Deniz ürünleri alerjisi bağışıklık sisteminin kabuklu deniz ürünleri ve yumuşakça ürünlerindeki alerjik proteinleri zararlı olarak algılayıp reaksiyon gösterdiği bir alerji türüdür.

Deniz Ürünleri Alerjisinden Korunmak İçin

Eğer çocuğunuza deniz ürünleri alerjisi tanısı konulduysa kabuklu deniz ürünleri  ve bu ürünleri içeren besinlerden kaçınmanız gerekmektedir. Herhangi bir ürünü satın almadan ve tüketmeden önce tüm ürün etiketini dikkatlice okuyun. Paketlenmiş gıda ürünleri ve özellikleri uyarı olmadan değişebilir. Bu nedenle açıklama kısmını, ürünleri her alışınızda dikkatli bir şekilde okuyun. Eğer herhangi bir sorunuz olursa üretici firma ile iletişime geçin.

Çocuğunuzun kabuklu deniz ürünleri alerjisi olduğunu başkalarının da bilmesine izin verin. Çocuğunuza ‘kabuklu deniz ürünleri ve bu ürünleri içeren besinleri yemem, hastalanırım’ demeyi öğretin. Kabuklu deniz ürünleri alerjisi olduğunu gösteren bileklik veya kolye takılması yararlı olabilir.

Deniz ürünlerinden birine alerjisi olan insanların çoğu diğer kabuklu deniz ürünlerine de alerjiktir. Kabuklu deniz ürünleri alerjisi olanların bir kısmında yumuşakçalara karşı alerji olmayabilir ve bu nedenle doktorunuza danışmanızda fayda vardır.

Balık ve deniz ürünleri arasında çapraz reaksiyon nadiren görülür.

Şimdiye kadar çalışmalarda balıklar ve kabuklu deniz hayvanları arasında ve özellikle Tropomyozinler arasında çapraz reaktivitenin var olup olmadığına henüz karar verilmemiştir.

Ancak, balık kurdu alerjisi olanlarda balığa ve deniz ürünlerine karşı alerjik reaksiyon gelişebilir. Balık kurdu olan Anisakis balıklarda ve deniz ürünlerinde bulunabilmektedir. Bu nedenle Anisakise karşı alerji varsa balık kurdu bulunan balık ve deniz ürünü tüketilmesi alerjiye neden olması bakımından çok önemlidir. Balık kurduna karşı alerji olup olmadığı moleküler alerji testi ile teşhis edilmektedir.

Balık kurdu alerjisi olmayanlarda balık ve deniz ürünleri birlikte aynı tezgahta bulundurulan ortamlarda veya lokantalarda temasa bağlı reaksiyonlar görülebilir.

Gıda çapraz temasının yüksek olduğu deniz ürünleri restoranlarından uzak durun. Kabuklu deniz ürünlerine dokunmaktan ve balık ve deniz ürünleri pazarlarına gitmekten de kaçınmalısınız. Balıkların ve deniz ürünlerinin pişirildiği herhangi bir alanda olmak sizi riske atabilir, çünkü balık ve deniz ürünleri proteini buharda olabilir.

Çocuğunuza yemek hazırlarken balık ile temas etmiş tabak, çatal gibi mutfak gereçlerinin tam olarak temizlendiğinden emin olunuz. Dışarıda yemek yerken restorandaki şef veya yetkili kişiye sipariş verdiğiniz yiyeceklerin deniz ürünü veya balık içerip içermediğini ve içeren bir yiyecekle teması olup olmadığını mutlaka sormalısınız.

Balık ve deniz ürünü alerjiniz varsa, her zaman yanınızda bir adrenalin oto-enjektörü bulundurun. Adrenalin oto-enjektörü, anafilaksi için ilk basamak tedavidir.

BALIK ALERJİSİNDE KAÇINILMASI GEREKEN YİYECEKLER VE İÇERİKLER

Kabuklu Deniz Ürünleri

Türleri

Karides, istakoz, yengeç, kerevit, krill
Yumuşakçalar Midye, salyangoz, kalamar, ahtapot, tarak kabuğu, deniz kulağı, istiriidye, mürekkep balığı
Deniz Ürünleri içeren

gıdalar

Balık suyu (karides kabukları), istiridye suyu, yengeç özü tozu, karides tozu, tarak özü tozu, istiiridye suyu tozu, istakoz özü tozu, Marsilya usulü safranlı balık çorbası
Deniz ürünleri açısından

Dikkat edilecek ürünler

Glukozamin, baharatlar, mürekkep balığı mürekkebi

Deniz ürünleri aroması yengeç ve deniz tarağı özünden yapılır

Surimi (yengeçlerden elde edilir)

Deniz Ürünleri içerme

Riski yüksek gıdalar

Hazır erişte, hazır çorbalar, paketlenmiş ve işlenmiş gıda ürünleri (aroma maddeleri olarak),

Not: İstanbul Alerji’nin izni olmadan kopyalanamaz. Tüm hakkı İstanbul Alerjiye aittir.