Yumurta alerjisi, sütten sonra çocuklarda en sık görülen ikinci alerjidir. Çoğu çocuk 16 yaşına kadar atlatır, bazıları ise yaşamları boyunca devam eder. Yumurta alerjisi yetişkinleri de etkiler, ancak çok nadirdir. İnsanlar çoğunlukla yumurtaya değil, yumurta beyazına veya sarısına alerjiktir. Bu nedenle; yumurta akı tükettikten sonra alerji geliştirme eğilimi gösteren bir kişi, yumurta sarısı kısmını tüketebilir ve bunun tersi de geçerlidir. Bununla birlikte, bir kişinin hem yumurta akına hem de sarısına alerjisi olduğu birkaç durum vardır.

Yumurta Alerjisi Nedir?

Yumurta alerjisi, yumurtada bulunan bir veya daha fazla proteine karşı aşırı reaktif bir bağışıklık tepkisine yol açan aşırı duyarlı bir reaksiyondur. Yumurta akı, insan vücudunun duyarlı olabileceği ovomukoid, lizozim, ovalbumin ve ovotransferrin gibi dört farklı proteine sahiptir. Aynı şekilde yumurta sarısı da üç farklı protein içerir: Apovitillin, livetin ve phosvitin, potansiyel alerjenler olarak işlev görebilir.

Nedenleri Nelerdir?

Diğer tüm gıda alerjileri gibi, yumurta alerjisi de bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyonundan kaynaklanır. Yumurta akında ve yumurta sarısında bulunan tüm proteinler, potansiyel antijenlerdir. Bağışıklık sistemi yanlışlıkla bunların zararlı, yabancı patojen olduğunu fark ettiğinde; İmmünoglobulin E antikorlarının üretimini tetikler. Bu nedenle, siz veya çocuğunuz aynı proteinle bir sonraki temasa geçtiğinde, antikorlar onları hızla tanır ve bağışıklık sistemine histaminleri ve alerjik semptomların gelişmesine neden olan diğer bazı kimyasalları salması için sinyal gönderir. Hem yumurta akı hem de yumurta sarısı alerjik semptomlara neden olabilse de, yumurta alerjisine ağırlıklı olarak yumurta akı neden olur. Yumurta beyazına alerjisi olan kişiler, alerjeni çapraz temas yoluyla bulaştırma şansı olduğundan, daha güvenli olmak için sadece yumurta sarısından kaçınmalıdır. Emzirme, aynı zamanda bebeklerde yumurta alerjisine neden olmaktan sorumludur çünkü alerjenler; emzirme döneminde yumurta tüketirse anne sütü yoluyla bulaşır.

Yumurta Alerjisi Belirtilerine Dikkat!

Yumurta alerjisinin semptomları doğası gereği değişiklik gösterebilir. Bazılarında semptomlar önemsizken, bazı durumlarda alerji ölümcül anafilaksi olarak ortaya çıkar.

Belirtiler, diğer gıda alerjilerine oldukça benzer. Bu belirtiler aşağıdaki şekildedir:

  • Kurdeşen, kızarıklık, kaşıntı ve şişlik gibi cilt tahrişleri,
  • Nefes almada güçlük,
  • Hırıltı,
  • Karın krampları,
  • Mide bulantısı ya da kusma,
  • İshal,
  • Burun tıkanıklığı veya burun akıntısı,
  • Hızlı nabız.

Bu semptomların başlangıcı, yumurta veya yumurta içeren ürünlerin tüketilmesinden sonraki birkaç saat içinde gerçekleşir. Ayrıca yumurta alerjisi anafilaksi kadar şiddetli olabilir. Anafilaksi semptomları şu şekildedir:

  • Tansiyonda şiddetli düşüş,
  • Boğaz şişmesi,
  • Boğazda gerginlik hissi,
  • Yutma güçlüğü,
  • Nefes darlığı,
  • Baş dönmesi veya bayılma,
  • Bilinçsizlik.

Risk faktörleri Nelerdir?

Yumurta alerjisinde olası risk faktörlerine bir göz atalım:

Yaş

Bebeklerin, olgunlaşmamış sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi nedeniyle yumurta alerjisinden etkilenme riski daha yüksektir. Sistemlerinin yumurta proteinlerine tepki verme olasılığı daha yüksektir.

Aile öyküsü

Ebeveynlerden biri veya her ikisi yumurta alerjisine yatkınsa, çocukları da aynı şeyi geliştirme riski altındadır.

Çevresel veya demografik faktör

Ebeveynleri Doğu Asya’da doğan çocukların yumurta alerjisine yakalanma riski daha yüksektir.

Atopik bozukluklar

Atopik dermatit veya diğer atopik bozukluklar, yumurta alerjisinden etkilenme olasılığını artırır.

Diğer ilişkili alerjiler

Tavuk yumurtasına alerjisi olan kişilerin ördek, kaz, hindi veya bıldırcın yumurtalarına alerjisi olduğu kanıtlanabilir. Yumurta alerjisi olan hastalar, içerik olarak yumurta proteinleri içeren diğer gıda alerjilerine yatkındır. Bazı kozmetik ürünler, ilgili alerji biçimlerine yol açabilecek yumurta proteinlerini verir.