Besin alerjileri, bağışıklık sisteminin bazı besinlerdeki proteinleri vücuda zararlı olarak algıladığında ve daha sonra zararlı algıladığı proteinlerle mücadele etmeye çalıştığında ortaya çıkar.

Yaban mersini genellikle çiğ atıştırmalık olarak veya unlu mamüllerde, reçellerde, kreplerde, salatalarda tüketilir. Kurutulup kuş üzümü gibi kullanılabilirler. Taze yaban mersini vücut üzerinde hafif bir müshil etkisine sahipken, kurutulduğunda büzücüdür ve genellikle ishal, sistit ve benzeri rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Kurutulmuş meyve aynı zamanda antibakteriyeldir. 

Yaban mersininin kabuğu antosiyanin içerir ve hemeralopi (gündüz körlüğü) tedavisinde spesifiktir. Bu meyveler, deneysel olarak kan damarlarını genişletir ve varisli damarlar, hemoroitler ve kılcal kırılganlık için potansiyel olarak değerli bir antosiyanosit kaynağıdır.

Yaban mersini veya yaban mersini içeren ürünler yedikten veya dokunduktan sonra aşağıdaki belirtilerden bazılarını yaşıyorsanız yaban mersini alerjisi olabilir:

  • Ağız, dil veya dudaklarda kaşıntı, şişme,
  • Ekstremitelerde veya yüzde egzama, kurdeşen, şişlik ve kızarıklık gibi cilt reaksiyonları,
  • Karın ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi gastrointestinal belirtiler,
  • Burun akıntısı veya tıkanması, öksürme, hapşırma, hırıltılı solunum veya nefes almada güçlük gibi solunum belirtileri,
  • Kan basıncında düşüş, baş dönmesi veya bayılma gibi kardiyovasküler belirtiler.

Mide bulantısı, kusma, zayıf veya hızlı nabız, nefes almada güçlük, kafa karışıklığı ve bilinç kaybı gibi anafilaksi belirtileri yaşarsanız, bu ölümcül olabileceğinden derhal tıbbi yardım isteyin. Yukarıdaki belirtilerden herhangi biri, bitkilerde doğal bir koruyucu görevi gören bir kimyasal olan salisilatlara duyarlılığı da gösterebilir. Yaban mersini yanında salisilatlar birçok meyve ve sebzede, ilaçlarda ve güzellik ürünlerinde bulunabilir.

Yaban mersini tükettikten veya onunla temas ettikten sonra yukarıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz, bir alerji uzmanına görünmeli ve yaban mersini alerjiniz veya salisilat duyarlılığınız olup olmadığını öğrenmek için test yaptırmalısınız. Yaban mersini alerjisi teşhisi konulursa yaban mersini ile temastan kaçınmanız gerekir. Salisilat duyarlılığınız varsa, etiketleri dikkatle okumanız ve aspirin, nane aromaları ve salisilat bileşikleri içeren diğer bileşenlere dikkat etmeniz gerekir. Şiddetli bir alerjiniz veya hassasiyetiniz varsa, doktorunuz bir reaksiyon durumunda kendinizi tedavi edebilmeniz için epinefrin reçete edecektir.