Turunçgil Alerjisi

Turunçgil alerjisi olan çoğu insan, yemek yedikten sonra veya çiğ turunçgillerden yapılan bir içecekten sonra belirtiler yaşar. Belirtiler genellikle lokalize olur, yani çiğ meyvenin cildinize dokunduğu yerde gözlemlersiniz.

Turunçgil Alerjisi Belirtiler şunları içerir:

  • Dudak, dil ve boğazda yoğun karıncalanma ve kaşıntı,
  • Dudakların ve diş etlerinin kızarması ve hafif şişmesi.

Bunlar oral alerji sendromunun (OAS) belirtileridir. Turunçgillere tepki gösteren OAS’li bireyler genellikle, meyveleri pişirildiklerinde yiyebilirler. Meyveyi yıllardır sorunsuz yiyor olsanız bile belirtiler hayatın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkabilir.

Turunçgil kabuğuna alerjisi olan kişiler, turunçgil kabuğu ile temas ettiklerinde kontakt dermatit belirtileri yaşayabilir. Alerjik kontakt dermatit, cildinizin bir alerjenle temas etmesinden sonra iltihaplı kimyasallar salgılanmasına neden olur. 

Portakal ve Limon Alerjisi Belirtiler ise şöyledir;

  • Cilt kızarıklığı,
  • Ciltte yanma,
  • Aşırı kaşıntı,
  • Kuru, pul pul cilt,
  • Şişme,
  • Kabarcıklar.

Nadir durumlarda turunçgil alerjisi, anafilaksi olarak da adlandırılan sistemik alerjik reaksiyona neden olabilir. Anafilaksi tıbbi bir acil durumdur ve yaşamı tehdit edebilir.

Anafilaksi belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Kurdeşen,
  • Kızarmış cilt,
  • Nefes almayı zorlaştırabilen ağız ve boğazda şişme,
  • Astım,
  • Mide bulantısı, kusma veya ishal,
  • Kan basıncında düşüş. 

Anafilaksi belirtilerinden herhangi birini yaşıyorsanız, acil tıbbi yardım almanız gerekir.

Turunçgil (Portakal – Limon )Alerjisi Nedenleri Nelerdir?

Alerjik reaksiyon, bağışıklık sisteminizin  sizin için bir tehdit oluşturmayan maddelere karşı aşırı savunmasından kaynaklanır. Bu maddeler alerjen olarak bilinir. Bağışıklık sisteminiz bir alerjene tepki verdiğinde belirtiler ortaya çıkar. Çiğ turunçgillere alerjik reaksiyonlar bazen polen alerjisi olan kişilerde çapraz reaksiyon olarak görülür. Bazen de turunçgillerin kabukları ile temas ettikten sonra alerjik reaksiyon yaşanabilir. Ayrıca, anafilaksi olarak bilinen ciddi bir alerjik reaksiyona neden olabilen  bazı turunçgil alerjisi vakaları da vardır.

Alerjik reaksiyona neden olmayan ve turunçgillerde bulunan bileşen sitrik asittir. Sitrik asit, turunçgillerin suyunda bulunan ve onlara ekşi aromasını veren bir kimyasaldır. Sitrik asidin kendisi bir alerjen değildir, ancak cilt ve ağızda tahrişe ve hatta mide rahatsızlığına neden olabilir. 

Çapraz reaksiyon

Turunçgillere karşı birçok alerjik reaksiyon, polen alerjilerinin neden olduğu oral alerji sendromuna bağlıdır. Bu, polen ve turunçgillerin belirli proteinlerinin ortak olması  nedeniyle oluşan çapraz reaksiyon olarak bilinir. Polen-gıda çapraz reaksiyonu OAS’a neden olur.Özellikle otlara alerjisi olan kişiler turunçgillere OAS yaşayabilir.

Limonen Alerjisi

Turunçgil kabuğuna alerjisi olan kişilerin genellikle kabukta bulunan bir kimyasal olan limonene alerjisi vardır. Bir turunçgil meyvesinin sadece dış kısmına dokunmak, bu insanlar için kontakt dermatit belirtilerine neden olabilir. Ancak taze meyve suyunu içebilirler. Limonen ayrıca genellikle kozmetik ve parfümlerde koku olarak da kullanılır.

