Tarçın, birçok sağlık yararı ve tıbbi özelliği olan aromatik ve çok yönlü bir baharattır. Çeşitli hastalıkları ve rahatsızlıkları yönetme, tedavi etme ve iyileştirme yeteneği onu bir “süper gıda” yapar. Bu baharat Güneydoğu Asya, Çin ve Hindistan’a özgü ağaçların kabuğundan hasat edilir. Ancak bu bitki herkesin tüketimine uygun değildir. Tarçın alerjisi olan kişiler, tarçın içeren yiyeceklerden uzak durmalıdır. Bu tür kişiler; tarçın tükettikten veya dokunduktan sonra olumsuz sağlık reaksiyonları yaşayabilir.

Tarçın Alerjisinin Nedenleri Nelerdir?

Baharat alerjilerinin tespit edilmesi zordur ve genellikle teşhis edilmezler. Tarçını yemek, koklamak ve hatta dokunmak hassas kişilerde alerjik bir tepkiyi tetikleyebilir. Sinnamaldehit ve tarçın alkolü tarçının içinde bulunan ve kokusundan sorumlu olan bileşiklerdir. Her iki bileşik de aşırı duyarlı kişilerde alerjik kontakt dermatitten sorumludur. Cinnamaldehyde, sinamik alkolden daha güçlü bir cilt hassaslaştırıcıdır. Tarçın alerjisi olan bireylerde vücudun bağışıklık sistemi, tarçın içinde bulunan sinnamaldehite maruz kaldığında savunma mekanizması ile reaksiyona girer. Vücut, sinnamaldehidi bir alerjen olarak tanımlar ve ona karşı antikor üretir. Mast hücreleri, vücutta alerjik tepkiyi tetikleyen “histamini” salgılar.

Alerjiler, zayıf bir bağışıklık sistemine sahip oldukları için bebekler arasında yaygındır. Tarçın maruziyeti, bebeklerde alerjik reaksiyona veya ciltte tahrişe neden olabilir. Böyle bir alerjik reaksiyon, genellikle bebeklerde topikaldir ve alerjik belirtiler cilt tarçınla temas ettikten birkaç dakika sonra ortaya çıkabilir.

Tarçın Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Tarçın tüketildiğinde veya cilt ile doğrudan temas ettiğinde belirtiler tetiklenir. Bu aromatik bitkinin kokusu da belirtilere neden olabilir.

Gastrointestinal Belirtiler

Tarçın, yemeklerde tüketildiğinde, mide-bağırsak belirtilerine neden olabilir. Bunlardan bazıları;

  • Mide bulantısı,
  • Mide ağrısı veya karın rahatsızlığı,
  • Kusma,
  • İshal veya gevşek dışkı olabilir.

Kontakt Dermatit

Tarçın alerjisi olan bir kişinin ona maruz kalmasıyla oluşan alerjik cilt reaksiyonudur. Aşağıdaki belirtilere sebep olur;

  • Deri iltihabı,
  • Kırmızılık,
  • Kaşıntı,
  • Döküntüler.

Solunum Belirtileri

Tarçın alerjisi olan bir kişi tarçınla temas ederse, aşağıdaki gibi solunum belirtilerine yol açar:

  • Öksürme,
  • Hırıltı,
  • Hapşırma,
  • Burun akıntısı,
  • Sulu gözler,
  • Gözlerde kaşıntı,
  • Boğazda kaşıntı,
  • Nefes almakta zorlanma.

Kontakt Stomatit

Ağız mukozasının iltihaplanması alerjenin neden olduğu bir durumdur. Aşağıdaki belirtiler gözlemlenebilir:

  • Tat bozukluğu,
  • Ağızda yanma hissi,
  • Uyuşma,
  • Kaşıntı,
  • Aşırı tükürük,
  • Ağrı.

Anafilaksi:

Anafilaksi, acil tıbbi müdahale gerektiren, yaşamı tehdit eden bir durumdur. Aşağıdaki belirtiler gözlemlenebilir;

  • Bilinç kaybı,
  • Hızlı nabız,
  • Tansiyonda düşüş,
  • Nefes almakta zorlanma.

Tarçın Alerjisinin Teşhisi ve Testleri Nasıl Yapılır?

Klinik Öykü

Ayrıntılı bir gıda geçmişi ve diyetin aktarılması, doktorun gıda alerjisini teşhis etmesine yardımcı olacaktır. Baharatlara karşı alerjinin tespit edilmesi zordur.

Birden fazla yiyeceğe reaksiyonunuz varsa, bir baharata alerjiniz olma ihtimali daha yüksektir. Restoran yemeklerini veya paketlenmiş yiyecekleri yedikten sonra olumsuz reaksiyonlar meydana gelirse, aynı yemekler evde baharatsız pişirilerek tüketilir ve reaksiyon olmazsa baharat alerjisi düşünülebilir. Başka bir gıda alerjiniz varsa veya aile üyelerinizden herhangi birinin tarçın alerjisi varsa, doktorunuzu bilgilendirin.

Belirtileri tetikleyen yiyecek ve içeceklerin kaydını tutun.

