Armut alerjisi, bağışıklık sisteminiz armut proteinlerini  zararlı olarak algıladığında ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi zararlı olarak algıladığı bu maddeyi uzaklaştırmak için histamin ve immünoglobulin E olmak üzere birkaç madde salgılar. Bu duruma alerjik reaksiyon denir.

Besin alerjileri bazen besin intoleransları ile karıştırılır. İntolerans çok daha az ciddi bir durumdur ve bağışıklık sisteminizi etkilemez. Belirtiler genellikle sindirim sorunları ile sınırlı olma eğilimindedir. Besin intoleransı ile az miktarda armut tüketmeye devam edebilirsiniz. 

Armut alerjisi belirtileri 

Armut alerjik reaksiyonları, meyvenin çok az miktarda tüketimiyle bile tetiklenebilir. Reaksiyonların şiddeti değişebilir. Belirtilerden bazıları şunlardır;

  • Yüzünüzün , dilinizin , dudaklarınızın veya boğazınızın şişmesi,
  • Kaşıntılı cilt
  • Kurdeşen ve egzama,
  • Ağzınızda kaşıntı veya karıncalanma,
  • Hırıltılı solunum, sinüs tıkanıklığı veya nefes darlığı,
  • Bulantı veya kusma,
  • İshal.

Şiddetli armut alerjisi olan kişilerde anafilaksi olarak bilinen ve yaşamı tehdit edebilen bir reaksiyon olabilir. Anafilaksi durumunda yaşanabilecek belirtilerden bazıları da şöyledir;

  • Hava yollarının daralması,
  • Boğazın veya dilin nefes almanın zor olduğu noktaya kadar şişmesi,
  • Zayıf ve hızlı nabız,
  • Kişinin şoka girmesine neden olabilecek kan basıncında şiddetli düşüş,
  • Baş dönmesi veya
  • Bilinç kaybı.

Armut alerjisi tedavisi ve önlenmesi 

Armut alerjisi belirtileri yaşıyorsanız, bunları hafifletmek için atabileceğiniz birkaç adım vardır:

  • Reçete veya reçetesiz antihistaminik ilaçlar hafif reaksiyonları hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Daha şiddetli reaksiyon yaşama riskiniz varsa, yanınızda mutlaka adrenalin oto-enjektörü taşımanız önerilir.

Armuta alerjiniz olabileceğini düşünüyorsanız, en iyi tedavi yöntemi armut ve içinde armut olan şeyleri yemekten veya içmekten kaçınmaktır. 

Polen gıda sendromu 

Oral alerji sendromu olarak da bilinen polen-gıda sendromu, polende bulunan alerjenlerin çiğ meyvelerde (armut gibi), sebzelerde veya kuruyemişlerde bulunmasıyla ortaya çıkar. Bağışıklık sisteminiz yemeğinizde potansiyel bir alerjenin varlığını algıladığında, alerjenler bir reaksiyonu tetikler.

Polen gıda sendromunun belirtileri ve tedavisi

Polen gıda sendromu, gıda alerjisine benzer belirtilere sahiptir. 

Aşağıdaki belirtiler genellikle diliniz, dudaklarınız veya boğazınız gibi bir bölgeyle sınırlıdır:

  • Kaşıntı,
  • Karıncalanma,
  • Şişme.

Bir bardak su içmek veya bir parça ekmek yemek, yukarıdaki hislerden herhangi birini etkisiz hale getirmeye yardımcı olabilir.

Polen gıda sendromunun risk faktörleri

Belirli polen türlerine alerjiniz varsa, armut yerken polen gıda sendromu yaşama olasılığınız daha yüksektir. Bununla birlikte, herhangi bir reaksiyon göstermeden pişmiş armut yiyebilirsiniz. Bunun nedeni, yiyeceklerdeki proteinlerin ısıtıldığında değişmesidir.

Polen gıda sendromunun diğer risk faktörleri şunları içerir:

  • Huş ağacı polenine alerjiniz varsa armut, elma, havuç, badem, fındık, kereviz, kivi, kiraz, şeftali veya eriğe karşı tepki yaşayabilirsiniz.
  • Polen gıda sendromu genellikle küçük çocuklarda görülmez ve daha çok gençlerde veya genç yetişkinlerde görülür.
  • Bir meyvenin kabuğunu tüketirken reaksiyonlar daha şiddetli olma eğilimindedir.

Armut hakkında bilmeniz gerekenler

Armut, lifli, yumuşak ve tatlı bir meyvedir. Temel antioksidanlar, bitki bileşikleri ve diyet lifi açısından zengindir. Dengeli, besleyici bir diyetin parçası olarak armut tüketmek kilo vermeyi destekleyebilir ve bir kişinin kanser, diyabet ve kalp hastalığı riskini azaltabilir .

Faydaları

    • Lif kaynağıdır: Armuttaki lif, bağırsak sağlığının iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Her türlü meyve ve sebzeyi tüketmek, çeşitli sağlık durumlarının riskini azaltabilir. Önemli miktarda lif ve diğer temel besinleri sağlarlar, kalp hastalığı, diyabet ve bağırsak tembelliği  riskini azaltmaya yardımcı olabilirler. Armut, bağırsak bakterilerini besleyen ve bağırsak sağlığını iyileştiren pektin adı verilen çözünür bir lif içerir.
  • Divertiküloz tedavisi: Divertikülit , kalın bağırsağın iç yüzeyinde divertiküloz adı verilen şişkin keseler enfeksiyon ve iltihap geliştirdiğinde ortaya çıkar. Lif tüketimi divertiküloz riskini azalttır.
  • Detoksifikasyonu teşvik eder: Düzenli, yeterli bağırsak hareketleri, safra ve dışkıda toksinlerin günlük atılımı için çok önemlidir. Armutların su içeriği yüksektir. Bu, dışkıyı yumuşak tutmaya yardımcı olur ve sindirim sistemini toksinlerden arındırır.
  • Serbest radikallerle mücadele eder: Armut yüksek düzeyde antioksidanlar, vitamin C, vitamin K, ve bakır  içerir. Bu kimyasallar, serbest radikallerin etkilerine karşı vücudu korur.
  • Beslenme ögesi içeriği:

Yaklaşık 178 g ağırlığındaki bir orta boy armut şunları içerir:

  • 101 kalori,
  • 0.249 gr yağ,
  • 17.4 g şeker ve 5.52 g lif dahil 27.1 g karbonhidrat,
  • 1 gr protein.

Armut Türleri

Dünyada 3.000’den fazla armut türü vardır. Boyut, şekil, tatlılık ve sertlik bakımından farklılık gösterirler. Yaygın olan armut türlerinden bazıları şunlardır:

  • Yeşil Anjou,
  • Kırmızı Anjou,
  • Bartlett,
  • Kırmızı Bartlett,
  • Bosc,
  • Comice,
  • Forelle,
  • Concorde,
  • Seckel,
  • Starkrimson.