Haşhaş, Güneydoğu Avrupa ve Batı Asya’ya özgü bir kır çiçeğidir, ancak aynı zamanda Asya’da, Orta ve Güney Amerika’da, özellikle tohumları için yaygın olarak yetiştirilmektedir. Tohumlar, gıda katkı maddesi ve tatlandırıcı olarak kullanılmasının yanı sıra, ülkelerin çoğunda kontrollü maddeler olan afyon, morfin ve eroin ilaçlarının birincil kaynağıdır. Bazı kişilerde haşhaş tohumu alerjisi meydana gelebilir. 

Haşhaş tohumu alerjisi, bebekler ve yetişkinler arasında görülen tohum alerjilerinden biridir. Bu gıda alerjisinden kaçınmak zordur çünkü çoğu fırın ürünü ve baharatlı yemek haşhaş tohumu proteinleri içerebilir.

Haşhaş tohumu proteini vücutla temas ettiğinde reaksiyon tetiklenir. Bağışıklık sisteminiz bu yabancı maddelerle savaşmak için antikorlar ve histaminler salgılar. Haşhaş tohumu proteinleri ile histaminler arasındaki reaksiyon farklı belirtilere neden olur.

Kaliforniya haşhaşı, Meksika haşhaşı ve kırlangıçotu da dahil olmak üzere, cins ve familyaya ait farklı türler arasında kapsamlı bir çapraz reaksiyon olabilir. Haşhaş tohumu, bu panallerjenleri içeren diğer bitkilerle çapraz reaktivite olasılığını gösteren Bet v 1 ve profilin homologlarını içerir.

Aynı zamanda kuruyemiş alerjisi olan kişiler, kivi, haşhaş tohumu veya susam tohumlarına karşı da alerjik reaksiyon gösterebilirler. Bu besinleri tüketirken dikkatli olmaları önerilir.

Haşhaşın birçok sağlık ve cilt faydası vardır. Yemeğinizi lezzetli hale getirir ve sindirimi iyileştirir. Haşhaş tohumu ezmesini cilt üzerine sürdüğünüzde kirleri giderir ve kuru cildi nemlendirir.

Haşhaş Tohumu Alerjisi Belirtileri

Bu alerjinin belirtileri hafiften ağıra kadar değişebilir ve yaşamı tehdit edici olabilir. Besin değeri nedeniyle pek çok yiyecekte bu tohumlar kullanılır. Tohumlardan elde edilen yağlar da, alerjik reaksiyonu tetikleyebilir. Ağır alerji durumlarında haşhaş tohumlarının teneffüs edilmesi bile belirtilerin tetiklenmesine neden olabilir. 

Haşhaş alerjisinde ortaya çıkabilecek belirtilerden bazıları şunlardır;

  • Egzama,
  • Yüzün şişmesi,
  • Kaşıntı,
  • Dudaklarda anjiyoödem,
  • Boğaz şişmesi,
  • Kurdeşen,
  • Karın ağrısı,
  • İshal,
  • Mide bulantısı,
  • Astım, Öksürük, Hırıltı,
  • Anafilaksi.

Haşhaş  Tohumu Alerjisinde Teşhis

Haşhaş tohumu alerjisini önlemenin tek yolu ondan uzak durmaktır. Tükettiğiniz tüm besinlerin içeriğini bilmeniz, ev dışında yemek yiyecekseniz restoran yetkilisine sormanız gerekir. Haşhaş tohumu bazen öksürük şuruplarında ve diğer ürünlerde renklendirici olarak kullanılır. Kesin teşhis için doktora danışmanız önerilir. Alerji uzmanınız, haşhaş alerjisini doğrulamak için çeşitli testler isteyebilir.

Antihistaminikler, haşhaş tohumu alerjisi belirtilerinin hafiflemesine yardımcı olacaktır. Eğer alerjiniz ileri düzeyde ise yanınızda mutlaka adrenalin oto enjektörü taşımanız önerilir.