Yer fıstığı alerjisi; bağışıklık sisteminin yer fıstığı proteinlerini bir tehdit olarak algılayıp anormal reaksiyon gösterdiği alerji türüdür.

Kuruyemiş Nedir?

Kuruyemişler yer fıstığı ve kabuklu ağaç yemişleri olarak ikiye ayrılır. Kuruyemişler çiğ, işlenmiş ya da unlu mamullerin içerisinde tüketilir. Yer fıstığı da sık görülen bir alerjen olmakla birlikte toprak altında yetiştiğinden fasulye, soya, bezelye ve mercimeğin de ait olduğu baklagil ailesinden bir alerjendir. Kabuklu ağaç yemişleri ise; ceviz, badem, fındık, kaju, antep fıstığı ve brezilya fındığıdır.

Yer fıstığı alerjenlerinden kaçınmada nelere dikkat edilmelidir?

Yer fıstığı alerjeniyle olası bir reaksiyonu önlemenin en önemli yolu yer fıstığı ve yer fıstığı ürünlerinden kaçınmaktır. Eğer yer fıstığı alerjiniz varsa %25-40 oranında kabuklu ağaç yemişlerine de alerjiniz olabilir. Yer fıstığı ve kabuklu ağaç yemişlerinin aynı yerde üretildiği ve servis edildiği de akılda tutulmalıdır. Yer fıstığı alerjiniz varsa kabuklu ağaç yemişlerinden kaçınmanızın gerekliliğini doktorunuza danışın.

Yer fıstığı alerjisi olan kişiler; bezelye, fasulye, soya fasulyesi, nohut ve mercimek gibi diğer baklagillere de aralarındaki çapraz ilişki nedeniyle tepki gösterebileceği için tüketim kararı mutlaka alerji uzmanına danışarak verilmelidir.

Yer fıstığı alerjilerinden korunmak için;

Eğer çocuğunuza yer fıstığı alerjisi tanısı konulduysa yer fıstığı içeren besinlerden kaçınması gerekir. Herhangi bir ürünü satın almadan ve tüketmeden önce tüm ürün etiketini dikkatlice okuyun. Paketlenmiş gıda ürünleri ve içerikleri uyarı olmadan değişebilir. Bu nedenle; açıklama ve içindekiler kısmını ürünleri her alışınızda dikkatli bir şekilde okuyun. Eğer herhangi bir sorunuz olursa üretici firma ile iletişime geçin.

Çocuğunuzun yer fıstığı alerjisi olduğunu başkalarının da bilmesine izin verin. Çocuğunuza ‘ ben yer fıstığı ve kuruyemiş içeren besinleri yiyemem, hastalanırım’ demeyi öğretin. Yer fıstığı alerjisi olduğunu gösteren bileklik veya kolye takılması faydalı olabilir.

Çocuğunuza yemek hazırlarken kullandığınız tabak, çatal gibi mutfak gereçlerinin öncesinde yer fıstığı ile temas etmişse tam olarak temizlendiğinden emin olunuz. Dışarıda yemek yerken restorandaki şef veya yetkili kişiye sipariş verdiğiniz yiyeceklerin yer fıstığı içerip içermediğini ve yer fıstığı içeren bir yiyecekle teması olup olmadığını mutlaka sormalısınız.

YER FISTIĞI ALERJİSİNDE KAÇINILMASI GEREKEN YİYECEKLER VE İÇERİKLER

YER FISTIĞI İÇEREN

 ÜRÜNLER

Arakis yağı, yer fıstığı bazlı tereyağı, yer fıstığı unu , yer fıstığı hidrolizatı, Arakis, yer fıstığı replikası , atıştırmalık soslu fıstıklar, soğuk sıkım gurme yağları, karışım yağlar, yer fıstığı yağı* , goober (çikolata kaplı vegan yer fıstığı ezmesi), mandelona (badem aromalı yer fıstığı),  nut meat (yer fıstığı bazlı vegan et ikamesi)
YER FISTIĞI

İÇEREBİLECEK VE

BULAŞ OLABİLECEK

BAZI BESİNLER

Lupin** (acı bakla) , uzakdoğu yemekleri***, şeker, çikolata, acı biber sosları, enchilada sosu, glazür, dondurma,  badem ezmesi, nugat (koz helvası ), pancake, soslar, pizza, ay çekirdeği, paketli gıdalar, vegan ürünler
YER FISTIĞI

İÇEREBİLECEK

DİĞER MADDELER

Evcil Hayvan Mamaları

*Yüksek oranda rafine yer fıstığı yağının alerjen olarak etiketlenmesi gerekmemektedir. Çalışmalar yer fıstığı alerjisi olan kişilerin güvenli bir şekilde bu tarz yer fıstığı yağını tüketebileceğini göstermiştir. Yer fıstığı alerjiniz varsa, yer fıstığı yağı tüketimini doktorunuza danışın.

** Lupin özellikle glutensiz yiyeceklerde sıklıkta un yerine kullanılmaktadır. Yer fıstığı ve lupinin çapraz reaksiyon yapma riski yüksektir. Yer fıstığı alerjiniz varsa, lupin tüketimini doktorunuza danışın.

***Uzakdoğu yemekleri olan restorantlarda yapılan yiyecekler yer fıstığı içermese bile aynı mutfakta piştiği için çapraz temas riski yüksektir.

Not: İstanbul Alerji’nin izni olmadan kopyalanamaz. Tüm hakkı İstanbul Alerjiye aittir.