İstiridye alerjisi tehlikeli olabileceğinden, belirtilerini ve varsa ne yapmanız gerektiğini bilmek, sorunları önlemede büyük fark yaratabilir.

İstiridye Alerjisi Nedir?

Deniz ürünleri alerjisi veya kabuklu deniz ürünleri alerjileri arasındaki fark şöyledir;

Deniz ürünleri, hem balıkları (ton balığı veya morina balığı gibi) hem de kabuklu deniz ürünlerini (ıstakoz veya istiridye gibi) içerir. Her ikisi de “deniz ürünleri” kategorisine girseler de, balık ve kabuklu deniz ürünleri biyolojik olarak farklıdır. Bu nedenle balık, kabuklu deniz ürünleri alerjisi olan bir kişide alerjik reaksiyona neden olmaz.

Kabuklu deniz ürünleri iki farklı gruba ayrılır:

Kabuklular (karides, yengeç veya ıstakoz gibi) ve

Yumuşakçalar (istiridye, midye, istiridye, deniz tarağı, ahtapot veya kalamar gibi). Kabuklu deniz ürünleri alerjisi olan bazı kişiler her iki gruba da alerjiktir, ancak bazılarının yalnızca birine alerjisi olabilir.

İnsanlar zamanla bazı gıda alerjilerini aşabilirler, ancak kabuklu deniz ürünleri alerjisi olanlar genellikle hayatlarının geri kalanında alerjiye sahiptirler. Kabuklu deniz ürünleri alerjisi her yaşta ortaya çıkabilir. Geçmişte kabuklu deniz ürünleri yemiş olan insanlar bile ona alerji geliştirebilirler.

İstiridye Alerjisinde Ne Olur?

Vücudun bağışıklık sistemi normalde enfeksiyonlarla savaşır. Ancak birisinin istiridye alerjisi olduğunda, bağışıklık sistemi istiridyedeki proteinlere aşırı tepki verir. Kişi istiridye ve ürünlerini her yediğinde vücut bu proteinlerin zararlı istilacılar olduğunu düşünür. Bağışıklık sistemi, savaşa geçerek yanıt verir. Bu, vücutta histamin gibi kimyasalların salındığı alerjik bir reaksiyona neden olur. Bazı durumlarda, bu reaksiyon, birisi istiridyenin havadaki partiküllerini solusa bile gerçekleşebilir.

Bu kimyasalların salınması, şu belirtilere neden olabilir:

  • Hırıltılı solunum,
  • Nefes almada zorluk,
  • Öksürme,
  • Ses kısıklığı,
  • Boğaz gerginliği,
  • Karın ağrısı,
  • Kusma,
  • İshal,
  • Kaşıntılı, sulu veya şişmiş gözler,
  • Kurdeşen,
  • Kırmızı lekeler,
  • Şişme,
  • Kan basıncında bir düşüş, baş dönmesine veya bilinç kaybına neden olur.

Teşhis ve Tedavisi

Doktorunuz istiridye alerjiniz olduğunu düşünürse, muhtemelen size alerji testi önerecektir. Test sonuçları pozitif çıkarsa, istiridye ve ürünleri içeren tüm ürünlerden kaçınmanız önerilir.

Ayrıca, bazı gıda dışı ürünler (evcil hayvan yiyecekleri, besin takviyeleri, dudak parlatıcısı veya bitki gübresi gibi) bazen kabuklu deniz ürünleri içerir. Etiketleri okumanız ve bunlara dikkat etmeniz gerekir.
Kabuklu deniz hayvanlarına karşı alerjik reaksiyonların çoğu, insanlar kabuklu deniz ürünlerini yediğinde meydana gelir, ancak bazen bir kişi kabuklu deniz hayvanlarına dokunmaya veya kabuklu deniz ürünleri pişirirken oluşan buharları solumaya tepki verebilir.

Yiyeceklerin içinde istiridye olup olmadığını öğrenmenin yanı sıra, çapraz bulaşma konusunda da tetikte olmak isteyeceksiniz. Normalde yediğiniz bir yiyeceğin kabuklu deniz ürünleri ile temas etmesi durumunda da alerji meydana gelebilir. Örneğin; Bir üreticinin birçok farklı yiyecek için aynı ekipmanı kullanması veya bir restoranda hem kabuklu deniz ürünlerini hem de diğer yiyecekleri hazırlamak için bir kesme tahtası veya tava kullanması gibi.

Gıda şirketlerinin çapraz bulaşma riski için etiketleme yapmaları gerekmiyor. İstiridye alerjisi durumunda paketli yiyeceklerden kaçının. İçlerinde kabuklu deniz ürünleri proteinleri olabilir.

Bir restoranda, kafeteryada, arkadaşınızın evinde veya yemeğin nasıl hazırlanacağı konusunda kontrolünüzün olmadığı başka bir yerde yemek yiyorsanız, personele veya ev sahiplerine kabuklu deniz ürünleri alerjiniz olduğunu bildirin.