Kayısı bol miktarda vitamin içerir. Zengin bir A vitamini, potasyum ve lif kaynağı deposudur. Ancak meyveye duyarlı bireyler arasında alerjiye sebep olabilir. Kayısı alerjisi duyarlılığı olan çok sayıda insan, özellikle huş ağacı polenine karşı ve diğer meyvelere karşı da aşırı duyarlılık gösterebilir. Öte yandan, kayısıya verilen tepki, alerji haricinde gıda intoleransı olarak da değerlendirilebilir.

Aralarındaki temel farklılık, gıda intoleransının belirli yiyeceklerin yenmesinden sonra özellikle sindirim sisteminde sorun olurken, gıda duyarlılığı ise bağışıklık sistemini etkiler. Her ikisinde de ortak yan etkiler  görülebilir.

Kayısı Alerjisi Belirtileri

Kayısı hassasiyetinin yan etkileri şunlardır:

  • Burun akıntısı, hapşırma ve hırıltılı solunum,
  • Kırmızı ve ağrılı gözler,
  • Öksürük,
  • Dudakların, dilin, boğazın şişmesi,
  • Hastalık, kusma ve ishal,
  • Yüzde şişlik ve kızarıklık,
  • Deri döküntüleri, kurdeşen ve dermatit,
  • Kan basıncında ani düşüş, rahatsız edici dinlenme ve bayılma..

Hem taze hem de kuru kayısı, bağışıklık sisteminizin olumsuz tepkisine neden olabilir. Bu belirtilerin devam etmesi halinde, bir alerji doktoruna muayene olmanız önerilir.

Oral alerji sendromu nedir?

Kayısı tüketimi, kişinin huş ağacı polenine duyarlılığı varsa belirtileri tetikleyebilir. Bu durum, kayısıların ve huş ağacı poleninin benzer proteinlerin bir kısmına sahip olmasından kaynaklanır. Huş ağacı polenine karşı antikorlar, proteinlerle çapraz tepki verebilir ve bu nedenle yan etkileri ortaya çıkabilir. Nektarinler, meyveler, erikler, şeftaliler, elmalar, armutlar ve bazı meyveler, eğer kişinin huş ağacı polenine duyarlılığı varsa aynı belirtilere neden olabilir.

Yan etkiler, ağız veya boğazda rahatsızlık ve tahrişi içerir. Tepki, kayısı yedikten birkaç dakika sonra yavaşça geçer. 

Kayısı Alerjisi Tedavisi

İster tamamen kuru olsun, ister taze olsun her tür kayısı ve ürünlerinin tüketiminden uzak durmak gerekir. Meyve bazlı tatlılar, meyve suları ve kirazlardan tamamen kaçınılmalıdır ve doktorunuz size onay verene kadar şeftali, elma ve meyvelerden kaçınmak en iyisidir.

Antihistamin ilaçlar orta belirtileri başarılı bir şekilde giderebilir ancak ciddi yan etkiler daha güçlü ilaç ve epinefrin uygulaması gerektirir.

Kayısı intoleransı

Kayısıya gıda intoleransı, kayısı alerjisinden farklıdır. Gaz, ishal, bulantı, kusma, tıkanma ve mide rahatsızlığı gibi belirtiler kayısıya tahammülsüzlüğü gösterir, gerçek bir alerji olmayabilir. Kayısı intoleransı vücudun kayısıyı uygun bir  şekilde sindiremediğini gösterir.

Anafilaksi nedir?

Kayısı duyarlılığının olması durumunda, anafilaksi adı verilen ciddi ve yaşamı tehdit eden bir tepki meydana gelebilir. Belirtiler daha çok ağız ve boğazda şişme, nefes almada güçlük, yetersizlik, düşük tansiyon ve bayılmayı içerir.

Bu durum, hızlı tedavi edilmezse yıkıcı olabilecek terapötik bir krizdir. Kişi herhangi bir belirti veya yan etki ile karşılaşırsa, acil yardım alması gerekir. 

Kayısı alerjisinde tedavi

Kayısı alerjiniz varsa kayısı ve ürünlerinin tüketiminden kaçınmanız gerekir. Kayısı içermediğinden emin olmak için yediğiniz besinlerin içeriklerini kontrol edin. Bazı kişilerde kayısıyı pişirmek, meyvenin içindeki proteinler ısıtıldığında değiştiği için hassasiyet belirtilerini ortadan kaldırabilir. Bu hassasiyete sahip olduğunuza karar verdiyseniz, pişmiş kayısı yemeye başlamadan önce doktorunuza danışın.