Havuç Alerjisi

Havuç alerjisi belirtileri çoğunlukla oral alerji sendromu ile ilişkilidir. Belirtiler tipik olarak çiğ havuç tüketildiğinde ortaya çıkar. 

En sık görülen havuç alerjisi belirtilerinden bazıları  şunlardır:

  • ağızda, boğazda veya kulaklarda kaşıntı,
  • dudak, ağız, dil veya boğazda şişme.

Bu belirtiler genellikle tedavi veya ilaç gerektirmez.

Ancak daha şiddetli belirtiler, doktor önerisi ile ilaç tedavisi gerektirebilir. Bu belirtiler ise şunlardır:

  • cilt altında şişme,
  • kurdeşen,
  • nefes almada zorluk,
  • baş dönmesi,
  • boğazda veya göğüste gerginlik,
  • yutma güçlüğü,
  • boğaz ağrısı veya ses kısıklığı
  • öksürük,
  • burun akması,
  • hapşırma,
  • burun tıkanıklığı,
  • tahriş olmuş, kaşıntılı gözler ve
  • anafilaksi.

Risk faktörleri ve çapraz reaktif besinler

Havuca alerjiniz varsa, alerjiniz olabilecek başka yiyecek ve bitkiler de vardır. Bu, çapraz reaktivite olarak bilinir. Örneğin, havuca alerjisi olan kişilerin genellikle huş ağacı polenine de alerjisi vardır.

Bunun nedeni havuç ve huş ağacı poleninin benzer proteinlere sahip olması ve bağışıklık sisteminizin de aynı şekilde tepki vermesidir. Vücudunuz, alerjiye bağlı belirtilere neden olarak proteinlerle savaşmak için histamin ve antikorlar salgılar.

Eğer tanı konmuş bir havuç alerjiniz varsa, maydanoz-havuç ailesindeki diğer sebze ve otlara da alerjiniz olabilir. Bu besinler şunlardır;

  • yaban havucu,
  • maydanoz,
  • Anason,
  • Frenk maydanozu,
  • kereviz,
  • Rezene,
  • kimyon,
  • Dereotu,
  • Kişniş.

Komplikasyonlar mümkün mü?

Havuç alerjisi nadir görülmesine rağmen bazı kişilerde ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bazen anafilaksi adı verilen tüm vücut reaksiyonu meydana gelebilir. Geçmişte havuçlara karşı sadece hafif alerjik reaksiyonlarınız olsa bile ilerleyen zamanlarda anafilaksi meydana gelebilir. Potansiyel olarak ölümcüldür ve acil tıbbi müdahale gerektirir.

Anafilaksi, bir alerjene maruz kaldıktan sonra dakikalar veya saatler içinde kaşıntılı gözler veya burun akıntısı gibi hafif alerjik belirtilerle başlayabilir. Diğer anafilaksi belirtileri ise şunlardır;

  • ağız, dudak ve boğazda şişme,
  • hırıltılı solunum,
  • kusma ve ishal gibi gastrointestinal problemler.

Anafilaksi artarsa ​​ve tedavi edilmezse, nefes almada güçlük, baş dönmesi, düşük tansiyon ve hatta ölüm yaşanabilir. Siz veya bir başkası anafilaktik alerjik reaksiyon yaşarsanız hemen 112’yi aramanız gerekir.

Havuç Alerjisinde Kaçınılması gereken yiyecekler

  1. Hazır rosto, brisket ve diğer kavrulmuş et yemekleri,
  2. Konserve güveç,
  3. “Yeşil” sağlık içecekleri.

Tatlı, topraksı tadı nedeniyle havuçlar genellikle şüphelenmeyeceğiniz ürünlerde bir bileşen olarak kullanılır. Havuç alerjiniz varsa, dışarıda yemek yerken etiketleri kontrol etme ve bir yemeğin malzemelerini sorma konusunda dikkatli olmanız gerekir.