Sistemik Alerji

Portakal ve greyfurt ile egzersize bağlı anafilaksi vakaları olmuştur. Bu alerjik reaksiyon,  alerjeni yuttuktan ve kısa süre sonra egzersiz yaptıktan sonra meydana gelen spesifik bir gıda alerjisidir.

Turunçgil Alerjilerinin Teşhisi Nasıl Yapılır?

Polene karşı alerjiniz varsa  olası meyve alerjileri için deri prick testi önerilir. Deri prick testi, küçük bir miktar şüpheli alerjeni bir iğne yardımıyla cilt altına yayarak yapılır. Alerjiniz varsa, 15 ile 20 dakika içinde etrafında kırmızı halka olan bir şişlik geliştirirsiniz. Anafilaksiden şüpheleniyorsanız hemen tıbbi yardım çağırın. Alerjiniz şiddetli ise doktorunuz yanınızda bir oto-enjektör taşımanızı tavsiye edecektir.

Kaçınılması Gereken Yiyecekler Nelerdir?

Kendinizin veya ailenizden birinin turunçgillere alerjisi olduğunu veya duyarlı olduğunu düşünüyorsanız, bir alerji doktoruna muayene olmanız gerekmektedir. Bunun haricinde; turunçgil bağlantılı bazı gıdalardan uzak durmak, güvende kalmanın en iyi yoludur. 

Aşağıdaki turunçgil içeren gıdalardan kaçının:

  • Çiğ turunçgillerden turunçgil suyuna kadar her şeyden kaçının. Meyve sularını satın alırken etiketi kontrol edin,bazen daha lezzetli olması için diğer meyve sularına narenciye suyu karıştırılır.
  • Olgunlaşmamış veya taze toplanmış turunçgillerden kaçının. Olgunlaşmamış turunçgiller, olgunlaşmış meyvelerden daha çok tahriş edici olabilir.
  • Narenciye tohumları ve kabuklarından kaçının. İnsanlar genellikle yemeklere ve salatalarına narenciye kabuğu rendesi eklerler. Dışarıda veya başkasının evinde yemek yerken, her zaman malzemeleri sorun.
  • Genellikle narenciye aroması kullandıklarından yapay olarak tatlandırılmış tatlılardan ve C vitamini takviyelerinden kaçının.

Turunçgiller çiğ yenildiğinde reaksiyona neden olabilir, birçok kişi bunları güvenle pişirerek tüketebilir. Pişirmek çoğu durumda alerjik proteinleri etkisiz hale getirir. Turunçgiller yerine, limon mineçiçeği ve sumak gibi otları turunçgil aromasının yerine deneyebilirsiniz.

Turunçgillerin  (Portakal, Limon, Misket limonu, Greyfurt) Faydaları Nelerdir?

  1. Vitaminler ve mineraller açısından zengindirler.

Turunçgiller çok besleyicidir ve sağlıklı kalmanıza yardımcı olan vitamin, mineral ve bitki bileşenlerini içerir.

  1. İyi bir lif kaynağıdırlar.

Turunçgiller, kolesterolü düşürmeye ve sindirime yardımcı olan iyi çözünür lif kaynaklarıdır.

  1. Turunçgillerin kalorisi düşüktür.

Turunçgillerin kalorisi düşüktür, bu da onları kilo vermek veya kilolarını korumak isteyen insanlar için akıllıca bir seçim haline getirir.

  1. Böbrek taşı riskinizi azaltabilirler.

Turunçgil tüketmek, idrardaki sitrat seviyelerini yükselterek bazı kişilerde böbrek taşı riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

  1. Kanserle savaşmaya veya kansere karşı korumaya yardımcı olabilirler.

Turunçgiller, çeşitli kanser türleri üzerindeki koruyucu etkileri olabilir.

  1. Kalp sağlığını artıran besinler i̇çerirler.

Turunçgillerdeki birçok bileşik, kolesterol seviyelerini iyileştirerek ve kan basıncını düşürerek kalp sağlığına fayda sağlayabilir.

  1. Beyin sağlığınıza katkıda bulunur.

Turunçgiller ve meyve suları, beyin işlevini artırmaya ve beyni nörodejeneratif bozukluklardan korumaya yardımcı olabilir. Turunçgillere karşı alerji nadirdir, ancak vardır. Turunçgiller aşağıdaki gibidir:

  • Portakallar
  • Limonlar
  • Misket limonu
  • Greyfurt

Taze meyve ve turunçgillerin suyuna veya kabuklarına alerjik bir reaksiyonunuz olabilir.