Hardal demir, çinko, magnezyum, fosfor ve kalsiyum gibi sağlıklı mineralleri içeren bir bitkidir. Aynı zamanda omega-3 yağ asitleri kaynağıdır ve antioksidan özelliklere sahiptir. Hardalın sağlık açısından faydaları olsa da, bazı insanlar hardala karşı alerjik reaksiyon geliştirip ciddi tepkiler verebilir. En yaygın görülen baharat alerjilerindendir. On kadar farklı türü olmasına karşın üç ana türü genelde baharat olarak bilinir ve kullanılır. Bunlar: Beyaz, siyah ve kırmızı hardaldır. Kırmızı hardal Hint hardalı olarak da adlandırılır.
Hardal; brokoli, kanola, karnabahar, lahana, Brüksel lahanası ve şalgam içeren Brassicaceae familyasına aittir. Bu bitkiler hardalla yakından ilişkili oldukları için tohumları hardal tohumlarındaki proteinlere çok benzeyen proteinler içerir. Hardal alerjisi olan kişiler, Brassicaceae ailesinin diğer üyelerinin tohumlarını ve filizlenmiş tohumlarını tüketmekten kaçınmalıdır.
Kanola yağı, hem kanola tohumu hem de kanola kalitesinde hardal tohumu kullanılarak yapılabilir. Tarihsel olarak, kanolanın gıdalarda yaygın olarak kullanılan tek ürünü, normalde oldukça rafine olan ve kayda değer miktarda protein içermeyen kanola yağıdır. Bu nedenle kanola yağının hardal alerjisi olan kişiler için bir risk oluşturmadığı düşünülmektedir.
Yüksek oranda rafine edilmiş kanola yağlarının, hardal alerjisi olan kişiler için bir risk oluşturduğu düşünülmemekle birlikte, soğuk preslenmiş kanola yağı daha az rafine edilmiştir, kalıntı protein içerebilir ve hardal alerjisi olan kişilerce kaçınılmalıdır.
Bazı ülkelerde, belirli Brassica napus ve Brassica rapa çeşitlerinin tohumlarından elde edilen yemeklik yağlar kolza tohumu yağı olarak satılabilir. Yüksek oranda rafine edilmiş kolza tohumu yağının kayda değer miktarda protein içermesi beklenmemekle birlikte, soğuk preslenmiş kolza tohumu yağı artık protein içerebilir ve bu nedenle hardal alerjisi olanlar tarafından kaçınılmalıdır.
Hardal alerjisi olan kişiler, hardal/ kanola küspesi, proteini veya bileşen olarak soğuk preslenmiş kanola/kolza tohumu yağı içeren hiçbir yiyeceği yememelidir.
Hardal, Hint, Orta Doğu, Doğu Avrupa ve İtalyan yemekleri dahil olmak üzere birçok mutfakta kullanılmaktadır.
Hardal alerjisi belirtileri
Hardal alerjileri, en şiddetli besin alerjileri arasındadır. Hardal tüketimi, histaminde bir artışa ve hatta anafilaktik şoka bile neden olabilir.
Hardal alerjisinin en yaygın belirtileri ise şunlardır:
- Kaşıntı, kurdeşen veya deri döküntüsü,
- Nefes almada zorluk, hırıltılı solunum ve burun tıkanıklığı,
- Baş dönmesi veya bayılma hissi,
- Mide bulantısı, kusma, ishal ve karın ağrısı,
- Boğazın, yüzün, dilin ve dudakların şişmesi (bu belirti acil müdahale gerektirir).
Şiddetli hardal alerjisi vakaları, yaşamı tehdit edebilen anafilaksiye neden olabilir. Anafilaksi belirtileri ise şunlardır:
- Boğazın şişmesi nedeniyle nefes almada zorluk,
- Hızlı, düzensiz nabız,
- Şok ve kan basıncında düşüş ve
- Bilinç kaybı.
Kaçınılması gereken yiyecekler
Hangi besinlerin hardal içerdiğini bilmek her zaman mümkün değildir. Hardal, zararsız görünen birçok üründe baharat olarak kullanılır.
Aşağıdaki bazı yiyecekler de hardal içerebilir;
Hardal türleri
- Hardal tohumları – beyaz, sarı ve kahverengi,
- Hardal tozu,
- Hardal yeşilliği.
Olası hardal kaynakları
- Cips ve simit,
- Balık sosu ve balık ezmesi,
- Turşu,
- Patates salatası,
- İşlenmiş etler ve şarküteri etleri,
- Salata sosu,
- Salatalar ve buharda pişirilmiş yeşillikler,
- Soslar:
- Barbekü,
- Chutnies,
- Köri,
- Cumberland,
- Ketçap, domates sosları,
- Béarnaises,
- Mayonez,
- Pesto,
- Salyangozlar,
- Gravies, Turşular.
- Sosis,
- Baharatlar ve tatlandırıcılar,
- Çorbalar,
- Su bağlayıcı maddeler,
- Emülgatörler.
Alışveriş yaparken her yiyeceğin içerik listesini mutlaka kontrol edin.
Hardal alerjisi teşhisi ve tedavi
Bir alerji uzmanı, hardal alerjiniz olup olmadığını belirlemek deri prick testi veya kan testi isteyebilir. Hardal alerjisinde uygulanabilecek tek tedavi hardal ve hardal içeren tüm besinlerden, ürünlerden kaçınmaktır.
Tanı konmuş hardal alerjiniz varsa ve alerji düzeyinin anafilaksi derecesindeyse yiyecek alerjinizden bahseden tıbbi bir bileklik takmanız önerilir.
Doktorunuz acil durumlarda kullanmak için adrenalin oto-enjektörü reçete edecektir. Bunu her zaman yanınızda bulundurun. Adrenalin, şiddetli alerjik reaksiyonlar (anafilaksi) için birinci basamak tedavidir.