Nadir de olsa karpuz alerjisi görülebilen bir besin alerjisi türüdür. Karpuz, yazın en lezzetli ikramlarından biri olarak kabul edilir. Bu meyve genellikle meyve suyu, yoğurt ve şekerleme tatlandırmak için kullanılır.

Karpuz alerjisinin belirtileri, diğer gıda alerjilerinin belirtilerine benzer. Çoğu gıda alerjisi çocukluk döneminde gelişse de, yaşamın ilerleyen dönemlerinde de ortaya çıkabilir. Yıllarca yemekte sorun yaşamadıysanız bile ilerleyen yaşlarda karpuza alerjiniz olabilir.

Karpuz alerjisi belirtileri

Karpuz alerjisinin belirtileri tipik olarak diğer gıda alerjilerinin belirtilerine benzerlik gösterir. En sık rastlanan belirtilerden bazıları şunlardır;

  • Kurdeşen,
  • Dudak, dil veya boğazda kaşıntı, karıncalanma,
  • Öksürük,
  • Mide ağrısı veya kramp,
  • Kusma,

Karpuz alerjisi olan çoğu insan, meyveyle karşılaştıktan birkaç dakika sonra belirtiler ortaya çıkar. Bazı durumlarda, belirgin belirtiler ortaya çıkana kadar saatler geçebilir.

Küçük alerjik reaksiyonlar, doktor önerisi ile hafif antihistaminiklerle tedavi edilebilir.

Karpuz yedikten sonra ilk kez alerji belirtisi yaşıyorsanız mutlaka alerji doktoruna muayene olmanız önerilir. Alerjiniz testler yapılarak netleştirilir.

Şiddetli bir karpuz alerjisi anafilaksiye neden olabilir. Anafilaksi, ciddi ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir alerjik reaksiyondur.

Anafilaksi belirtileri şunlardır;

  • Nefes darlığı,
  • Hırıltılı solunum,
  • Nefes almada zorluk,
  • Boğaz şişmesi,
  • Dil şişmesi,
  • Yutma güçlüğü,
  • Yüzün şişmesi,
  • Baş dönmesi (vertigo),
  • Karın ağrısı, mide bulantısı veya kusma,
  • Düşük tansiyon (şok).

Anafilaksi tipik olarak karpuz alerjilerinde ortaya çıkmasa da imkansız değildir. Herhangi bir anafilaksi belirtisi yaşamaya başlarsanız derhal tıbbi yardım almalısınız.

Karpuza alerjiniz varsa ne yapmalısınız?

Nefes alma veya yutma güçlüğü gibi anafilaksi belirtileri yaşıyorsanız, acil tıbbi yardım alın.

Bu belirtiler tipik olarak bir alerjene maruz kaldıktan sonra saniyeler veya dakikalar içinde ortaya çıkar. Tedavi edilmezse, anafilaksi yaşamı tehdit edebilir.

Karpuz alerjisinde kaçınılması gereken yiyecekler

Karpuz alerjisi olan kişiler, kabak ailesindeki diğer kavunlarla da temastan kaçınmalıdır.

Bunlar;

  • Kavun,
  • Şeker kavunu,
  • Salatalıktır.

Ayrıca şunlardan da kaçınmanız önerilir;

  • Muz,
  • Kabak,
  • Kereviz,
  • Portakal,
  • Papaya,
  • Şeftali,
  • Avokado,
  • Kivi,

Bu yiyecekler benzer bir alerjik tepkiyi tetikleyebilir. Yaz aylarında yaygın olan yakup otu poleni de sorun olabilir.

Dışarıda yemek yiyorsanız, yemeğinizin herhangi bir potansiyel alerjen içermediğinden emin olun. Yiyecek etiketlerini okumak besin alerjilerinde çok önemlidir.