Balık alerjisi, balık yiyenlerde ve balıklarla yakın temasta bulunan kişilerde yaygın olarak bulunan bir alerjidir. Balık alerjisinden etkilenen kişilerin temelde, yüzgeçli balıklara alerjisi vardır. Belirli bir balığa alerjisi olan bir bireyin, diğer balıklara da alerjisi olması gerekmez.

Balık alerjisi, balıklarda bulunan proteinlere anormal bir bağışıklık sistemi tepkisidir.

Balık Alerjisinin Nedenleri Nelerdir?

Diğer tüm gıda alerjileri gibi, balık alerjisinin birincil nedeni bağışıklık sisteminin arızalanmasıdır. 20.000 yüzgeçli balık türünden herhangi biri tüketilirse, bağışıklık sistemi balık proteinlerini zararlı patojenler olarak algılar ve yabancı istilacılarla savaşmak için İmmünoglobulin E (IgE) antikorlarının üretimini tetikler. Antikorlar, tekrarlayan tüketim sırasında yabancı partiküllere saldırır ve bağışıklık sistemine vücutta alerjik reaksiyonları tetikleyen histaminleri ve diğer kimyasalları serbest bırakması için sinyal verir.

Balık Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Balık alerjisinin semptomları, alerjik reaksiyonun yoğunluğuna bağlı olarak hafif veya ölümcül anafilaksi olabilir. Hafif semptomların başlangıcı genellikle balık proteinini tükettikten sonra birkaç dakika ila saatler arasındadır. Hafif semptomlar şunlardır:

  • Kurdeşen,
  • Deri döküntüsü,
  • Mide bulantısı ya da kusma,
  • Karın krampları,
  • İshal,
  • Hazımsızlık sorunları,
  • Tıkalı / akıntılı burun,
  • Baş ağrısı,
  • Hapşırma.

Şiddetli anafilaktik reaksiyonun belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Astım veya nefes alma sorunları,
  • Kronik hazımsızlık sorunları,
  • Kusma,
  • Bilinç kaybı,
  • Ölüm (bazen).

Anafilaksi başlangıcı hızlıdır ve bir kişinin ölümüne neden olabilir.

Risk Faktörleri Nelerdir?

İnsanları balığa alerji geliştirme riskine sokan faktörler şu şekilde belirtilmiştir.

  • Yaş

Balık alerjisinin, insanlara öncelikle yetişkinlik dönemlerinde etkiler. Çok az çocuk, bu alerjiden muzdariptir. Yetişkinler ve çocuklar arasında balık alerjisi oranı yüzde 0,5’e yüzde 0,2’dir.

  • Cinsiyet

Erkeklere kıyasla daha fazla kadının balığa alerjisi vardır. Kadınlarda, erkeklere karşı balık alerjisi oranı yüzde 0,6 ve yüzde 0,2’dir.

  • Çapraz temas

Bir pazardan balık satın alırken veya dışarıda yemek yerken iki farklı balık arasında çapraz temas, bir kişiyi önemli ölçüde alerji geliştirme riskiyle karşı karşıya bırakabilir.

  • Pişirme alanının kirlenmesi

Havada balık proteinlerinin bulaşma şansı olduğundan, balığın pişirildiği alanla ilgili her zaman bir risk vardır.

Balık Alerjisine Bağlı Alerjiler Nelerdir?

Kabuklu deniz ürünleri alerjisi, balık alerjisi ile yakından ilişkilidir. Balık alerjisi olan herkesin kabuklu deniz hayvanlarına alerjisi olduğu açık bir durum değildir. Balık ve kabuklu deniz ürünleri arasında çapraz reaksiyon oluşmaz, ancak ikisi arasında büyük bir çapraz temas riski vardır. Dahası, bazı insanlar aynı anda her ikisine de alerjiktir.

Komplikasyonları Nelerdir?

Balık alerjisi, bir bireyin ölümüne neden olacak kadar karmaşık olabilir. Diğer gıda alerjilerinin çoğunun aksine, balık alerjisinin şiddetli anafilaksi reaksiyonunun sonucu ne yazık ki, can kaybıdır.