En yaygın görülen sekiz besin alerjisi şunlardır:

  • İnek sütü,
  • Yumurta,
  • Kabuklu ağaç yemişleri,
  • Yer fıstığı,
  • Kabuklu deniz ürünleri,
  • Buğday,
  • Soya ve
  • Balık.

Mayonezdeki en yaygın alerjen yumurtadır. Nadir durumlarda, mayonezdeki diğer bileşenler alerjik reaksiyona neden olabilir. Yumurta alerjileri çoğunlukla çocukları etkilemektedir. Çocukların yaklaşık yüzde ikisinin yumurtaya alerjisi vardır, ancak yüzde 70’i 16 yaşına geldiğinde alerjileri iyileşmektedir.

Mayonez alerjisi ile gıda intoleransı ile karıştırılabilir. Alerjiler bağışıklık sisteminizin tepki vermesine neden olurken, gıda intoleransları sindirim sisteminizin tepki vermesine neden olur.

Gıda intoleransı varsa, genellikle söz konusu yiyeceğin az bir miktarını yiyebilirsiniz. Ancak bir gıda alerjiniz olduğunda, çok az miktarda yiyecek bile yaşamı tehdit eden bir reaksiyona neden olabilir.

Yiyecek alerjileri, vücudunuz gıdalardaki bir maddeye aşırı tepki verdiğinde ve onu bir yabancı olarak algıladığında ortaya çıkar. Alerjenle savaşmak için vücudunuz alerjik reaksiyona neden olan çeşitli maddeler salgılar.

Belirtileriniz ciddiyse, anafilaktik şoka girebilirsiniz. Bu, kan basıncınızın düşmesine ve solunum yollarınızın daralmasına neden olarak nefes almayı zorlaştırır. Yaşamı tehdit edici olabilir.

MAYONEZİN İÇERİĞİ 

Malzemeler mayonezin fabrika üretimi veya ev yapımı olup olmadığına göre değişir.

Ev yapımı tarifler genellikle şunları içerir;

  • Yumurta sarısı,
  • Taze limon suyu,
  • Beyaz şarap sirkesi,
  • Dijon hardalı,
  • Tuz,
  • Nötr aromalı bir yağ (kanola, avokado, aspir).

Ticari çeşitlerde şunlar olabilir:

  • Soya fasulyesi yağı,
  • Yumurta ve yumurta sarısı,
  • Damıtılmış sirke,
  • Su,
  • Tuz,
  • Şeker,
  • Limon suyu konsantresi,
  • Kurutulmuş sarımsak veya soğan gibi kurutulmuş sebzeler ve otlar,
  • Koruyucular, kalsiyum disodyum EDTA gibi,
  • Doğal tatlandırıcılar.

Mayonezdeki diğer olası alerjenler

Mayonezdeki yumurtanın en yaygın alerjen olmasına rağmen, nadir durumlarda aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer bileşenlerin bazılarına karşı alerji olabilir;

  • Soya alerjisine bağlı olarak soya fasulyesi yağı, 
  • Narenciye alerjisi nedeniyle limon suyu,
  • Sülfit alerjisi nedeniyle sirke,
  • Hardal alerjisi nedeniyle hardal.

Yumurta alerjisi durumda kaçınmanız gereken içeriklerden bazıları şunlardır;

  • Albümin ,
  • Lizozim ,
  • Lesitin ,
  • Livetin ,
  • Vitellin ,
  • Globulin ,
  • Ova veya ovo ile başlayan kelimeler.

Her zaman tükettiğiniz besinlerin içeriklerini bilmek ve etiketlerini okumak önemlidir. Yumurtalar birçok ürünün içerisinde bulunabilir.

Mayonez Alerjisi Belirtileri

Çoğu gıda alerjisi genellikle aynı belirtileri gösterir. En sık rastlanan belirtilerden  bazıları şunlardır:

  • Kurdeşen,
  • Döküntü,
  • Karın krampları,
  • Kusma,
  • İshal,
  • Göğüs ağrısı,
  • Nefes almada zorluk gibi.

Mayonez alerjisi teşhisi 

Mayoneze alerjiniz olabileceğinden şüpheleniyorsanız, alerji doktoru ile görüşmeniz ve ne yediğinizi takip etmeye başlamanız önemlidir.

1-Yemek günlüğü tutun

Bir gıda alerjisini teşhis etmenin ilk adımı, ayrıntılı bir gıda günlüğü tutmaktır. Bu, bir yiyeceğe alerjiniz varsa size ve doktorunuza bir gösterge verebilir. 

2-Deri prick testi 

Bir başka teşhis aracı da deri prick testidir. Bu test, alerji teşhisi ve tedavisi konusunda uzmanlaşmış alerji doktoru tarafından yapılır.

3-Kan testi 

Teşhis için kan testleri de kullanılabilir, ancak deri prick testleri daha fazla tercih edilebilir. Alerjiye neden olan yaygın yiyeceklere karşı antikor üretip üretmediğinizi bir kan testi gösterecektir.

4-Oral besin yükleme testi

Bu testte doktorunuz sizi giderek artan miktarlarda şüpheli alerjeni yemenizi isteyecek ve bir reaksiyon olup olmadığını izleyecektir. Bu test riskli olduğu için yalnızca acil ilaç ve ekipmanın bulunduğu bir ortamda, tıbbi gözetim altında yapılmalıdır.

5-Eliminasyon diyeti 

Son olarak, doktorunuz size bir eliminasyon diyeti denemenizi tavsiye edebilir. Bu diyet, şüpheli alerjenlerle ilişkili tüm yiyecekleri tüketmemenizi gerektirir  ve ardından bunları birer birer planlı bir şekilde yeniden diyete ekleyerek belirtileri gözlemlemeniz gerekir.

Mayonez alerjisinde Tedavi

Alerjik bir yanıtı önlemenin en iyi yolu, ona neden olan şeyden uzak durmaktır. Mayonez alerjisinde mayonez ve mayonez içeren tüm yiyeceklerden kaçınmanız gerekir. Tükettiğiniz tüm yiyeceklerin etiketlerini okuyun.

Mayonez, sandviçlere, dip soslara kremsi bir doku ve tat verir. Bu tür ürünler için mayonez yerine kullanabileceğiniz öneriler şunlardır:

  • Süzme peynir,
  • Krem peynir,
  • Yoğurt,
  • Tereyağı,
  • Avokado püresi,
  • Pesto,
  • Humus.