Kuruyemiş alerjisi, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde en yaygın görülen sekiz besin alerjisi türlerinden biridir. Kabuklu yemiş alerjisi olan çocukların yaklaşık %14’ü ve yer fıstığı alerjisi olan çocukların %20’si iyileşse de, kuruyemiş alerjileri ömür boyu devam etme eğilimindedir. Kuruyemiş alerjisi olan çocukların kardeşlerinin kuruyemiş alerjisi olma riski daha yüksektir.
En sık tüketilen kuruyemişler şunlardır;
- Badem,
- Ceviz,
- Pikan cevizi,
- Antep fıstığı,
- Macadamia fıstığı,
- Kaju fıstığı,
- Fındık,
- Brezilya fındığı,
- Çam fıstığı,
- Liçi fıstığı.
Kuruyemiş Alerjisi Belirtileri
Kuruyemişlere karşı alerji, en yaygın besin alerjilerinden biridir. Yer fıstığı ve kabuklu deniz hayvanlarının yanı sıra , aynı zamanda, nefes almayı engelleyen ve vücudu şoka gönderebilen potansiyel olarak hayati tehlike oluşturan bir reaksiyon olan anafilaksi ile en sık bağlantılı besin alerjenlerinden biridir.
Kuruyemiş alerjisinin belirtilerinden bazıları şunlardır:
- Karın ağrısı, kramplar, bulantı ve kusma,
- İshal,
- Yutma güçlüğü,
- Ağız, boğaz, göz, deri veya başka herhangi bir bölgede kaşıntı,
- Burun tıkanıklığı veya burun akıntısı,
- Mide bulantısı,
- Nefes darlığı,
- Anafilaksi.
Ağaç yemişlerini tükettikten sonra bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız, bir alerji uzmanına görünün .
Kuruyemiş Alerjisinde Teşhis
Teşhis için detaylı bir tıbbi bir öykü, önceki alerjik reaksiyonlar ve ailede alerji öyküsü olup olmadığı önemlidir. Alerjenlere bağlanan ve belirtilere neden olan kimyasalların salınımını tetikleyen bir antikor olan alerjene özgü immünoglobulin E’nin varlığını belirlemek için deri prick testleri veya kan testleri kullanılabilir.
Bu testler sonuçsuz kalırsa, alerji uzmanınız besin yükleme testi isteyebilir. Bu testte, hasta bir alerji uzmanının gözetiminde belirli bir süre boyunca artan dozlarda alerjiye neden olduğundan şüphelenilen yiyeceklerden küçük miktarlarda tüketir. Bu prosedür sırasında acil durum ilaçları ve acil durum ekipmanı hazır bulundurulmalıdır.
Kuruyemiş Alerjilerinde Tedavi
Çoğu besin alerjisinde olduğu gibi, alerjik reaksiyonu tetiklemekten kaçınmanın en iyi yolu, rahatsız edici maddeyi yemekten kaçınmaktır.
Belirli bir kuruyemişe karşı alerji teşhisi konan kişiler diğer ağaç yemişlerini tolere edebilir, ancak alerji uzmanları genellikle bu hastalara tüm yemişlerden kaçınmalarını önerir. Ağaç yemişleri genellikle salatalarda garnitür olarak, Asya yemeklerinde bir bileşen olarak ve bir dondurma malzemesi olarak kullanılır. Ayrıca ekmeklerde, soslarda, tatlılarda ve unlu mamullerde de bulunabilirler.
Bazı alkollü içecekler, damıtma işleminde eklenen yemiş veya yemiş aroması içerebilir. İçerik olarak “doğal aromalar” belirtilmişse, bunun yemiş veya yemiş aromasının varlığını gösterip göstermediğini belirlemek için üreticiyi aramanız gerekebilir.
Yemiş proteini içerebilen yağlar losyonlarda, saç bakım ürünlerinde ve sabunlarda bulunur; ağaç yemişlerine alerjisi olanlar bu ürünleri kullanmaktan kaçınmalıdır.
Yer Fıstığı ve Kuruyemişler
Yer fıstığı ve kuruyemişler arasında sık sık kafa karışıklığı olur. Yer fıstığı bir kuruyemiş değil baklagildir. Ancak araştırmalara göre yer fıstığına alerjisi olan bireylerin %25 ile 40’ı en az bir ağaç yemişine de tepki gösterebilir.
Alerji uzmanları, gıda işleme tesislerinde ağaç yemişleri ve yer fıstığı arasında çapraz temas ve çapraz kontaminasyon riski nedeniyle genellikle ağaç yemişlerine alerjisi olan kişilere yer fıstığından kaçınmalarını tavsiye eder. Siz veya çocuğunuzun yer fıstığına veya ağaç yemişine alerjiniz varsa, alerji doktorunuza her iki üründen de kaçınmanız gerekip gerekmediğini sorun.
Kabuklu yemiş alerjisi olan kişiler genellikle Hindistan cevizi yemekten de kaçınmaları gerekip gerekmediğini merak ederler.
Hindistan cevizi botanik bir yemiş değildir; Gıda ve İlaç İdaresi Hindistan cevizini ağaç yemişi olarak kabul etse de, meyve olarak sınıflandırılır. Hindistan cevizi de alerjik reaksiyonlara sebep olabilir ancak, ağaç yemişlerine alerjisi olan çoğu insan Hindistan cevizini güvenle yiyebilir. Ağaç yemişlerine alerjiniz varsa, diyetinize Hindistan cevizi eklemeden önce alerji doktorunuza danışın.
ÖZETLEYECEK OLURSAK;
- Kuruyemiş alerjisi, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde en yaygın görülen sekiz besin alerjisi türlerinden biridir.
- Yer fıstığı ve kabuklu deniz hayvanlarının yanı sıra, aynı zamanda, nefes almayı engelleyen ve vücudu şoka gönderebilen potansiyel olarak hayati tehlike oluşturan bir reaksiyon olan anafilaksi ile en sık bağlantılı besin alerjenlerinden biridir.
- Çoğu besin alerjisinde olduğu gibi, alerjik reaksiyonu tetiklemekten kaçınmanın en iyi yolu, rahatsız edici maddeyi yemekten kaçınmaktır.
- Yer fıstığı ve kuruyemişler arasında sık sık kafa karışıklığı olur. Yer fıstığı bir kuruyemiş değil baklagildir. Ancak araştırmalara göre yer fıstığına alerjisi olan bireylerin %25 ile 40’ı en az bir ağaç yemişine de tepki gösterebilir.
- Hindistan cevizi de alerjik reaksiyonlara sebep olabilir ancak, ağaç yemişlerine alerjisi olan çoğu insan Hindistan cevizini güvenle yiyebilir. Ağaç yemişlerine alerjiniz varsa, diyetinize Hindistan cevizi eklemeden önce alerji doktorunuza danışın.