Havuç içerebilecek bazı ürünler:

  • şişelenmiş turşular,
  • paketlenmiş pirinç karışımları,
  • meyve ve sebze suları,
  • Meyveli smoothies,
  • “Yeşil” sağlık içecekleri,
  • tavuk veya sebze çorbaları gibi çorbalar,
  • konserve güveç,
  • hazır tencerede rosto, brisket ve diğer kavrulmuş et yemekleri,
  • et suları. 

Havuç, bazı kişisel hijyen ürünlerinde de bulunabilir, örneğin:

  • yüz fırçası,
  • maskeler,
  • losyonlar ve
  • temizleyiciler.

HAVUCUN SAĞLIĞA FAYDALARI

  • Havuç, vitamin , mineral ve lif açısından zengindir . Aynı zamanda iyi bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidanlar, bitki bazlı gıdalarda bulunan besin maddeleridir. Vücutta çok fazla birikirse hücre hasarına neden olabilecek serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırmaya yardımcı olurlar.
  • Havuç A vitamini içerir ve A vitamini eksikliği, ilerleyici bir göz hastalığı olan kseroftalmiye neden olabilir. Kseroftalmi, gece körlüğüne veya ışık seviyeleri düşük olduğunda görme zorluğuna neden olabilir. A vitamini eksikliği çocuklarda önlenebilir körlüğün başlıca nedenlerinden biridir. Yani havuç bir şekilde karanlıkta görmenize yardımcı olabilir.
  • Ulusal Kanser Enstitüsü’ne göre , vücutta çok fazla serbest radikal bulunması, çeşitli kanser türlerinin riskini artırabilir . Havuç ve diğer sebzelerde bulunan sarı, turuncu ve kırmızı organik pigmentler olan diyetteki karotenoidlerin antioksidan etkileri bu riski azaltabilir. Lutein ve zeaksantin, bu karotenoidlerin iki örneğidir.
  • Orta boy bir havuç, yaşına ve cinsiyetine bağlı olarak 1,7 g lif veya bir kişinin günlük ihtiyacının % 5 ila% 7,6’sını içerir. 
  • Havuçtaki lif ve potasyum kan basıncını yönetmeye yardımcı olabilir. Potasyum, kan damarlarının gevşemesine yardımcı olarak yüksek tansiyon ve diğer kardiyovasküler sorunların riskini azaltır. Bir orta boy havuç , bir kişinin günlük potasyum ihtiyacının yaklaşık % 4’ünü sağlar .
  • Havucun sağladığı bir başka antioksidan da C vitaminidir. C vitamini, kolajen üretimine katkıda bulunur . Kolajen, bağ dokusunun önemli bir bileşenidir ve yara iyileşmesi ve vücudu sağlıklı tutmak için gereklidir.
  • Havuç, K vitamini ve az miktarda kalsiyum ve fosfor içerir. Bunların hepsi kemik sağlığına katkıda bulunur ve osteoporozu önlemeye yardımcı olabilir .

Yaklaşık 61 g ağırlığındaki orta büyüklükte çiğ havucun besin öğesi içeriği şöyledir; 

Besinler 1 orta boy, çiğ havuçta miktar Yetişkinler için günlük öneri
Enerji (kalori) 25 1.600–3.200
Karbonhidrat (g) 5.8 – 2.9 g şeker dahil 130
Lif (g) 1.7 22.4–33.6
Kalsiyum (miligram [mg]) 20.1 1.000–1.300
Fosfor (mg) 21.4 700–1.250
Potasyum (mg) 195 4.700
C vitamini (mg) 3.6 65–90
Folat (mcg DFE) 11.6 400
A vitamini (mcg RAE) 509 700–900
Beta karoten (mcg) 5.050 Veri yok
Alfa karoten (mcg) 2.120 Veri yok
Lutein ve zeaksantin (mcg) 156 Veri yok
E vitamini (mg) 0.4 15
K vitamini (mcg) 8.1 75–120