Biber ve Patlıcan Alerjisi

Patlıcan ve biber gibi sebzeler, birçok insanın diyetinde temel unsurlardır. Bununla birlikte, nadir durumlarda, bir kişi patlıcangiller ailesindeki bir veya daha fazla yenilebilir yiyecek türüne alerjik veya toleranssız olabilir.

Biber ve patlıcan alerjisi patlıcangiller ailesindeki sebzelere karşı  alerjisi olan bir kişi, sebzeleri yedikten kısa bir süre sonra solunum problemleri, kızarıklık veya egzama geliştirebilir.

Bu besinlere karşı hassasiyet ise, yiyeceklerin düzgün bir şekilde sindirilmediği anlamına gelir ve bu da sindirim sorunları da dahil olmak üzere çeşitli belirtilere neden olabilir.

Patlıcangiller, yaklaşık 3.000 türden oluşan, Solanaceae adlı çiçekli bitkiler ailesidir. Yenilebilir patlıcangiller aşağıdaki meyve ve sebzeleri içerir;

  • Beyaz patates,
  • domates,
  • patlıcan,
  • dolmalık biber,
  • kırmızı biber,
  • bahçe yaban mersini,
  • Goji dutları.

Bu sebze ve meyveler, alkaloidler olarak bilinen bir grup kimyasal bileşik içerir. Bunlar bitkiyi küf ve zararlılardan koruyan zehirli kimyasallardır. Alkaloidler arasında solanin, nikotin ve kapsaisin bulunur. Bu alkaloidlere alerji nadirdir, ancak bazen ortaya çıkabilir.

Çoğu insan, patlıcangillerdeki alkaloidleri yemekten etkilenmez. En yüksek alkaloid konsantrasyonu, insanların yememesi gereken bitki saplarında, yapraklarında, olgunlaşmamış meyvelerde veya yumrularda bulunur.

Bi̇ber Ve Patlıcan Alerjisi Belirtileri

Patlıcangillerdeki alkaloidlere alerjisi olan kişiler, patlıcangiller ailesinden bir sebze yedikten sonra aşağıdaki belirtilerden birini veya birkaçını yaşayabilir:

  • kurdeşen ve deri döküntüleri,
  • kaşıntı,
  • mide bulantısı,
  • kusma,
  • aşırı mukus üretimi,
  • ağrılı kaslar ve eklemler,
  • iltihap.

Patlıcangillere Karşı İntolerans Belirtileri

Gıda intoleransları, gıda alerjilerinden daha az şiddetli olma eğilimindedir ve çoğu durumda yalnızca sindirim sistemini etkiler. Patlıcangiller için tahammülsüzlüğü olan kişiler, bu yiyecekleri uygun şekilde sindirmek için gereken enzimlere sahip değildir.

Bu durum, aşağıdaki belirtilere neden olabilir:

  • şişkinlik ve gaz,
  • göğüste ağrılı yanma hissi,
  • mide bulantısı,
  • ishal.

Biber ve Patlıcan Alerjisi Teşhisi ve Tedavisi

Patlıcangillere karşı intolerans veya alerjisi olduğundan şüphelenen bireyler bir yemek günlüğü tutmalı ve belirtileri yazmalıdır. Sonrasında, en az 4 hafta patlıcangiller yemekten kaçınmalıdır. Daha sonra belirtilerin geri gelip gelmediğini görmek için besinleri yavaş yavaş diyete yeniden dahil edebilir.

Eğer alerji şiddetliyse ve anafilaksi belirtilerinden herhangi birine neden oluyorsa , patlıcangilleri diyete yeniden dahil etmeyin. Mutlaka alerji uzmanı ile görüşün.

  • Bir doktor önerisiyle, cilt prick testi veya
  • Spesifik alerjenlerle ilgili IgE antikorlarının varlığını test ettiği RAST veya ELISA gibi bir kan testi tanı için kullanılabilir.

Bir gıda alerjisinin belirtilerinden kaçınmanın en iyi yolu, buna neden olan yiyeceklerden kaçınmaktır.

Patlıcangiller tüketimini kesdiğinizde yerine kullanılabilecek ikamelerden bazıları şunlardır;

BESİN YERİNE ÖNERİLEN İKAME 
Beyaz Patates Karnabahar
Domates Pancar, Havuç, Üzüm
Patlıcan Mantar
Dolmalık Biber Kereviz, Turp, Kabak
Kırmızı Biber Öğütülmüş Karabiber, Öğütülmüş Beyaz Biber
Kırmızı Biber Kimyon, Zerdeçal
Goji Dutları Kızılcık, Kuru Üzüm

Bu ikameler tat, doku veya çok yönlülük benzerlikleri nedeniyle tavsiye edilir.