Birçok ebeveyn 1 yaşa kadar bebeklerine neden inek sütü veremediklerini merak eder. Küçük bebekler inek sütünü formül mamaları sindirdikleri kadar kolay bir şekilde sindiremezler. İnek sütü, yenidoğanın böbrekleri tam olarak olgunlaşmadığı için yükünü artırabilecek düzeyde, yüksek konsantrasyonlarda protein ve mineral içerir. Bunlara ek olarak, bebeklerin ihtiyaç duyduğu miktarda demir, C vitamini ve diğer besin maddelerinden yoksundur.

Bileşen (100 ml’de) İnsan Sütü İnek sütü
Protein 1.3 g 3.3 g
Kazein: whey proteini 40:60 80:20
Doymamış yağ 1.6 1
Doymuş yağ 1.8 2.5
Kalsiyum 34 120
Demir 0.07 0.02
Sodyum 15 43
Potasyum 58 156
Magnezyum 3 11
Fosfor 15 94

Hatta yüksek miktarda süt tüketimi bazı bebeklerde demir eksikliği anemisine neden olabilir. İnek sütü proteini mide ve bağırsağın yapısını tahriş edebilir ve bu da dışkıda kan kaybına yol açabilir. Süt ayrıca bebekler için ideal yağ çeşitliliğini de sağlamaz.

Bu nedenlerle, bebeğinizin yaşamının ilk on iki ayı boyunca düzenli inek sütü almaması gerekir.

Bebeğiniz bir yaşını doldurduktan sonra, katı yiyecekler (tahıllar, sebzeler, meyveler ve etler) ile  dengeli beslenmesi koşuluyla ona tam yağlı pastörize süt verebilirsiniz.

Ancak çocuğunuzun süt ürünleri tüketimini çeşitlendirmeniz ve peynir, yoğurt gibi diğer süt ürünlerine de mutlaka diyetinde yer vermeniz gerekir. Yüksek miktarda süt tüketimi dengesiz kalori alımına yol açıp çocuğun ihtiyacı olan diğer besinlere karşı iştahı azaltabilir.

Bebeğiniz henüz çeşitli beslenmiyorsa çocuk diyetisyeninizle görüşüp yaşına ve gereksinimlerine uygun günlük süt ve ürünleri tüketimi hakkında planlama yapılması gerekir.

Bazı çocukları inek sütü ve ürünleri tükettiklerinde bazı sorunlar ortaya çıkar. En sık rastlanan sorunlar;

  • Karın ağrısı veya kramp,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • İshal veya kabızlık,
  • Egzama,
  • Kilo alamama olabilir.

Bebeklerde süt ürünleri tüketiminden sonra veya emziren annelerin bebeklerinde bu belirtilere rastlanıyorsa mutlaka çocuk alerji doktoruna gitmeleri önerilir. 1 yaşın altındaki çocukların %1 ile %3’ünde süt alerjisi vardır. 1-3 yaşından büyük çocuklarda süt alerjisi daha az yaygındır.