Mangolar, son derece nadir olmasına rağmen bazı insanlarda alerjik reaksiyona neden olabilir. Mango alerjisi reaksiyonların çoğu, genellikle kabuğuna dokunmaya tepki olarak gelişen deri döküntüleridir.

Mango alerjiniz varsa, genelikle kabuğu ile temas etmezseniz mango yiyebilirsiniz. Bununla birlikte, bazı mango alerjileri o kadar şiddetlidir ki, mangolardan tamamen kaçınmanız gerekir.

Mango Alerjisi Belirtileri

Mangolara karşı iki tür reaksiyon vardır; biri temas eden bölgelerde kızarıklık ve diğeri şiddetli anafilaktik reaksiyondur.

Mango Kaynaklı Deri Döküntüsü

Kontakt dermatit adı verilen mango kaynaklı bir döküntü, mangolara karşı en yaygın alerjik tepkidir. Döküntü genellikle dudakları ve ağız çevresindeki deriyi içerir, ancak parmaklar ve eller de dahil olmak üzere vücudun herhangi bir bölgesini etkileyebilir. Deri döküntüsünün maruziyetten sonraki yedi güne kadar ortaya çıkmayabileceğini unutmamak önemlidir, buna gecikmiş (tip IV) aşırı duyarlılık reaksiyonu denir. Cildiniz mangoya ne kadar çok maruz kalırsa, kızarıklık o kadar hızlı ortaya çıkma eğilimi gösterir ve o kadar şiddetli olur.

Mango kaynaklı kontakt dermatitin belirtileri arasında kızarıklık, kaşıntı, şişme ve ciltte pullanma yer alır. Zehirli sarmaşık döküntüsüne benzeyen kabarcıklar da gelişebilir.

Tipik olarak bir kızarıklığı tetikleyen, meyvenin aksine mangonun kabuğudur. Aslında, mango yedikten sonra kontakt dermatit gelişen birçok kişi, mangoyu kesip kabuğu derisine değmeden yerse herhangi bir belirti yaşamaz.

Mango kaynaklı bir döküntü, bitkinin kendisi tipik olarak kızarıklığı tetikleyen madde olan urushiol içerdiğinden, mango toplama veya bitkinin dalları veya yapraklarıyla temas ettikten sonra daha yaygın olarak tanımlanır.

Anafilaktik tepki

Bazen bir mango alerjisi yüzeysel bir kızarıklıktan fazlasını tetikleyebilir ve boğaz ağrısı, şişme, kan basıncında değişiklikler ve nefes almada güçlükle karakterize şiddetli bir alerjik reaksiyona neden olabilir.

Bazı insanlar mango kabuğuna karşı alerjiden çok daha az yaygın olmasına rağmen, mango meyvesine de alerjik reaksiyon geliştirebilir.

Nedenleri

Mango kabuğu; zehirli meşe, zehirli sarmaşık ve zehirli sumak,  Anacardiaceae bitki ailesinde bulunan bir yağ olan urushiol içerir. Bu yağ, temas halinde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Urushiol ayrıca mangoların özünde, kabuğunda, gövdesinde ve yaprağında bulunur.

Bu nedenle, zehirli sarmaşık veya meşe ile temas, bazı kişilerde alerjik deri döküntüsünü tetikleyebileceği gibi, mangolara maruz kalmak da benzer bir reaksiyona neden olabilir.

Teşhis

Çoğu insan, tüketim veya temas sonrası belirtilerin ortaya çıkmasıyla gıda alerjisi olup olmadığını anlayabilir. 

Bir kızarıklık geliştirirseniz, özellikle hızla kötüleşiyorsa, bir doktora muayene olmanız gerekir. Bir cilt alerjisinin nedenini belirlemek için kullanılan, alerjeni doğrulayabilen cilt prick veya yama testi gibi çeşitli testler vardır.

Egzama veya sedef hastalığı gibi bir arada bulunan bir deri hastalığı deri testinin yorumlanmasını zorlaştırırsa, radyoallergosorbent testi (RAST) olarak bilinen bir kan testi kullanılabilir. Ancak çoğu durumda, deri testi daha doğru, daha hızlı ve daha ucuz bir seçenektir.

Tedavi

Mango kabuğu ile temastan kaçınmak, genellikle kızarıklığı önlemenin etkili bir yoludur. Tipik olarak deri döküntüsü birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir. Reçetesiz olarak satılan kaşıntı önleyici kremler, rahatsızlığı bir miktar hafifletebilir, ancak genellikle kızarıklığın kendisini ortadan kaldırmazlar.

Urushiole reaksiyonun neden olduğu ağız çevresindeki kontakt dermatit, düşük doz topikal steroidlere iyi yanıt verebilir . Döküntü devam ederse, doktorunuz prednizon (ağızdan alınan bir steroid) ile tedaviyi düşünebilir .

Anafilaktik reaksiyon geliştirme eğiliminiz varsa, bir adrenalin oto enjektörü taşımanız gerekebilir. Çünkü hazırlanmış yiyeceklerin alerjiniz olan bileşenleri içerip içermediğini kesin olarak bilmek imkansız olabilir.

Herhangi bir yemek yedikten sonra olağandışı belirtiler geliştirirseniz, şüpheli yiyeceklerden daha fazlasını yemeden önce doktorunuza danışın.

Mango alerjisi durumunda, mangoların yanı sıra zehirli sarmaşık, zehirli meşe ve Anacardiaceae bitki ailesinin diğer üyeleriyle temastan kaçınmalısınız. Antep fıstığı ve kaju kabuklarının da urushiol içerdiğini ve benzer bir reaksiyona neden olabileceğini belirtmek gerekir.