

 KAÇINILMASI GEREKEN YİYECEKLER VE İÇERİKLER

YUMURTA ÇEŞITLERI Tavuk kuş, kaz yumurtası gibi tüm yumurta çeşitleri
YUMURTA ÜRÜNLERİ Omlet, menemen, krep, surimi (beyaz balıkların ezilmesiyle yapılan işlenmiş gıda türü), kurutulmuş yumurta, tam yumurta, yumurta beyazı, yumurta sarısı, güçlendirilmiş yumurta, yumurta katısı
YUMURTA BİLEŞENLERİ Yumurta proteini, globulin, albumin (Albumen), silici albüminat, lizozim, livetin, ovo veya ova ile başlayan içerikler (ovalbumin, ovomukoid, ovotransferrin, ovoglobulin, ovovitella, ovomüsin, ovovitellin), simplesse, vitellin
MAKARNALAR Bazı makarnalar, yumurtalı erişte, spaghetti
ŞEKERLER Krema ile doldurulmuş çikolatalı şekerler, marshmallow (Marşmelov) (Yumuşak şeker), şekerlemeler, yumuşak şekerler, bazı çubuklu şekerler
ÇORBALAR Şehriye çorbası, et sulu çorba,
UNLU MAMÜLLER,

BİSKÜVİLER

Bazı ekmekler, bisküvi, krakerler, tost, kek, krep, gofret, makaron (hamurunda toz badem olan kurabiye çeşidi), galata unu ile yapılmış ürünler, bazı simitler, muffinler, pizzalar,
TATLILAR Browni, kurabiyeler, kekler, krema doldurulmuş turtalar, muhallebi, dondurma, puding, şerbet, beze tatlısı, waffle, muhallebi, meringue (bir tür kurabiye), pedini, kremalı çukalatalar, bazı çukulatalar
SOSLAR Mayonez, sezar sos, krem sos, Hollanda sosu, tartar sos (içeriğinde mayonez mevcut), marzipan (içeriğinde acı badem ezmesi olan kurabiye veya çukulata çeşidi)
İÇECEKLER Cappuccino benzeri içecekler, yumurta likörü, bira, hazır meyva suyu konsantreleri
İŞLENMİŞ YİYECEKLER Tavuk nugget ve diğer kızartılmış yiyecekler, köfte, sosis
TATLANDIRICILAR Yapay tat vericiler, doğal tat vericiler
 

BAZI BESİNLER

Yumurta yerine geçen yüksek protein içeren besinler (Düşük kolesterollüdür ve yumurta beyazı içerir)
 

 Gizli yumurta içerebilen besinlere dikkat edilmelidir. Yumurta ile kızartılan yiyeceklerle yumurta içermeyen yiyeceklerin aynı mutfak gereci kullanılarak ya da aynı yerde yapılma olasılığı bulunan yerlerden alışveriş etmeyin. Üzerleri parlak jöle ile kaplı ya da sarı renkte olan unlu mamülleri almayın, bayat ve kızartılmış ürünleri almaktan kaçının

Not: İstanbul Alerji’nin izni olmadan kopyalanamaz. Tüm hakkı İstanbul Alerjiye aittir.