Avokado, ılık iklimlerde yetişen, kremsi bir dokuya sahip, sert çekirdekli bir meyvedir. Genel sağlık yararları arasında sindirimin iyileştirilmesi, depresyon riskinin azaltılması ve kansere karşı koruma yer alır.

Timsah armudu veya tereyağlı meyve olarak da bilinen avokado, önemli miktarda sağlıklı tekli doymamış yağ asitleri (MUFA) sağlayan tek meyvedir. Avokado, doğal olarak besleyici bir besindir ve yaklaşık 20 vitamin ve mineral içerir.

Avokado giderek daha popüler hale gelmektedir. Bu da daha fazla tüketim anlamına gelir. Herhangi bir besin veya ürününe daha fazla maruz kalmak, alerji geliştirme olasılığını artırır. 

İki tür avokado alerjisi vardır: İlk tür, avokadoya karşı oral alerji sendromudur. Huş ağacı polenine alerjisi olan bireylerde avokado tüketimi sonrası alerji belirtileri ortaya çıkabilir. Polenin yakınında yetişen meyve ve sebzeler, polene duyarlı olan kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu tür alerji belirtileri genellikle  ağzı ve boğazı etkiler.

İkinci alerji, lateks ile çapraz reaktivite nedeniyledir. Lateks alerjisi olan bazı kişilerin, avokado, muz, kivi ve kavun gibi birçok meyveye de alerjisi vardır. Bu durum lateks-meyve sendromu olarak bilinir. Latekse alerjisi olan kişilerin yaklaşık %35-50’si bazı bitkilerden elde edilen besinlere karşı hassasiyet göstermektedir.

Avokado Alerjisinin Belirtileri

Avokadoya karşı  oral alerji sendromu  belirtileri şunlardır;

  • Ağıza kaşınma,
  • Boğazda kaşınma,
  • Ağız ve boğaz çevresinde şişlik.

Lateks-besin alerjisinin belirtileri ise şunlardır:

  • Dudakların şişmesi,
  • Hapşırma,
  • Gözlere kaşınma,
  • Mide rahatsızlığı,
  • Kurdeşen,
  • Anafilaktik yanıt.

Avokado Alerjisi Teşhisi

Avokado için kanda spesifik IgE antikoru veya doktor gözetiminde besin yükleme testi yapılarak avokado alerjisi değerlendirilebilir.

Yükleme testi sırasında, kişiye küçük miktarlarda başlayıp yavaş yavaş artırarak şüpheli besin yedirilir ve reaksiyon gözlemlenir.

Avokado Alerjisi Tedavisi

Belirtileriniz hafifse, doktorunuzun önerdiği bir antihistaminik tedaviye yardımcı olabilir. Ciltle ilgili belirtiler için, kaşıntı ve kurdeşenlere yardımcı olacak bir kortizonlu krem ​​kullanılabilir. 

Anafilaksi gibi daha şiddetli alerjik reaksiyonlar için bir adrenalin oto-enjektörü tedavide ilk basamaktır. Avokadonun yaşamı tehdit eden reaksiyonlara neden olması nadir olsa da imkansız değildir. Avokado yedikten sonra anafilaksi yaşarsanız, belirtileri tedavi etmek için adrenalin uygulamanız gerekir. 

Polenle ilgili avokado alerjilerini tedavi etmek için immünoterapi tedavisi uygulanabilir. Bu sayede hastalar zamanla polen ve diğer çevresel alerjilere karşı duyarsızlaştırabilir. Alerji aşısının belirtilerinizi tedavi etmesi birkaç ay sürebilir, ancak daha uzun vadeli bir çözümdür.

Tedavide avokadodan kaçınmak önemlidir. Vegan ve paleo gibi diyet tariflerinde avokado sıkça kullanılır. Bu yüzden dışarıda yemek yerken mutlaka tükettiğiniz besinin içeriğini sorgulayın.

Losyonlar ve şampuanlar gibi bazı kozmetikler, nemlendirme özelliklerine katkıda bulunduğu için avokado içerir. Kozmetikte kullanılan avokadoya reaksiyon olasılığı düşüktür, ancak kullanım kararını doktorunuzla vermeniz önerilir.

AVOKADONUN YARARLARI

1. Avokado besin öğesi açısından zengindir

Yaklaşık 40 gram avokado içeriği şöyledir;

  • 64 kalori,
  • Yaklaşık 6 gram yağ,
  • 3.4 gram karbonhidrat,
  • Bir gramdan az şeker,
  • Neredeyse 3 gram lif.

Avokado, riboflavin, niasin, folat , pantotenik asit, magnezyum ve potasyumun yanı sıra harika bir C, E, K ve B-6 vitaminleri kaynağıdır . Ayrıca lutein, beta-karoten ve omega-3 yağ asitleri içerir.

Avokado, sizi tok tutmaya yardımcı olan sağlıklı ve faydalı yağlar içerir. Yağ, vücuttaki her hücre için gereklidir. Sağlıklı yağları tüketmek cilt sağlığını destekler, yağda çözünen vitaminlerin, minerallerin ve diğer besin maddelerinin emilimini artırır ve hatta bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir.

2. Kalp sağlığı için yararlı bir besindir

Avokado, beta-sitosterol adı verilen doğal bir bitki sterolü içerir. Düzenli beta-sitosterol ve diğer bitki sterol tüketimi sağlıklı kolesterol seviyelerini korumaya yardımcı olur.

3. Göz sağlığı için faydalıdır

Avokado, ultraviyole ışık da dahil olmak üzere hasarı en aza indirmeye yardımcı olmak için iki fitokimyasal olan lutein ve zeaksantin içerir. Avokadodaki tekli doymamış yağ asitleri, beta-karoten gibi diğer faydalı yağda çözünen antioksidanların emilimini de desteklediğinden, diyetinize avokado eklemek, yaşa bağlı maküler dejenerasyon gelişme riskini azaltmaya yardımcı olabilir .

4. Osteoporozun önlemeye destek sağlar

K vitamini kemik sağlığı için gereklidir. Bir avokadonun yarısı, günlük önerilen K vitamini alımının yaklaşık %25’ini sağlar. Kemik sağlığının korunması için önemli olan besinler düşünüldüğünde K vitamini genellikle kalsiyum ve D vitamini tarafından gölgede bırakılır, ancak yeterli K vitamini içeren bir diyet tüketimi kalsiyum emilimini artırarak ve kalsiyumun idrarla atılımını azaltır ve kemik sağlığını destekler.

5. Sağlıklı bebekler

Folat, folik asit olarak da bilinir. Folat, sağlıklı bir hamilelik için son derece önemlidir. Yeterli alım, düşük ve nöral tüp kusurları riskini azaltır. McGill Üniversitesi tarafından yapılan son araştırmalar, folat eksikliği olan farelerden alınan sperm kullanılarak gebe kalan bebek farelerde, yeterli folat seviyelerine sahip farelerden alınan sperm kullanılarak tasarlanan farelere kıyasla %30 daha yüksek doğum kusurlarının görülme sıklığını bulmuştur.

6. Daha düşük depresyon riski

Yüksek seviyelerde folat içeren yiyecekler, depresyon riskini azaltmaya yardımcı olabilir çünkü folat homosistein oluşumunu önlemeye yardımcı olur.

7. Doğal detoksifikasyon

Yeterli lif, safra ve dışkı yoluyla toksinlerin günlük atılımı için çok önemli olan düzenli bağırsak hareketlerini destekler. Son çalışmalar, diyet lifinin bağışıklık sistemini ve iltihabı düzenlemede de rol oynayabileceğini göstermiştir .