Bahar mevsiminin başlangıcıyla birlikte polenlerin milyonlarca insanda alerji semptomlarının tetiklendiği görülmektedir. Gözlerde kaşıntı, burun tıkanıklığı, hapşırma, hırıltı ve kurdeşen ilkbahar ve sonbaharda oluşan alerjik reaksiyon belirtileri arasında yer alır. Bu alerji türlerine bahar alerjisi denir.

Bahar Alerjisi Neden Olur?

En büyük bahar alerjisi tetikleyicisi polenlerdir. Ağaçlar, çimler ve yabani otlar, diğer bitkileri döllemek için polen dediğimiz bu küçük tanecikleri havaya bırakırlar. Alerjisi olan birinin vücuduna girdiklerinde bağışıklık sisteminin tepki vermesine neden olurlar.

Bağışıklık sistemi poleni bir tehlike olarak görür ve alerjenlere saldıran antikorları serbest bırakır. Bu, histamin denilen kimyasalların kana salınmasına yol açar. Histaminler, burun akıntısı, gözlerde kaşıntı ve hapşırma gibi belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım

    phone

    Bilgi ve Randevu Hattı

    Bahar Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

    Bahar alerjisi belirtileri aşağıdaki gibidir:

    • Burun akıntısı ve tıkanıklığı,
    • Gözlerde sulanma,
    • Hapşırma,
    • Hırıltı,
    • Öksürme,
    • Gözlerde ve burunda kaşıntı,
    • Göz altlarında koyu halkalar,
    • Ağız veya boğazda kaşıntı,
    • Göğüste sıkışma.

    Bahar Alerjisi Tanısı Nasıl Konulur?

    Bir alerji / immünoloji uzmanı, hastalığı tetikleyen belirli alerjenleri teşhis etmek veya semptomların alerjik olup olmadığını belirlemek için uzmanlaşmış olup bu alanla alakalı  bir eğitim ve deneyime sahiptir. Alerji uzmanları, tanı koymak için ayrıntılı bir sağlık öyküsüne, ardından alerji testine ihtiyaç duyar. Deri testleri veya kan testleri, bahar alerjisi tetikleyicilerini belirlemede kullanılan en yaygın yöntemlerdir.

    Bahar Alerjisi Tedavisi Nasıl Yapılır?

    İlaçlar tipik olarak bahar alerjisi semptomlarını hafifletmek veya vücudun havadaki alerjenlere tepkisini azaltmak için kullanılır. Seçenekler arasında:

    • Oral antihistaminikler, alerji semptomlarını tetikleyen vücut tarafından üretilen bir kimyasal olan histamini baskılayarak çalışır.
    • Burun dekonjestanları oral, sıvı, sprey ve burun damlası formülasyonlarında bulunan reçetesiz ürünlerdir. Burun içindeki kan damarlarının küçülmesine neden olarak kısa süreli rahatlama sağlarlar.
    • Nazal steroid spreyler düzenli ve reçeteli olarak temin edilebilirler, burun pasajlarında mukus şişmesini ve üretimini azaltarak çalışır.
    • Göz damlaları göz alerjisi semptomlarını tedavi etmek için kullanılabilir. Seçenekler arasında topikal bir dekonjestan içeren kısa süreli OTC damlaları veya bir antihistamin ile bir mast hücre inhibitörünü birleştiren reçeteli damlalar bulunur.

    Bahar Alerjisi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

    Bahar alerjileri hastayı çok rahatsız eder ve yaşam kalitesini bozar. Ayrıca alerjik bulgular nedeniyle hastalar iyi uyuyamadığı için yorgunluk ve halsizlik hissederler. Bunun sonucunda konsantrasyon ve öğrenme yeteneğinde azalma olur. Sonuç olarak hastaların iş ve okul hayatlarını olumsuz olarak etkiler.

    Bahar Alerjisinde Aşı Tedavisi

    Eğer ilaçlarla yeterli sonuç alınamazsa ve hastanın kriterleri uygunsa duyarlı olduğu alerjene karşı aşı tedavisi (İmmünoterapi) yapılabilir. Alerji aşısının içeriği alerji uzmanı tarafından, hastanın alerji testinin sonucuna ve bulgularına göre seçilmeli ve programlanmalıdır. Aşı tedavisi, alerjik nezle ve astımda oldukça etkili bir tedavi yöntemidir.

    Bahar Alerjisinden Korunma Yöntemleri Nelerdir?

    Alerji mevsiminde alerjenlerden tamamen kaçınmak mümkün olmasa da, maruz kalmayı en aza indirmek için alınabilecek bazı önlemler vardır:

    • Polen döküm zamanları sırasında içeride kalın. Dışarıya çıkmanız gerekiyorsa, sayımlar genellikle düşük olduğunda, günün ilerleyen saatlerinde yapın.
    • Bir HEPA filtresi kullanın. Bunlar havadaki partikülleri uzaklaştırmak için tasarlanmıştır. Camları kapalı tutun ve gerekirse bir klima kullanın.
    • Sürüş esnasında camlarınızı kapatın. Havalandırma kanallarını kapatın ve havayı tekrar dolaştırın ya da klimanızı kullanın.
    • Sık sık elektrikli süpürgeyle temizleyin ve toz alın. “Evcil hayvan dostu” elektrikli süpürgeler genellikle polen ve diğer alerjenleri en iyi şekilde çekerler.
    • Yatmadan önce duş alın. Vücut ve saç açık havada her zaman şaşırtıcı miktarda polen toplayabilir. Ayrıca, giydiğiniz kıyafetleri en kısa zamanda yıkadığınızdan emin olun.
    • ık havada çamaşır kurutmaktan kaçının. Polen, elyaflara kolayca yerleşebilir ve daha sonra çamaşırları giydiğinizde semptomları tetikleyebilir.

    Sonuç olarak;

    – Bahar aylarında polen duyarlılığı alerjik hastalıkları olanların yakınmalarında artışa neden olur.

    – Belirtileri ise burunda kaşıntı, hapşırma, tıkanıklık, gözde sulanma, kızarıklık, kaşıntı ve akciğerlerle ilgili olarak da öksürük ve nefes darlığıdır.

    – Polen duyarlılığı teşhisi ciltten ve kandan yapılan alerji testleri ile konulur.

    – Bahar alerjisinde tedavi korunma, ilaç ve aşı (immünoterapi) tedavisi olarak yapılır.

    – Bahar alerjisi olan bir çocuk tanı ve tedavi için mutlaka çocuk alerji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.