Kereviz kökü ve sapı yenilebilir bir çeşit sebzedir. Kereviz çiğ veya pişmiş olarak tüketilir. Kereviz, baharat karışımları, çorbalar, et suları ve salata sosları gibi birçok işlenmiş besinde kullanılır. Kerevize karşı alerjisi olanlarda  alerjik reaksiyonlar genellikle şiddetlidir. Sıklıkla Avrupa’da tüketilen bir besindir. Kerevize alerjiniz olduğundan şüpheleniyorsanız, belirtileriniz hafif olsa bile mutlaka bir alerji uzmanına gitmeniz önerilir.

Havuç ve baharat alerjisi, kereviz alerjisi ile yüksek oranda ilişkilidir. Kereviz alerjisi olan hastalar, özellikle maydanoz, kişniş, kimyon, anason gibi Apiaceae familyasının üyelerine ve ayrıca dolmalık biber ve bibere karşı alerji geliştirebilir. 

Kereviz alerjisi belirtileri

Kereviz alerjisi de dahil olmak üzere besin alerjilerinin belirtileri hızla ortaya çıkabilir. Kereviz alerjisinin en yaygın belirtileri ağızda veya boğazda karıncalanma veya kaşıntıdır.

Görülebilecek diğer belirtilerden bazıları ise şöyledir;

  • Kurdeşen,
  • Yüzde, boğazda ve / veya ağızda şişlik,
  • Nefes almada güçlük,
  • Şiddetli astım,
  • Karın ağrısı, bulantı ve kusma.

Aşırı reaksiyon  durumlarında kan basıncında düşüş, halsizlik veya bilinç kaybı oluşabilir. Bu tür durumlardan korunmak ve başınıza geldiğinde ne yapmanız gerektiğini öğrenmek için mutlaka bir doktor görüşmesi önerilir.

Polen besin sendromu

Polen gıda sendromu genellikle polen alerjisi olan kişilerin bu polenlerdeki proteinlerle teması sonucunda, bazı çiğ taze meyve ve çiğ sebze tüketimiyle ortaya çıkar.

Bu reaksiyon, kişinin bağışıklık sisteminin besindeki proteinleri polen sanması anlamına gelir. Sebze ve meyveler  pişirilmişse, reaksiyon olasılığı düşüktür.

Çoğu insan için polen besin sendromunun neden olduğu belirtiler ciddi değildir. Ağızda, boğazda veya dudaklarda karıncalanma hissi veya belki hafif bir şişlik oluşabilir.  

Kereviz alerjisi teşhisi

Teşhis için kereviz özü ile deri testi veya kan testleri yapılabilir. Kereviz alerjisi olan hastaların %85 kadarı bu testlerde pozitif sonuçlar gösterir. Cilt testi için çiğ kereviz kullanılıyorsa, kereviz alerjisi olan hastaların %96’sının cilt testi pozitiftir. Huş ağacı veya pelinotu polenine alerjisi olan hastalar, kereviz tüketiminden sonra alerjik belirti göstermese de, kereviz için pozitif deri testi/in vitro sonuçlar gösterebilir. Bu nedenle, pozitif test sonuçlarının, bir alerji uzmanı tarafından yorumlanması gerekir. Teşhis için geçmiş reaksiyonlar ve buna neden olan kereviz miktarı önemlidir. Çok az miktarda kereviz içeren bir yiyeceğe tepki veriyor olmanız alerjinizin şiddetli olduğunu gösterir. Ayrıca, astım varlığının da önemli bir risk faktörü olduğu bilinmektedir.

Kereviz Alerjisi Tedavisi

Hafif alerjik reaksiyonlar doktorunuzun önerdiği antihistaminiklerle tedavi edilebilir. Şiddetli bir reaksiyon riski altındaysanız size bir adrenalin oto-enjektörü reçete edilecektir. Size bir adrenalin oto-enjektörü reçete edilirse, onu nasıl ve ne zaman kullanacağınız konusunda eğitim almanız gerekir. Bunlar dışında yapılabilecek ilk tedavi kereviz ve kereviz içeren besinlerden kaçınmaktır. Yiyecek etiketlerini okumak çok önemlidir, her alışverişinizde dikkatli olmanız gerekir. 

Kerevizin sağlık yararları 

Kereviz, havuç, yaban havucu ve maydanozu içeren Apiaceae ailesinin bir üyesidir. Çıtır sapları, sebzeyi düşük kalorili popüler bir atıştırmalık yapar. Kerevizdeki lif, sindirim ve kardiyovasküler sistemlere fayda sağlar. 

  • Kereviz, geleneksel Çin tıbbında anti-enflamatuar, antibakteriyel, antiviral ve antioksidan ajan olarak rol oynayan apigenin adlı bir bitki bileşiği içerir. 
  • Bazı Çin tıbbı uygulayıcıları, kan basıncını düşürmek için kereviz ve kereviz özleri kullanırlar.
  • Kereviz aynı zamanda iyi bir lif kaynağıdır.
  • Hiperlipidemi, kandaki yağ moleküllerinde bir artış anlamına gelir. Genellikle belirti görülmez, ancak uzun vadeli kalp hastalığı ve felç riskini artırır. Kereviz özü ise yüksek yağlı diyet tüketenlerde, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) veya “kötü” kolesterol seviyelerini düşürür.

Besin içeriği

Kereviz esas olarak sudan oluşur, ancak aynı zamanda diyet lifi de sağlar. Yaklaşık 4 gram ağırlığındaki bir kereviz sapı yaklaşık 0.1 g lif sağlar. Apigenin ve luteolin’in ötesinde kereviz, güçlü antioksidan özelliklere sahip başka bitki bileşikleri içerir.

Bunlardan bazıları şöyledir;

  • Selinen,
  • Limonen,
  • Kaempferol,
  • P-kumarik asit.

Çeşitli antioksidanlar, serbest radikaller olarak bilinen kararsız moleküllerin neden olduğu hücresel hasarı önlemeye yardımcı olur. Vücut, bu maddeleri doğal süreçlerin bir yan ürünü olarak üretir, ancak çok fazla birikirse zararlı olabilirler. Antioksidanlar, serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olur ve aksi takdirde hastalık gelişimine yol açabilecek hasara neden olmalarını önler. Bir parça kereviz ayrıca az miktarda K vitamini, folat, A vitamini, potasyum ve C vitamini sağlar.