Yenidoğan bir bebek beslenmesi için en uygun besin anne sütüdür. Anne sütü bebeğin sağlıklı olması, tüm besin öğeleri gereksinmelerini karşılaması, kolaylıkla sindirilebilmesi ve enfeksiyonlara karşı koruması açısından yeri doldurulamaz bir besindir. Anne sütü bebeğin enerji, protein, yağ, karbonhidrat ve diğer elzem besin öğeleri ile yeni doğanda büyüme ve gelişmeyi sağlayan biyolojik bir sıvıdır. Aynı zamanda; birçok biyoaktif enzim, hormon, büyüme etmeni ve bağışıklık öğelerini içeren yapısı ile eşsiz bir besindir. 

Emzirme Ne Kadar Sürmelidir?

Anne sütü verilmesinde herhangi bir engel yoksa ilk 6 ay sadece anne sütü verilmelidir. Anne sütü ilk 6 ay tek başına yeterli bir besindir. 6. aydan sonra ek besinlerle birlikte anne sütüne de 1-2 yaşına kadar devam edilebilir.

Anne Sütü İle Bebek Beslenmesi

Anne sütü hastalıklardan koruyucudur; bebeği ishal, solunum yolları enfeksiyonları, alerjik hastalıklar, üriner sistem enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları, diyabet gibi hastalıklardan korur.

Anne sütü ile beslenen bebeklerin günlük süt alımları, günde 550 ml ile 1200 ml arasında değişiklik gösterebilir.

Anne sütü, D ve K vitamini hariç genellikle bebeğin tüm besin gereksinimlerini karşılar. Anne sütü bileşimi bebeğin yaşına ve durumuna uygun değişim gösterir. Doğumdan ilk bir aya kadar olan dönemde anne sütünün bileşimi bebeğin gastrointestinal sistemine uygun olarak farklılık göstermektedir.

Anne Sütünün Bileşimi

  • Kolostrum ( Ağız sütü/ erken süt) : Doğumdan hemen sonra ilk 1-5 gün içinde salgılanan süttür.
  • Geçiş Sütü: Doğumdan sonraki 6-14 günlerde salgılanan süttür.
  • Olgun ( Matür süt ): Doğumdan sonraki 15. günden laktasyonun sonuna kadar salgılanan süttür.

Anne sütündeki protein

İnek sütündeki whey proteinlerin çoğunluğu alerjen özelliği olan beta laktoglobulin şeklindedir. Beta –laktoglobulin alerjik özelliklere sahiptir ve çocukta alerji, solunum sisteminde bozukluk ve döküntülere neden olabilir. Anne sütünde Beta- laktoglobulin bulunmaz. Anne sütü whey proteini alfa-laktalbumindir. İçerdiği sekretuar IgA nedeniyle bebeği besin alerjisinden korur.

Anne Sütünün Yararları

Anne sütü her zaman sterildir ve bebek için en uygun sıcaklıktadır. Besin ögesi bileşimi bebeğin gelişime ve gereksinmelerine uygun değişmeler gösterir. Anne sütünün sindirimi daha kolaydır, çok zengin gıda içeriğine rağmen bebeklerin hassas sindirim sistemlerine uygunluk gösterir ve sindirime yardımcı aktif enzimleri (yağ sindirimi için lipaz) içerir. İçerdiği uzun zincirli yağ asitleri sayesinde anne sütü ile beslenen bebeklerin sinir sistemi gelişimlerinin daha iyi ve zeka düzeylerinin daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Aynı zamanda enfeksiyonu önleyen, hormonlar ve büyümeyi sağlayan ögeleri de içerir. Ekonomiktir, hazırlama sorunu gerektirmez. Bebeğin aldığı ilk süt (ağız sütü) besleyicidir ve az miktarlarda emme bile süt üretimine yardımcı olur. Anne sütü alan bebeklerde solunum yolu ve mide-barsak enfeksiyonları daha az görülür. Emzirme bebeğin çene ve diş gelişiminin sağlanması için yaralıdır. Emzirme çocuğun psiko-sosyal gelişimine katkıda bulunmakta ve anne ile bebek arasındaki olumlu ruhsal iletişime yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda emzirme annenin sağlığını da korur. Emziren annelerde göğüs kanseri, yumurtalık kanseri, kemik erimesi ve kansızlık (anemi) oluşumu azalır. Emzirme annenin vücudunun tekrar gebelik öncesi görüntüye dönmesine yardımcı olur. Uterusun kasılmasını uyarır eski haline dönmesini sağlar, anneyi aşırı kan kaybından korur. Bebekler anne sütü ile beslendikleri dönemde büyüme ve gelişme açısından mutlaka izlenmelidir. Bebek Beslenmesi

Sonuç olarak;

Anne sütü bebekler için sayısız yararı olan en sağlıklı besindir. Her annenin sütünün bebeğine özel olduğu unutulmamalıdır. Anne sütü, hem bebeğin hem annenin ruhsal ve fiziksel gelişimini etkilemektedir. Anne sütü bebeği enfeksiyonlar başta olmak üzere pek çok hastalıktan korur. Bebeğin sağlığı, gelişimi, beslenmesi için ayrı ayrı pek çok yararı içinde barındırır.