Hurma ağacı Arap Yarımadası’nda, Akdeniz ve Kuzey Afrika ülkelerinde, Hindistan’ın bazı bölgelerinde, ABD’nin daha sıcak bölgelerinde ve Orta Doğu’da sıkça tüketilen bir besindir ve aynı zamanda dünya çapında da yenir. Hurmalar, tahıl gevreklerinde, tatlılarda ve meyveli keklerde sıkça kullanılır. Aynı zamanda doğal tatlandırıcı olarak sık tercih edilir ve dünya çapındaki çoğu sağlıklı besin dükkanında satılırlar.

Alerji, bağışıklık sisteminizin çoğu insanı rahatsız etmeyen bir şeye verdiği anormal bir tepkidir (meyve ve sebzelerde bulunan proteinlere anormal bir bağışıklık tepkisi). Besin alerjisi olan hastalar, alerjileri olan yiyecekleri tükettikten sonra her zaman risk altındadır. Bazı besin alerjilerinde polene karşı duyarlılık da ortaya çıkar. Hurma alerjisinde en sık; ağızda kaşıntı, şiddetli rinit, ürtiker, anjiyoödem ve bazı kişilerde anafilaksi meydana gelmiştir.

Genel olarak üç tür hurma meyvesi alerjisi vardır; 

 1-Kuru Hurma Meyve Küfü Alerjisi 

Kuru hurma meyve alerjisine büyük olasılıkla küf veya sülfit neden olur. Kurutulmuş hurma, yaygın bir küf kaynağıdır. Çok fazla maruz kalmanız hırıltılı solunum, nefes darlığı, tıkalı veya burun akıntısı, kaşıntılı sulu gözler ve deri döküntüleri gibi belirtilere neden olabilir. 

2-Kuru Hurma Meyve Sülfit Duyarlılığı

Sülfitler genellikle kuru meyveye koruyucu olarak eklenir. İnsanların yaklaşık yüzde 1’inin sülfit duyarlılığı vardır. Duyarlılık hayatın herhangi bir anında gelişebilir ve nedenleri bilinmemektedir. Çiğ yenecek meyve ve sebzelerde sülfitler yasaklanmıştır. Belirtiler genellikle astıma benzer ve hafif bir hırıltıdan yaşamı tehdit eden bir anafilaktik reaksiyona kadar değişebilir, bu durum acil tıbbi müdahale gerektirir. 

3-Hurma Meyve Poleni 

Bazı insanlarda, meyve polenine karşı da duyarlılık görülür. Bu tür hurma meyve alerjisi olan bir kişi dudaklarda, ağızda veya boğazda karıncalanma, şişlik veya kaşıntı yaşayabilir. 

Hurma Meyvesi Alerjisi Tedavisi

Hurma alerjisi olan bir kişi için en iyi yol, hurma meyvesi ve diğer tüm hurma ürünlerinden kaçınmaktır. Beslenme şekli ve alerjenlerden kaçınmak için çocukların ve ebeveynlerin eğitim alması önerilir. Bazı durumlarda antihistaminikler alerji kaynaklı rahatsızlıkları hafifletmek için kullanılabilir.