Balık yağı, balık dokusundan elde edilen sıvı veya katı yağdır. Genellikle hamsi, uskumru, ringa balığı ve ton balığı gibi yağlı balıklardan yapılır. Morina gibi diğer balıkların karaciğerlerinden de yapılabilir. Ancak bazı kişilerde balık yağı alerjisi meydana gelebilir. 

Balık veya kabuklu deniz ürünlerine alerjiniz varsa, balık yağı yemekten de kaçınmak isteyebilirsiniz. Balık ve kabuklu deniz ürünleri alerjileri yaşamı tehdit eden ciddi reaksiyonlara neden olabilir. Balık alerjisi, yaygın bir gıda alerjisidir. Balık kasındaki parvalbumin adı verilen bir protein, bazı insanlarda bir reaksiyonu tetikleyebilir ve bu proteinin bazı balık yağlarında da bulunma ihtimali vardır.

Araştırmalara göre, balıklara ve kabuklu deniz hayvanlarına alerjisi olan kişilerin saf balık yağına alerjik reaksiyon gösterme riski düşüktür.

Balık Yağı Alerjisi Belirtileri

Balık yağına alerjik reaksiyon, balık veya kabuklu deniz ürünlerine verilen reaksiyonlara benzerdir. Bu alerji çocuklukta başlayıp ömür boyu sürebilir veya yetişkinlik döneminde ortaya çıkabilir.

Belirtilerden bazıları şunlardır;

  • Burun tıkanıklığı,
  • Hırıltılı solunum,
  • Baş ağrısı,
  • Kaşıntı,
  • Kurdeşen veya kızarıklık,
  • Mide bulantısı ya da kusma,
  • Dudakların, dilin, yüzün şişmesi,
  • Ellerin veya vücudun diğer kısımlarının şişmesi,
  • Mide ağrısı veya ishal.

Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşarsanız 112’yi arayarak acil yardım istemeniz önerilir.

  • Boğazda şişme,
  • Boğazda bir yumru,
  • Nefes almada zorluk,
  • Baş dönmesi veya bayılma,
  • Çok düşük tansiyon,
  • Şok.

Balık yağı alerjisi nasıl teşhis edilir?

Balık yağı aldıktan sonra herhangi bir alerjik reaksiyon belirtiniz varsa alerji uzmanınıza gitmeniz önerilir. Belirtileri takip etmek için bir yemek günlüğü tutun. Ne zaman ve ne kadar balık yağı aldığınızı, ne yediğinizi ve belirtileri kaydedin.

Alerji doktorunuz, balık yağı, balık veya kabuklu deniz ürünleri alerjinizi teşhis edecektir. Bu süreçte aşağıdakiler gibi bir veya daha fazla teste ihtiyacınız olabilir;

  • Kan testi: Balık yağı, balık veya kabuklu deniz hayvanlarına alerjiniz varsa, vücudunuzun ürettiği antikorları belirlemek için kan tahlili yapılabilir.
  • Deri prick testi: Balık yağı  çok az miktarda bir iğneyle cilt altına yerleştirilir. 15 ile 20 dakika kabarık veya kırmızı bir leke gibi bir cilt reaksiyonu yaşarsanız, bu o alerjene karşı alerjiniz olduğu anlamına gelir.
  • Besin yükleme testi: Doktorunuz, klinikte ve gözlem altında tüketmeniz için size az miktarda balık yağı verecektir. Tüketim sonrası herhangi bir reaksiyon yaşarsanız bu alerjiniz olduğu anlamına gelecektir.

Balık yağı için diğer isimler

Balık yağına alerjik bir reaksiyonunuz varsa, aşağıdaki  yağlardan da kaçınmanız gerekebilir:

  • Morina karaciğeri yağı,
  • Krill yağı,
  • Deniz lipit yağı,
  • Ton balığı yağı,
  • Somon yağı.

Saf balık yağı bile çok az miktarda balık veya kabuklu deniz ürünleri proteinlerine sahip olabilir. Balık yağı kapsülleri ayrıca balık jelatini içerebilir. Bu nedenle birçok balık yağı takviyesi, “Balığa alerjiniz varsa bu üründen kaçının” uyarısıyla etiketlenmiştir. Balık yağı, yüksek kan kolesterol seviyelerini tedavi etmek için ilaçların içerisinde de bulunabilir.

Balık yağı almanın yan etkileri

Balık veya kabuklu deniz ürünleri alerjiniz yoksa, muhtemelen balık yağına tepki göstermeyeceksiniz. Ancak yine de bazı kişiler balık yağı tükettiğinde yan etkiler yaşayabilir. Bu, alerjiniz olduğu anlamına gelmez. Balık yağına karşı hassas olabilirsiniz. Çok fazla balık yağı almak da zararlı olabilir. Balık yağı aldıktan sonra bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz doktora başvurmanız önerilir:

  • Mide bulantısı,
  • Reflü,
  • Şişkinlik,
  • İshal,
  • Düşük kan basıncı,
  • Diş eti kanaması,
  • Uykusuzluk.

Balık yağı alerjisinde kaçınılması gereken yiyecekler

Balık yağı alerjisi veya duyarlılığınız olduğunu keşfederseniz, bazı gıdalardan kaçınmanız gerekebilir. Bazı yiyeceklere balık yağı eklenmiştir. Gıda üreticileri, korunmalarına yardımcı olması için paketlenmiş gıdalara balık yağı ekleyebilir. Balık yağı, bazı yiyeceklerde sağlık yararlarını artırmak için de kullanılabilir.

BALIK YAĞI İÇEREBİLECEK YİYECEKLER

  • Soslar,
  • Hazır çorbalar,
  • Dondurulmuş yemekler,
  • Protein karışımları,
  • Omega-3 yağı,
  • Multivitaminler.

Balıksız omega-3 kaynakları

Balık yağı, omega-3 yağ asitleri bakımından yüksek olduğu için önerilen bir sağlık takviyesidir. Bu yağlar kalbiniz ve genel sağlığınız için iyidir. Ancak balık yağı alerjiniz varsa tüketebileceğiniz diğer omega 3 kaynakları şunlardır;

  • Chia çekirdekleri,
  • Keten tohumu,
  • Soya fasulyesi,
  • Ceviz,
  • Kenevir tohumu,
  • Brüksel lahanası,
  • Semizotu,
  • Ispanak,
  • Vegan takviyeler.