İncir alerjisi, yeşil veya kuru incirin kabuğu veya posası, incir özü veya taze incir meyvesinin tüketiminden kaynaklanabilir. İncir ağaçlarının polenlerini solumaktan veya meyveye dokunmaktan da hassasiyet oluşması mümkündür. Bazı insanlar, olgunlaşmamış incirlerin ve ağacının sebep olabileceği latekse karşı da duyarlıdır.
İncir ağacı, yüzyıllar boyunca yetiştirilmiştir ve tarihi MÖ 5.000’e kadar uzanır. 700’den fazla incir ağacı, süs bitkisi için kullanılmak üzere ve meyvelerinin tüketimi için yetiştirilmektedir. Armut şeklindeki incir meyvesi aslında şişmiş bir çiçek sapıdır. Taze ve çiğ, soyulmuş veya soyulmamış olarak yenebilir. İncirler ticari olarak konserve edilir ve turta, puding, kek ve ekmeklerde, reçellerde ve fırınlanmış ürünlerde kullanılmak üzere kurutulur.
İncir Alerjisi Nedenleri
İncir veya incir bitkilerinin deri teması aşırı duyarlı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. İncir ağacının yaprak ve kök özsuyu tipik olarak olgunlaşmamış meyveye ve ağacın diğer kısımlarına göre daha fazla alerjik reaksiyona neden olur. Bu, fototoksik dermatit üretme kabiliyetine sahip olan psoralen ve bergapten varlığına bağlı olabilir. Olgunlaşmamış meyvenin lateks özünün kullanılması da alerjileri tetikleyebilir. Özellikle gıda endüstrisindeki incir hasatçıları, paketleyicileri ve çalışanları bu tür hassasiyetlere eğilimlidir. İncir ekstraktında bulunan alerjenlerin çoğu ısıtılarak kaybolsa da, bazı kişiler incirin her türüne alerjiktir.
Çapraz Alerjiler
İncire alerjisi olanlar, banyan, ekmek ağacı meyvesi, dut ve Osage-portakal dahil Moraceae ailesinin tüm üyelerine muhtemelen aşırı duyarlıdır. İncir, çimen, huş ağacı polenleri, ağlayan incir veya Ficus benjamina ile bazı ortak antijenleri paylaşır ve bazı incir alerjileri bu çapraz duyarlılıktan kaynaklanır. Huş polenine alerjisi olan grubun yüzde 78’i taze incire, yüzde 10’u kuru incire, ayrıca dut, jackfruit, Rosaceae meyveleri ve fındığa tepki gösterir. Taze incir, kuru incir kadar iyi tolere edilmez. Ficus benjamina’ya alerjisi olan hastalar, taze incire yüzde 83 oranında alerjik reaksiyon gösterir.
İncir Alerjisi Belirtileri
İncir tüketmek hapşırma veya öksürük, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, karın ağrısı ve kolik gibi alerjik belirtilere neden olabilir. İncirdeki latekste bulunan salisilatlara düşük toleransı olan kişiler astım benzeri belirtiler, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, kaşıntı, deri döküntüsü veya kurdeşen, ellerde, ayaklarda veya yüzde şişlik, mide ağrısı yaşayabilir. Şiddetli vakalarda, anafilaksi, kan basıncında ciddi bir düşüş, bilinç kaybı ve hatta ölüm gelişebilir.
İncir Alerjisinde uygulanabilecek tedavi incir ve incir içeren tüm besinlerden kaçınmaktır. Tükettiğiniz her besinin içeriğini bilmeniz önerilir. Anafilaksi geçmişiniz veya şüpheniz varsa yanınızda mutlaka adrenalin otoenjektörü taşımanız gerekir.
İncir Hakkında Bilmeniz Gerekenler
İncir, gözyaşı damlasına benzeyen eşsiz bir meyvedir. Baş parmağınızın büyüklüğünde, yüzlerce küçük tohumla dolu ve yenilebilir mor veya yeşil kabukları vardır. Meyvenin eti pembedir ve hafif tatlı bir tada sahiptir. İncirin bilimsel adı Ficus carica’dır .
İncir ve yaprakları besinlerle doludur ve çeşitli potansiyel sağlık yararları sunar. Sağlıklı sindirimi teşvik edebilir, kalp hastalığı riskinizi azaltabilir ve kan şekeri seviyenizi yönetmenize yardımcı olabilir.
Taze incir besin açısından zengindir, ancak kalorisi nispeten düşüktür, bu da inciri sağlıklı bir besin yapar.
Bir adet küçük (40 gram) taze incir içeriği ise şöyledir;
- Kalori: 30,
- Protein: 0 gram,
- Yağ: 0 gram,
- Karbonhidrat: 8 gram,
- Lif: 1 gram,
- Bakır: Günlük Değerin %3’ü,
- Magnezyum: Günlük Değerin %2’si,
- Potasyum: Günlük Değerin %2’si,
- Riboflavin: Günlük Değerin %2’si,
- Tiamin: Günlük Değerin %2’si,
- B6 Vitamini: Günlük Değerin %3’ü,
- K Vitamini: Günlük Değerin %2’si.
Meyveler kuruduğunda şeker yoğunlaştığı için kuru incir kalori bakımından zengindir. Özellikle bakır ve B6 vitamini açısından zengindirler. Bakır, metabolizma ve enerji üretimi dahil olmak üzere çeşitli vücut süreçlerinde ve ayrıca kan hücrelerinin, bağ dokularının ve nörotransmiterlerin oluşumunda rol oynayan hayati bir mineraldir. B6 Vitamini, vücudunuzun diyet proteinini parçalamasına ve yeni proteinler oluşturmasına yardımcı olmak için gerekli olan önemli bir vitamindir. Beyin sağlığında da önemli bir rol oynar