Alerjik konjonktivit olarak da bilinen göz alerjisi oldukça yaygındır. Gözler kendilerini tahriş eden bir şeye (alerjen) tepki gösterdiğinde ortaya çıkarlar. Gözler, alerjenle savaşmak için histamin denilen bir madde üretir. Sonuç olarak, göz kapakları ve konjonktiva kırmızı, şiş ve kaşıntılı hale gelir. Gözler akabilir ve yanabilir. Diğer konjonktivit çeşitlerinin aksine, göz alerjileri kişiden kişiye yayılmaz.

Göz Alerjisi Belirtileri

En sık belirtiler şunlardır:

  • Kırmızı, şiş veya kaşıntılı gözler,
  • Gözlerin yanması veya akması,
  • Işığa duyarlılık.

Nazal alerjilerin eşlik etmesi durumunda, burun tıkanıklığı, kaşıntı ve hapşırma da söz konusu olabilir. Ayrıca bir baş ağrısı, kaşıntılı veya ağrıyan boğaz veya öksürük de belirtilere eşlik edebilir.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım

    phone

    Bilgi ve Randevu Hattı

    Göz Alerjisi Nedenleri

    Alerji, vücudun bağışıklık sisteminin normalde zararsız olan bir alerjene tepki vermesidir. Bir alerjen gözle temas ettiğinde, gözdeki bazı hücreler (mast hücreleri olarak adlandırılır) alerjenle savaşmak için histamin ve diğer maddeleri serbest bırakır. Bu reaksiyon gözlerin kızarmasına, kaşınmasına ve sulanmasına neden olur.

    Hem iç hem de dış ortamda bulunan havadaki alerjenler birçok göz alerjisine neden olur. Bu alerjenler şunları içerir:

    • Çimlerden, ağaçlardan ve kanarya otundan yayılan polenler,
    • Toz,
    • Hayvan kepeği,
    • Küf,
    • Duman.

    Parfüm, kozmetik ürünler veya ilaçların neden olduğu alerjik reaksiyonlar ayrıca gözlerin alerjik bir tepki geliştirmesine neden olabilir. Bazı insanların sulandırıcı göz damlaları veya reçete edilen göz damlalarındaki koruyucu kimyasallara karşı alerjisi olabilir. Mümkünse bunun yerine koruyucu içermeyen damlalar kullanılmalıdır.

    Bazen, gözler mutlaka gözle doğrudan temas etmeyen alerjenlere de tepki verebilir. Bunlar belirli yiyecekleri veya böcek ısırıklarını veya sokmalarını içerebilir.

    Alerjik rahatsızlıklarda genetik faktörler de önemli rol oynamaktadır. Bazı insanlara ebeveynlerinden göz alerjisi geçer. Her iki ebeveynde göz alerjisi mevcutsa çocukta alerji olma olasılığı daha yüksektir.

    Göz Alerjisi Tanısı

    Göz alerjileri, en iyi şekilde bir alerji uzmanı veya alerji tanısı koymada ve tedavisinde uzmanlaşmış biri tarafından teşhis edilir. Astım veya egzama gibi alerjiyle ilgili başka semptomlar varsa, bir alerji uzmanının görmesi özellikle önemlidir.

    Alerji uzmanları ilk olarak ne zaman başladıkları ve ne kadar süre kaldıkları da dahil olmak üzere tıbbi geçmiş ve semptomlar hakkında sorular soracaktır. Daha sonra belirtilerin altında yatan nedeni belirlemek için bir deri prick testi yapabilirler.

    Göz Alerjisi Tedavisi

    İlk ve en iyi seçenek göz alerjilerini tetikleyen maddelerle temastan kaçınmaktır. Yeterli olmadığı durumlarda şunlar uygulanabilir:

    • Alerjenleri yıkamak için tuzlu göz damlaları,
    • Reçetesiz satılan ilaçlar veya göz damlası (kısa süreli kullanım),
    • Doktorun vermiş olduğu reçeteli ilaçlar,
    • Doktorun yapabileceği alerji aşıları (immünoterapi).

    Belirtiler alerjen ortadan kaldırıldığında veya alerji tedavi edildikten sonra tamamen ortadan kaybolabilir.