Besinlerdeki proteinler alerjik reaksiyonlara neden olur. Bir bardak üzümde alerjik reaksiyona neden olacak kadar 1.09 g protein bulunur. Üzümlerde alerjiye neden olduğu düşünülen proteinler arasında; lipit transfer proteini, endokitinaz 4A ve bir thaumatin benzeri protein bulunur. Üzümlerdeki ana protein alerjeni LTP’dir. Bağışıklık sistemi, besinlerdeki proteinlere aşırı tepki verir ve alerjik kişilerde, bu alerjenlere saldıran antikorlar üretilir.

Üzüm Alerjisi Belirtileri

Üzüm alerjisi, diğer alerjenlere benzer belirtilere neden olabilir. Üzüm alerjisinden bildirilen belirtiler arasında kurdeşen, öksürük, kızarıklık, hırıltılı solunum, burun akıntısı ve astım bulunur. Oral alerji belirtileri arasında dudaklarda, boğazda ve ağız çevresinde şişlik, boğazda kaşıntı ve diş etlerinde, gözlerde tahriş yer alır. Anafilaktik semptomlar arasında düşük tansiyon, kurdeşen, yüzde şişme ve boğazda şişme, nefes alma güçlüğü veya hırıltı yer alır.

Olası Nedenler

Üzüm alerjisinden şüphelenildiğinde aslında üzümlerde yetişen küf veya maya için  kullanılan böcek ilaçlarına karşı bir alerji de olabilir. Hem üzümlerde hem de şeftalilerde bulunan lipid transfer proteinleri, iki meyve arasında çapraz reaksiyonlara neden olabilir. Kiraz ve üzüm arasında çapraz reaksiyon da meydana gelebilir. Oral alerji sendromu, meyveler ve diğer maddeler arasında reaksiyona neden olur. 

Bir üzüm türüne alerjinin olması tüm üzümlere, kuru üzümlere ve şarap ürünlerine alerji olması anlamına gelir.

Üzüm Ailesi

Üzüm, Vitaceae gıda ailesinin bir parçasıdır.

Üzümlere alerjiniz varsa veya duyarlıysanız, aşağıdaki yiyeceklere alerjiniz veya duyarlılığınız olabilir:

  • Üzüm suyu,
  • Üzüm yaprakları (Dolmades),
  • Kuru üzüm,
  • Kuş üzümü,
  • Kurutulmuş kuş üzümü,
  • Şarap,
  • Kırmızı şarap sirkesi ve balzamik sirke ,
  • Beyaz balzamik sirke gibi diğer sirkeler,
  • Tartar kremi,
  • Üzüm çekirdeği yağı  ,
  • Üzüm unu.

Rosacae Gıda Ailesi ile Üzüm Çapraz Reaktivitesi

Üzüm alerjisi olanların Rosacae Gıda Ailesi’ndeki diğer gıdalara da alerjik reaksiyon gösterebilir.

Rosacae (Gül) Gıda Ailesi’ndeki yiyecekler şunlardır:

  • Böğürtlen,
  • Longberry,
  • Ahududu,
  • Kuşburnu,
  • Çilek,
  • Youngberry.

Diğer Yiyecekler Üzüm Alerjisi ile Çapraz Reaktif Olabilir 

Üzüm alerjisi, aşağıdaki yiyeceklerle çapraz reaktif olabilir:

  • Kuşkonmaz,
  • Bira,
  • Lahana,
  • Kereviz,
  • Kiraz,
  • Kestane,
  • Salatalık,
  • Patlıcan,
  • Rezene,
  • İncir,
  • Kivi,
  • Marul,
  • Acı bakla,
  • Mısır,
  • Kavun,
  • Dut,
  • Hardal,
  • Portakal,
  • Yer fıstığı,
  • Ananas,
  • Domates,
  • Fındık ağacı.

Üzüm alerjisi olan kişiler asma polenine duyarlı olabilir, bu nedenle zeytin ve zeytinyağı potansiyel bir tetikleyici olabilir.

Üzüm alerjisi genel olarak nadir görülen bir durumdur  ve tetikleyici besinleri belirlemek zor olabilir. Uygulanabilecek tedavi yöntemi üzüm ve üzüm içeren tüm besinlerden kaçınmaktır. Tüketeceğiniz her besinin içeriğini bilmeniz ve etiket bilgisi okumanız önemlidir.