Enginar, Akdeniz bölgesinde ve Orta Doğu’da yaygın olarak yenen sıra dışı görünümlü sebzelerdir. Enginar, Güney Avrupa ve Akdeniz’i çevreleyen bölgelere özgüdür ve yetiştiriciliği binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Enginar, aslında yenilebilir tomurcuklar üreten çeşitli ilgili bitkilerin çiçekleridir. Enginarı yemek ve sindirmek için yeterince yumuşak hale getirip pişirmek gerekir. Çoğu bitki gibi enginar da hassas kişilerde enginar alerjisi reaksiyonlarını tetikleyebilen bitki bileşikleri içerir. 

Enginar Alerjisi Belirtileri

Cilt üzerinde: Ürtiker, anjiyoödem, kaşıntı, kızarıklık, atopik dermatit,

Sindirim sisteminde: Dil dudak ve ağız içinde kaşıntı ve/veya ödem, bulantı, kusma, karın ağrısı, kusma, reflü, ishal, 

Kardiyovasküler sistemde: Çarpıntı/taşikardi, baş dönmesi, bilinç kaybı / bayılma, hipotansiyon,

Solunum sisteminde: Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma ve ses kısıklığı, küçük dilde şişlik laringeal ödem gibi üst solunum yoluna ait şikayetler.

Gözlerde; kaşıntı, kızarıklık görülebilir.

Şiddetli bir alerjik reaksiyon, anafilaksi ve şoka neden olabilir, bu nedenle diğer bitkilere karşı da alerjiniz varsa dikkatli olun. Enginarlara karşı diğer potansiyel olumsuz reaksiyonlar, alerjik olarak kabul edilmese de, bağırsak gazı, karın ağrısı ve artan safra akışı nedeniyle safra taşı belirtilerinin şiddetlenmesine sebep olabilir. 

Yakupotu ve ilgili bitkilere karşı alerji: Enginar , Asteraceae / Compositae familyasına duyarlı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu ailenin üyeleri arasında kanarya otu, krizantemler, kadife çiçeği ve papatyalar bulunur. Bunlara alerjiniz varsa enginarı tüketmeden önce doktorunuza danışın.

Enginar  Alerjisi Teşhisi

Teşhis için enginar özü ile deri testi yapılabilir. Enginar alerjisi olan hastaların %85 kadarı bu testlerde pozitif sonuçlar gösterir. Teşhis için geçmiş reaksiyonlar ve buna neden olan enginar miktarı önemlidir. Çok az miktarda enginar içeren bir yiyeceğe tepki veriyor olmanız alerjinizin şiddetli olduğunu gösterir. Ayrıca, astım varlığının da önemli bir risk faktörü olduğu bilinmektedir.

Enginar Alerjisi Tedavisi

Hafif alerjik reaksiyonlar doktorunuzun önerdiği antihistaminiklerle tedavi edilebilir. Şiddetli bir reaksiyon riski altındaysanız size bir adrenalin oto-enjektörü reçete edilecektir. Size bir adrenalin oto-enjektörü reçete edilirse, onu nasıl ve ne zaman kullanacağınız konusunda eğitim almanız gerekir. Bunlar dışında yapılabilecek ilk tedavi enginar ve enginar içeren besinlerden kaçınmaktır. Yiyecek etiketlerini okumak çok önemlidir, her alışverişinizde dikkatli olmanız gerekir.