Sarımsak Alerjisi

Sarımsak, zambak ailesinden bir bitkidir. Genellikle yiyecekleri tatlandırmak için kullanılır, aynı zamanda yaygın olarak toz veya yağ olarak da satılır. Bazı insanlar, kolesterolü düşürmek ve yüksek tansiyonu dengelemek gibi potansiyel faydaları için sarımsak takviyesi alırlar. Gerçek sarımsak alerjileri nadirdir ve genellikle intoleranslar daha yüksektir. 

Sarımsak Alerjisi Belirtileri

Sarımsak alerjisi, mide krampları ve kusma gibi belirtilere neden olabilir. Alerji, vücut yabancı bir maddeyle temas ettiğinde aşırı tepki vermesiyle ve bağışıklık hücrelerinin bu maddelere karşı  yanıt oluşturmasıyla ortaya çıkar.

Bu reaksiyonlar hafiften şiddetliye kadar değişebilir. 

Sarımsak alerjisi ile ilişkili belirtilerden bazıları şunlardır;

  • öksürük,
  • yutma güçlüğü,
  • baş dönmesi,
  • kurdeşen,
  • mide krampları,
  • özellikle ağız çevresinde karıncalanma,
  • kusma,
  • hırıltılı solunum.

En şiddetli haliyle, sarımsak alerjisi anafilaksiyi tetikleyebilir . Bu, boğazın şişmesine neden olarak nefes almayı zorlaştırabilir.

Bir kişi ayrıca alerjiden farklı olarak sarımsak intoleransına sahip olabilir. İntolerans, rahatsız edici belirtilere neden olabilir, ancak  bağışıklık sistemini etkilemez.

Sarımsak intoleransı ile ilişkili belirtilerden bazıları da şöyledir;

  • şişkinlik,
  • öksürme,
  • baş ağrısı,
  • mide bulantısı,
  • burun akıntısı.

Bu belirtilerin ortaya çıkması tipik olarak alerjiye göre daha uzun sürer. Alerjik reaksiyonlar genellikle yemek yedikten veya sorunlu bir gıda ile temas ettikten hemen sonra ortaya çıkarken, intolerans belirtilerinin ortaya çıkması birkaç saat sürebilir.

Sarımsak Alerjisi Nedenleri

Besin alerjileri, vücut tipik olarak zararsız bir maddeye zararlıymış gibi tepki verdiğinde ortaya çıkar. Vücut, algılanan tehditle avaşır ve hapşırma, şişme, öksürme gibi belirtiler ortaya çıkar.

Ailede alerji öyküsü olmasının kişinin alerji riskini artırır. Astım ve egzama gibi çeşitli durumlar da kişiyi alerjiye daha yatkın hale getirebilir. Çocuklar yetişkinlerden daha fazla gıda alerjisine sahip olma eğilimindedir, ancak belirtiler yaş büyüdükçe kaybolur.

Kaçınılması gereken yiyecekler

Sarımsak yaygın bir baharattır, bu nedenle alerjisi olanlar için sarımsak içerebilecek yiyeceklerin farkında olmak çok önemlidir. Tedavide sarımsak ve sarımsak içeren tüm yiyeceklerden kaçınmak gerekir. Sarımsak, çok çeşitli yiyecekleri baharatlamak için kullanılır. İntoleransı olan bir kişi, sorun yaşamadan az miktarda sarımsak tüketebilir. Bununla birlikte, intoleransı veya alerjisi olan bazı kişiler de, her sarımsak yediklerinde şiddetli belirti yaşayabilir.

Genellikle sarımsak içeren yiyecekler şunlardır;

  • Hint turşusu,
  • lazanya ve spagetti gibi makarnalar,
  • soslar,
  • çorbalar,
  • tereyağı ve yağlar.

Sarımsak, soğan ve benzeri sebzeler zambak ailesine aittir. Sarımsak alerjisi veya tahammülsüzlüğü olan herkes soğan, frenk soğanı , pırasa veya arpacık soğanına karşı duyarlı olabilir. Olumsuz tepkiler ortadan kalkana kadar bu sebzeleri dikkatle tüketmeniz önerilir.