Kuruyemiş alerjisi; bağışıklık sisteminin kuruyemiş proteinlerini bir tehdit olarak algılayıp anormal reaksiyon gösterdiği alerji türüdür.

Kuruyemiş Nedir?

Kuruyemişler yer fıstığı ve kabuklu ağaç yemişleri olarak ikiye ayrılır. Kuruyemişler çiğ, işlenmiş ya da unlu mamullerin içerisinde tüketilir. Yer fıstığı da sık görülen bir alerjen olmakla birlikte toprak altında yetiştiğinden fasulye, soya, bezelye ve mercimeğin de ait olduğu baklagil ailesinden bir alerjendir. Kabuklu ağaç yemişleri ise; ceviz, badem, fındık, kaju, antep fıstığı ve brezilya fındığıdır.

Kuruyemiş alerjilerinden korunmak için;

Eğer çocuğunuza kuruyemiş alerjisi tanısı konulduysa kuruyemiş içeren besinlerden kaçınması gerekir. Herhangi bir ürünü satın almadan ve tüketmeden önce tüm ürün etiketini dikkatlice okuyun. Paketlenmiş gıda ürünleri ve içerikleri uyarı olmadan değişebilir. Bu nedenle; açıklama ve içindekiler kısmını ürünleri her alışınızda dikkatli bir şekilde okuyun. Eğer herhangi bir sorunuz olursa üretici firma ile iletişime geçin.

Çocuğunuzun kuruyemiş alerjisi olduğunu başkalarının da bilmesine izin verin. Çocuğunuza ‘ ben kuruyemiş ve kuruyemiş içeren besinleri yiyemem, hastalanırım’ demeyi öğretin. Kuruyemiş alerjisi olduğunu gösteren bileklik veya kolye takılması faydalı olabilir.

Çocuğunuza yemek hazırlarken kullandığınız tabak, çatal gibi mutfak gereçlerinin öncesinde kuruyemiş ile temas etmişse tam olarak temizlendiğinden emin olunuz. Dışarıda yemek yerken restorandaki şef veya yetkili kişiye sipariş verdiğiniz yiyeceklerin kuruyemiş içerip içermediğini ve kuruyemiş içeren bir yiyecekle teması olup olmadığını mutlaka sormalısınız.

Kabuklu ağaç yemişleri alerjenlerinden kaçınmada nelere dikkat edilmelidir?

Reaksiyonu önlemek için tüm kabuklu ağaç yemişlerinden ve ürünlerinden kaçınmak gerekir. Eğer bir kabuklu ağaç yemişine alerjiniz varsa diğerlerine de alerjik olma olasılığınız yüksektir. Doktorunuza hangi kabuklu ağaç yemişlerinden kaçınacağınızı sorun. Aynı yerde üretilmeleri ve servis edilmeleri nedeniyle yer fıstığından da kaçınmanız gerekebilir.

KABUKLU AĞAÇ YEMİŞLERİ ALERJİSİNDE KAÇINILMASI GEREKEN YİYECEKLER VE İÇERİKLER

KABUKLU AĞAÇ

YEMİŞLERİ 

Ceviz, badem, fındık, kaju, Antep fıstığı, Brezilya fıstığı, kayın fıstığı, Brezilya fındığı ,kaju, kestane, at kestanesi, Hindistan cevizi, fındık, ginkgo fıstığı , hickory fındığı (kuzey amerika cevizi),  Litchi/lichee/lychee fındığı, Macadamia fındığı, nangai fındığı, Pikan cevizi , pili fındığı, çam fıstığı , shea fındığı
KABUKLU AĞAÇ

YEMİŞLERİ 

ÜRÜNLERİ

Yemiş yağı, siyah ceviz kabuğu özü (tatlandırıcı), doğal yemiş ekstraktları, yemiş bazlı tereyağlar, yemiş esansı, yemiş bazlı vegan et ikamesi, pesto sos, yemiş sütü ,yemiş ezmeleri, gianduja (çikolata-fındık karışımı), badem ezmesi, pralin türü çikolatalar, sürülebilir çikolata
KABUKLU AĞAÇ

YEMİŞLERİ

İÇEREBİLECEK

BAZI BESİNLER

Tahıllar, krakerler, kurabiyeler, şeker, çikolata, enerji barları, müsli, aromalı kahve, dondurulmuş tatlılar, marine ürünler, barbekü sosları, salam,  alkollü içecekler ve likörler
KABUKLU AĞAÇ

YEMİŞLERİ 

İÇEREBİLECEK

DİĞER MADDELER

Ceviz ve badem bazı losyonlar, saç bakım ürünleri, masaj yağları, sabunlar, Argan ağacı yemişinden üretilen argan yağı

* Dondurmacılar, fırınlar ve bazı restoranlar (Çin, Afrika, Hindistan, Thai ve Vietnam) kabuklu ağaç yemişi içermeyen yemek yenilse bile alerjisi olanlar için risk oluşturur.

** Kaju alerjisi olanların pembe biberle (Brezilya biberi) ile alerjik reaksiyon geçirme riski yüksektir. Standart karabiberden farklı kurutulmuş pembe meyvelerdir.

Not: İstanbul Alerji’nin izni olmadan kopyalanamaz. Tüm hakkı İstanbul Alerjiye aittir.