Kiraz Alerjisi

Kiraz alerjileri birincil veya ikincil reaksiyonlar olarak sınıflandırılabilir. Birincil kiraz alerjisi, meyvenin kendisine karşı olan alerjidir. Bu, aynı ailedeki polenlere alerjiniz olduğunu gösteren ikincil kiraz alerjisinden daha az yaygındır.

Kiraz gibi meyvelere karşı alerjiler genellikle oral alerji sendromu (OAS) adı verilen bir durumla ilgilidir . “Polen gıda sendromu” olarak da adlandırılan OAS, çiğ veya taze meyveyi yedikten sonra çoğunlukla ağız çevresinde ve yüz çevresinde hafif belirtilere neden olur. Yaşamın erken dönemlerinde polene alerjiniz olabilir ve daha sonraki dönemlere kiraz gibi polenle ilgili bir meyveye ikincil bir alerji geliştirebilirsiniz.

Kiraz alerjisinde yaygın bir sebep, kiraz ağaçlarınınkine benzer alerjenik proteinleri paylaşan huş ağacı polenidir. Huş ağacı polenine alerjiniz varsa, kirazlara da alerjiniz olma ihtimaliniz vardır. Bu bazen OAS’ın bir alt tipi olan “huş ağacı-meyve sendromu” olarak bilinir.

Tek başına kirazlar yaygın alerjen değildir. OAS’niz varsa, kiraz ile ilişkili olabilecek diğer meyve, sebze ve kuruyemişlere de alerjiniz olabilir.

Bu besinlerden bazıları şunlardır;

  • Badem,
  • elma,
  • kayısı veya diğer çekirdeksiz meyveler,
  • havuç,
  • kereviz,
  • fındık,
  • kivi,
  • armut,
  • ceviz.

Şiddetli, birincil kiraz alerjiniz varsa, meyveyi tükettikten sonra mide ağrısı, kramp ve kusma gibi yoğun gastrointestinal belirtiler yaşayabilirsiniz. Besin alerjileri, alerji ve immünoloji konusunda uzmanlaşmış bir alerji uzmanı tarafından teşhis edilir. Muayene sonrası doktorunuz bir cilt testi, kan testi veya her ikisini de isteyebilir. 

Kiraz alerjisi tedavileri

Kiraz alerjisini etkili bir şekilde “tedavi etmenin” tek yolu, meyveden ve diğer ikincil alerjenlerden kaçınmaktır. Bazı antihistaminiklerin düzenli kullanımı, kurdeşen gibi hafif bir reaksiyonun belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir. OAS tedavisinde farklı antihistaminikler de işe yarayabilir.

Besinden uzak durma, kiraz alerjisi tedavisinde tercih edilen en etkili yöntemdir. Meyvenin tamamını tüketmekten kaçınmanın yanı sıra, kirazlarla yapılan yiyeceklerden de kaçınmanız gerekir. Bunlardan bazıları şöyledir;

  • jöleler,
  • Reçeller,
  • şekerler,
  • meyve suları.

Bazı araştırmalara göre, OAS hastaları kirazlara karşı alerjik reaksiyonları pişirerek azaltabilirler, çünkü pişirmek kirazlarda vücudun tepki verdiği proteinleri bozar veya değiştirir. Bu durum birincil kiraz alerjisi için geçerli değildir.

Bazen şiddetli besin alerjisi olan kişiler, anafilaksi adı verilen bir reaksiyon riski altındadır. Anafilaktik şok, vücudunuzun bazı sistemlerini etkileyerek  aşağıdaki belirtilere neden olabilir:

  • nefes almada zorluk,
  • göğüs ve boğazda gerginlik,
  • Yüzün şişmesi,
  • ciltte kaşıntı,
  • kurdeşen,
  • düşük kan basıncı,
  • hızlı kalp atımı,
  • karın ağrısı,
  • mide bulantısı ya da kusma,
  • baş dönmesi,
  • bayılma.

Kiraz karşı birincil alerjiniz varsa yanınızda taşımanız için epinefrin oto enjektörü önerilir. Epinefrin enjeksiyonu, kiraza maruziyet sonrası alerjik reaksiyonun şiddetini en aza indirebilir. Herhangi bir ek tedaviye ihtiyaç duymadığınızdan emin olmak için enjeksiyon sonrası hastaneye gitmeniz gerekmektedir.