Sirke alerjisi, gıda alerjileriyle aynı bağışıklık sistemi tepkisine neden olmaz. Bu nedenle insanlar bazen buna yalancı alerji de diyebilir. Ancak yine de bazı kişilerde alerji benzeri belirtilere neden olabilir. Sirke, etanol veya şekerin fermente edilmesiyle yapılan asidik bir çözeltidir. Etanol, bira, şarap ve alkollü içecekler gibi içeceklerde bulunan bir alkol türüdür. Sirke, su, asetik asit ve az miktarda eser kimyasallar ve tatlandırıcılar içerir. İnsanlar genellikle sirkeyi yiyecekleri salamura yapmak için, soslarda, salata soslarında veya bir yemeğe asitlik katmanın yolu olarak kullanırlar. Sirke, ev temizleyicisi olarak da yaygın kullanılır ve bazı geleneksel tıp uygulamalarında da kullanılabilir. Sirke, makul miktarlarda tüketildiğinde çoğu insan için güvenlidir. Bununla birlikte, bazı insanlar olumsuz reaksiyonlar yaşayabilir.

Sirke Alerjisine Ne Sebep Olur?

Sirkenin bileşenlerinden veya kimyasal bileşenlerinden birine karşı hoşgörüsüzlük veya duyarlılık sirke alerjisine neden olabilir. Bu reaksiyonların belirtileri genellikle gerçek gıda alerjilerini taklit etse de, tamamen aynı değildir. Bazı insanlar bu tür reaksiyonları sözde alerjiler olarak adlandırabilir. İnsanların hassas veya tahammülsüz olabileceği sirke içindeki maddeler şunları içerir:

Salisilatlar,

Histamin,

Sülfitler,

Asetik asit.

Bu kimyasal bileşiklerin her biri, bazı kişilerde hafiften şiddetliye kadar değişen alerji benzeri belirtilere neden olabilir.

Salisilat duyarlılığı

Salisilatlar, salisilik asit türleridir. Bazı yiyecek ve içeceklerde doğal olarak bulunurlar. Ayrıca ilaçlarda ve diğer ürünlerde sentetik formlar olarak kullanırlar. Salisilatlar sirke içinde bulunurken, miktar, sirke ve içeriklerine göre değişebilir. Çoğu insan için salisilatlar tepki için bir neden değildir. Genellikle vitamin ve mineral bakımından zengin yiyeceklerde bulunurlar ve hatta bazı sağlık yararları bile bulunabilir. Bununla birlikte, salisilat duyarlılığı olanlar, bu bileşiklerden çok fazla tükettikten sonra alerji belirtileri yaşayabilirler. Bazı insanlar, aspirindeki salisilat türü olan asetilsalisilik aside karşı da şiddetli reaksiyonlara sahiptir. Bununla birlikte, aspirine reaksiyon göstermeniz, sirkeye de duyarlı olacağınız anlamına gelmez.

Histamin intoleransı

Histamin, yiyecek ve içeceklerde bulunan başka bir yaygın bileşiktir. Aynı şekilde vücudunuzda da doğal olarak bulunur. Histaminin birçok işlevi vardır; iltihaplanma, vücudunuzun alerjenlere tepkisi ve genel bağışıklık sisteminizde önemli bir rol oynar. 

Histamin intoleransı, histaminin verimli bir şekilde metabolize edilmediği bir durumdur. 

Histamin intoleransına, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi faktörün neden olabilir:

-Genetik

-Enzim eksiklikleri

-İlaçlar

-İltihaplı bağırsak hastalığı,

-Bağırsak bakterileri,

-Diyet alımı.

Sirke sadece histamin içermez, aynı zamanda vücudunuzu histamin salgılaması için de uyarır. Bu nedenle, histamin intoleransı olan kişiler, çok fazla sirke veya diğer histamin içeren yiyecekler yedikten sonra hafif ile şiddetli arasında değişen bir dizi yan etki yaşayabilir.

Sülfit duyarlılığı

Sülfitler, yiyeceklerin korunmasına yardımcı olmak için gıda katkı maddesi olarak kullanılan kimyasal bileşiklerdir. Bazı türler kozmetiklerde, ilaçlarda ve diğer ürünlerde de bulunur. Bazı yiyecek ve içeceklerde de sülfit doğal olarak bulunur. Pek çok insan orta miktarda sülfiti herhangi bir zorluk çekmeden tolere edebilir. Bununla birlikte, sülfit duyarlılığına sahip olmak, bu bileşiklerden daha büyük miktarlarda tükettikten sonra olumsuz yan etkiler yaşayabileceğiniz anlamına gelir. Astımı veya diğer alerjileri olanların sülfit duyarlılığına sahip olma olasılığı daha yüksek olabilir. Sülfit duyarlılığının çoğu belirtisi astım belirtilerini taklit eder.

Asetik asit intoleransı

Asetik asit, etanol veya şekerlerin sirke fermantasyonunun ana yan ürünlerinden biridir. Miktar değişiklik gösterse de çoğu sirke yaklaşık %5 asetik asit içerir. Bazı araştırmalar, asetik asidin, sirkelerin antimikrobiyal etkileri ve kan şekeri seviyeleri üzerindeki olumlu etkileri gibi bazı sözde sağlık yararlarından sorumlu olabileceğini göstermiştir.

Sirke Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Sirke alerjisinin belirtileri, altta yatan nedene bağlı olarak değişebilir. Ciddiyet de kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Sirke alerjisi veya intoleransının en sık bildirilen semptomlarından bazıları şunlardır:

Salisilat duyarlılığı; astım, ishal, kurdeşen, burun polipleri, burun tıkanıklığı, şişkinlik hissi.

Histamin intoleransı; karın ağrısı, şişkinlik, tıkanıklık, kabızlık, ishal, baş dönmesi, hızlı kalp atış hızı, tokluk hissi, baş ağrısı, ciltte kaşıntı, hapşırma.

Sülfit duyarlılığı; astım, ishal, kurdeşen, kaşıntılı cilt, mide bulantısı, nefes darlığı, hava yolu kaslarında sıkılaşma, hırıltılı solunum, mide ağrısı, karıncalanma hissi.

Asetik asit intoleransı; astım, kurdeşen, burun tıkanıklığı.

Çok miktarda sirke tüketmenin veya bunlara maruz kalmanın mide ağrısı veya gözlerde, boğazda ve deride yanma gibi yan etkilere neden olabileceği de belirtilmektedir.

Sirke Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir?

Sirke alerjileri tedavi edilemez. Ancak, alerji uzmanınız, sirke alerjisinin önleyici tedavi planı hazırlayabilir. Sirkedeki birden fazla bileşenden birine tepki gösterdiklerinden, sirke alerjilerinin teşhis edilmesi özellikle zor olabilir. Bu sebeple bir alerji uzmanına başvurmanız sizin için yararlı olacaktır. Çoğu zaman, sirke alerjisini yönetmek, sirkeyi diyetinizden çıkarmak veya sadece tolere edebileceğiniz küçük miktarlarda kullanmak anlamına gelir. Alerjiniz sirke içindeki salisilatlar veya histamin gibi bir kimyasala bağlıysa, sirkeye ek olarak diyetinizden bazı diğer yiyecekleri de çıkarmanız gerekebilir.