Deri Prick Testi:

Bu test, tarçın alerjisinin kolayca teşhis edilmesine yardımcı olur. Bu test sırasında, alerji uzmanınız şüpheli alerjeni cildinize lanset yardımıyla dağıtır. Tarçın alerjeni, böylelikle derinizin bir alt katmanına geçer. Tarçın alerjiniz varsa, cildiniz kızarır veya vücut alerjene karşı antikor ürettiği için bir şişlik görülebilir. Herhangi bir cilt değişikliği yoksa, alerji uzmanınız alerjiyi ekarte edebilir.

Alerji Kan Testi:

Bu testte, bağışıklık sisteminizin bu spesifik alerjene karşı İmmunoglobulin E’nin yani alerji sırasında vücudun ürettiği bir antikorun miktarı ölçülür. Eğer bu değer olması gerekenden yüksekse, alerjiniz olduğu anlamına gelebilir.

Risk Faktörleri Nedir?

  • Ailesinde tarçın alerjisi olan kişiler.
  • Geçmişte, özellikle çocukluk döneminde gıda alerjisi geçmişi.
  • Başka herhangi bir gıda alerjisine sahip olmak.
  • Daha fazla güzellik ürünü kullanan kadınlar daha büyük risk altındadır çünkü; tarçın bu tür birçok ürünün bir parçasıdır.

Bunlara Dikkat!

  • Tarçın alerjisini önlemenin ilk ve en önemli adımı, tarçın alımından tamamen kaçınmaktır.
  • Herhangi bir gıda ürünü satın almadan önce, gıda etiketini dikkatlice okuyun. İçindekiler listesinde tarçın olup olmadığına dikkat edin ve herhangi bir gıda ürünü tarçın içeriyorsa satın almaktan kaçının.
  • Bir restoranda yemek yerken personeli alerjiniz hakkında bilgilendirin. Yemek hazırlarken tarçın kullanmamalarını isteyin.
  • Tarçın yağı aromaterapi ve masajlarda kullanılır. Bu tür seçenekleri tercih etmeyin.
  • Tarçın ve tarçın yağı da rujların ve yüz maskelerinin bir parçasıdır. Bu tür güzellik ürünlerini satın almadan önce dikkatli olun.
  • Çocuğunuzun tarçın alerjisi varsa okul öğretmenini bilgilendirin.
  • Tarçın hoş bir tada sahip olduğu için bazı diş macunlarına, şekerlere ve sakızlara eklenir. Bu tür ürünleri kullanmaktan kaçının.

Kaçınılması Gereken Yiyeceklerin Listesi Nelerdir?

Tarçın alerjiniz varsa kaçınmanız gereken yiyeceklerin bir listesi:

  • Kekler,
  • Ekmekler,
  • Dondurmalar,
  • Pudingler,
  • Sakızlar,
  • Şeker,
  • Kahvaltılık tahıllar,
  • Enerji Barları,
  • Tarçın aromalı çay,
  • Tarçın aromalı kahve,
  • Balkabağı baharat karışımı.

Tarçının Faydaları Nelerdir?

  1. Tarçın, güçlü tıbbi özellikleri olan maddeleri i̇çerir.

Tarçın popüler bir baharattır. Tarçın sağlık yararlarının çoğundan sorumlu olduğu düşünülen “sinnamaldehit” bakımından yüksektir.

  1. Tarçın antioksidanlarla doludur.

Büyük miktarlarda oldukça güçlü polifenol antioksidanlar içerir.

  1. Tarçın, anti-i̇nflamatuar özelliklere sahiptir.

İçerisindeki antioksidanlar, hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilecek anti-inflamatuar etkilere sahiptir.

  1. Tarçın kalp hastalığı riskini azaltabilir.

Kolesterol, trigliseritler ve yüksek kan basıncı gibi kalp hastalığı için bazı önemli risk faktörlerini iyileştirebilir.

  1. Tarçın, i̇nsülin hormonuna duyarlılığı artırabilir.

İnsülin hormonuna duyarlılığı önemli ölçüde artırdığı gösterilmiştir.

  1. Tarçın, kan şekerini düşürür ve güçlü bir antidiyabetik etkiye sahiptir.

Açlık kan şekeri düzeylerini düşürdüğü, günde 1-6 gram veya 0.5-2 çay kaşığı güçlü bir anti-diyabetik etkiye sahip olduğu gösterilmiştir.

  1. Tarçın nörodejeneratif hastalıklar üzerinde yararlı etkilere sahip olabilir.

Hayvan çalışmalarında tarçının, Alzheimer ve Parkinson hastalığı için çeşitli  olumlu gelişmelere yol açtığı gösterilmiştir. 

  1. Tarçın, kansere karşı koruyabilir

Hayvan ve test tüpü çalışmaları, tarçının kansere karşı koruyucu etkileri olabileceğini göstermektedir.

  1. Tarçın, bakteriyel ve mantar enfeksiyonlarıyla mücadeleye yardımcı olur.

Cinnamaldehyde, enfeksiyonları azaltabilen, diş çürümesi ve ağız kokusu ile mücadeleye yardımcı olabilecek antifungal ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.

  1. Tarçın, HIV’le savaşmaya yardımcı olabilir.

Test çalışmaları, tarçının insanlarda başlıca HIV türü olan HIV-1 ile savaşmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.