Botanik açıdan Hindistan cevizi,  lifli, tek tohumlu kuru sert çekirdekli bir meyvedir. Çekirdekli meyve, tohumu saran sert bir dış tabakaya sahiptir. Bir Hindistan cevizi, tüm üç katmana sahiptir;: ekzokarp (dış katman), mezokarp (etli orta katman) ve endokarp (tohumu çevreleyen sert, odun benzeri katman). 

Hindistan cevizinin her parçası kullanılabildiği için genellikle “Hayat Ağacı” olarak adlandırılır. Hindistan cevizi ağaçları içecek, lif, yiyecek, yakıt, mutfak eşyaları, müzik aletleri ve daha fazlasının yapımında kullanılır.

Bir Hindistan cevizinin olgunlaşması 11-12 ay sürer. 

-Hindistan cevizi, 60-70 yıla kadar her yıl 12-13 kez sürekli meyve veren, her yıl 30-75 Hindistan cevizi veren çok yıllık bir bitkidir. 

-İkinci Dünya Savaşı ve Vietnam Savaşı sırasında intravenöz (IV) solüsyon yetersiz kaldığında, doktorlar bunun yerine Hindistan cevizi suyu kullanmışlardır.

– Hindistan cevizi üreten başlıca ülkeler Filipinler, Endonezya, Hindistan, Papua Yeni Gine ve Pasifik Adaları’dır.

HİNDİSTAN CEVİZİ AĞAÇ YEMİŞİ Mİ?

Hindistan cevizi bir ağaç yemişi olarak kabul edilir mi? Sonuçta, “ceviz” isminin bir parçasıdır. Teknik olarak, bir kabuklu yemiş tek tohumlu bir meyve olarak tanımlanır. Yani bu tanıma göre, Hindistan cevizi, ceviz olarak sınıflandırılabilir. Bununla birlikte, Hindistan cevizi, ağaç kabuklu yemiş alerjisi olan kişilerin duyarlı olduğu proteinlerin çoğundan yoksundur, bu nedenle ağaç yemiş alerjisi olan pek çok kişi, alerjik bir reaksiyon olmaksızın Hindistan cevizini güvenle yiyebilir. 

Potansiyel bir Hindistan cevizi alerjisi hakkında endişeleriniz varsa alerji doktorunuzla konuşmanız önemlidir. 

Hindistan cevizi yemeye karşı alerjik reaksiyonlar nispeten nadirdir, Hindistan cevizi ürünlerine karşı alerjik dermatit daha yaygındır. Hindistan cevizi polenine duyarlılık da mevcuttur.

Hindistan cevizi ile temas dermatiti

Hindistan cevizi türevi ürünler (Hindistan cevizi dietanolamid, kokamid sülfat, kokamid DEA ve CDEA gibi) kontakt alerjik dermatite neden olabilir. Bunlar kozmetikte, saç şampuanlarında, nemlendiricilerde, sabunlarda, temizleyicilerde ve el yıkama ürünlerinde bulunabilir. Herhangi bir kontakt dermatitte olduğu gibi, alerjenle temastan bir veya iki gün sonra kaşıntılı, kabarcıklı bir döküntü ortaya çıkabilir ve geçmesi birkaç gün alabilir. Hindistan cevizi ürünlerine kontakt dermatitten şüpheleniliyorsa, yama testi tanı için uygun bir yöntemdir.

Hindistan Cevizi Alerjisi Belirtileri

Hindistan cevizi alerjisi nadir olmakla birlikte, alerjisi olanlarda Hindistan cevizi ile yapılan yiyecekleri içtikten veya yedikten sonra Hindistan cevizi alerjisine bağlı gıda alerjisi belirtileri ortaya çıkabilir. Bu reaksiyonlardan bazıları şunlardır;

Deri reaksiyonları: Döküntü, kurdeşen veya egzama,

Gastrointestinal belirtiler: Mide bulantısı, mide ağrısı, kusma veya ishal,

Hava yolu belirtileri: Hırıltılı solunum , öksürük veya burun akıntısı,

Şişlik (anjiyoödem): Dudaklarda, dilde veya yüzde şişlik.

Hindistan cevizi alerjisinde anafilaksi adı verilen şiddetli reaksiyonlar meydana gelebilir ve birden fazla organ sistemini etkileyebilir. Bununla birlikte, Hindistan cevizine karşı anafilaksi oldukça nadirdir.

Teşhis ve tedavi

Hindistan cevizi alerjisi genellikle tıbbi öykü, fizik muayene ve gıda alerjisi testleri yapıldıktan sonra bir alerji uzmanı tarafından teşhis edilir.

Hindistan cevizi alerjisinin tedavisi, Hindistan cevizinin diyetten çıkarılmasıdır. Alerjik reaksiyondan kaçınmak için Hindistan cevizi içeren gıdalardan tamamen kaçınmanız gerekir.

Hindistan cevizi pek çok gıda ürününde bulunur, lezzet ve doku için eklenir. Hindistan cevizi içerme olasılığı en yüksek yiyecekler arasında granola barları, kurabiyeler, diğer tatlılar ve tahıllar bulunur.

Kaçınılması gereken yiyecekler

Gıdalarda Hindistan cevizinden kaçınmak için gıda etiketi okuma alışkanlığı edinmelisiniz. Hindistan cevizi içerebilecek besinlerden bazıları şunlardır;

  • Kekler,
  • Çikolatalar,
  • ROM,
  • Şeker,
  • Bebek maması,
  • Sabunlar ve şampuanlar,
  • Şeker çubukları (Almond Joy),
  • Çerezler (macaroons),
  • Turta (hindistan cevizli kremalı turta),
  • Yoğurt (hindistan cevizi aroması),
  • Dondurma,
  • Tahıl karışımından oluşan tatlılar,
  • Smoothies,
  • Karışık alkollü içecekler (piña coladas) gibi.