Mısırın besin ürünlerinde yaygın olarak kullanılması, sağlıklı olup olmadığı konusunda tartışmalara yol açmıştır. Ancak mısırın besleyici faydaları vardır ve sağlığa zararlı olduğuna dair bir kanıt yoktur. Çoğu yiyeceğe benzer şekilde, mısır ne her şeyi iyileştirir ne de kötüleştirir. Organik ve ölçülü olarak tüketildiğinde sorun yaratmaz.

Mısır, lif ve protein içerir, ancak vitamin ve mineral bakımından düşüktür.

90 gram taze mısırın içeriği şöyledir;

  • 80 kalori,
  • 17 g karbonhidrat,
  • 1 gr yağ,
  • 2 gr diyet lifi,
  • 3 g protein.

Diğer birçok meyve ve sebzeye kıyasla mısır, vitamin ve mineral bakımından düşüktür. 90 gramlık taze mısır şunları içerir:

  • Önerilen günlük A vitamini alımının %4’ü,
  • C vitamininin %6’sı.

Mısır alerjisi, bağışıklık sistemi mısır veya mısır ürünüyle karıştırdığında ortaya çıkar. Yanıt olarak, alerjeni nötralize etmeye çalışmak için immünoglobulin E (IgE) adı verilen antikorlar salgılanır. Vücudunuz mısırı alerjen olarak tanımlar, bağışıklık sistemine histamin ve diğer kimyasalları salması için sinyal gönderir. Alerji belirtilerine bu reaksiyon neden olur. Mısır alerjisi, yaygın değildir, ancak ortaya çıktığında şiddetli olabilir. 

Mısır alerjisinin kesin nedenleri bilinmemektedir. Genetik faktörler, çevresel faktörler ve epigenetik faktörlerin (genetik ve çevrenin etkileşimi) bir kombinasyonunun sebep olduğu düşünülmektedir.

Mısır alerjisine sebep olan besin proteini zeindir. Hem çiğ hem de pişmiş mısırın yanı sıra mısır ürünleri ile üretilen gıdaların yenmesi sonucu alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir. Tüm mısır ürünleri zein içermez, ancak mevcut gıda etiketlemesi kapsamında olmadığı için bunu bilmek zor olabilir.

Ameliyat eldivenleriyle veya mısır içeren intravenöz sıvılarla temas etmek bile sorun olabilir. Mısır alerjisi olanlar ayrıca mısır poleni, çimen poleni ve mısır nişastasına tepki verebilir .

Mısır Alerjisi Belirtileri

Mısıra alerjik reaksiyonlar farklı şekillerde olabilir. Yaygın belirtilerden bazıları şunlardır;

  • Kurdeşen,
  • Özellikle ağız içinde veya çevresinde kaşıntı ,
  • Deride kızarma ,
  • Saman nezlesine benzer belirtiler: hapşırma, burun tıkanıklığı, burun akıntısı,
  • Hırıltı, astım,
  • Baş ağrısı,
  • Karın ağrısı,
  • Bulantı ve / veya kusma,
  • İshal.

Anafilakside ortaya çıkabilecek belirtiler ise şöyledir;

  • Dudak, dil, boğaz, boyun veya yüzde şişlik ve/veya gerginlik,
  • Nefes almada güçlük,
  • Boğuk ses,
  • Baş dönmesi,
  • Hızlı kalp atış hızı,
  • Uyuşukluk, kafa karışıklığı veya bilinç kaybı.

Anafilaksi, yaşamı tehdit eden bir acil durumdur ve acil tıbbi tedaviye ihtiyaç vardır. Kendinizin veya sevdiğiniz birinin böyle bir tepkiye sahip olabileceğinden şüpheleniyorsanız hemen 112’yi aramanız önerilir.

Mısır Alerjisi Teşhisi 

Mısır alerjisini teşhis etmek karmaşık olabilir. Belirtiler kişiden kişiye değişebilir ve kişi her zaman aynı belirtileri yaşamayabilir. Mısıra alerjiniz olduğundan şüpheleniyorsanız, besin alerjilerinde uzmanlaşmış bir alerji uzmanı ile görüşün. Görüşme öncesi bir yemek günlüğü tutmaya başlayın ve belirtileri takip edin. 

Mısır alerjisi deri testleri veya kan testleri yoluyla teşhis edilebilir.

Aynı zamanda alerji uzmanınız size belirli bir süre (normalde iki ile dört hafta) şüpheli besin alerjeninden kaçındığınız bir besin eliminasyon diyeti önerebilir. Ürün diyetinizden çıkarıldığında belirtileriniz düzelirse, muhtemelen alerjiniz vardır. Yiyecek eliminasyon diyeti kesin olmayan sonuçlar verirse, alerji uzmanınız besin yükleme testi önerebilir. Bu test sırasında, bir alerji uzmanının gözetiminde, belirli bir süre boyunca artan dozlarda, küçük miktarlarda mısır veya mısır ürünleri tüketmeniz istenir.

Mısır Alerjisinde Tedavi

Bir mısır alerjisi teşhis edildiğinde, en iyi tedavi mısır ve mısır türevi ürünlerden kaçınmaktır. Mısır, Gıda Alerjeni Etiketleme ve Tüketiciyi Koruma Yasası tarafından özel etiket bilgilerinin gerekli olduğu ilk sekiz besin alerjeninden biri değildir. Bu nedenle mısır proteini içerebilecek ürünlerin ve bileşenlerin adlarını öğrenmek, bu alerjiye sahip biri için özellikle önemlidir. Bunlar arasında kabartma tozu, karamel, selüloz, sitrik asit, dekstrin, dekstroz, inositol, malt, maltodekstrin, monosodyum glutamat (MSG), irmik, sodyum eritorbat, sorbitol, nişasta, vanilya özü, ksantan zamkı ve ksilitol bulunur. Bir içeriğin menşei hakkında herhangi bir sorunuz varsa, ürünün üreticisine danışın.

Mısır İçeren Yiyecekler

  • Mısır şurubu, yüksek fruktozlu mısır şurubu (HFCS),
  • Mısır yağı,
  • Mısır unu,
  • Mısır nişastası,
  • Mısır,
  • Patlamış mısır,
  • İrmik,
  • Mısır şekerleri (dekstroz, dekstrin, maltodekstrin, fruktoz, Dyno, Sereloz, Saftoz, Tatlıtoz, glikoz, sorbitol, ksilitol, inositol, sodyum eritorbat),
  • Mısır margarini,
  • Mısır cipsi, tortilla cipsi,
  • Kahvaltılık tahıllar (mısır gevreği gibi),
  • Mısır ekmeği.

Mısır Ürünleri İçerebilecek Gıdalar

Mısır nişastası, mısır şurubu ve mısır, bitkisel yağlar gibi çeşitli ürünlerden elde edilen mısır kaynaklarını içerebilecek aşağıdaki yiyeceklere dikkat edin. Pek çok işlenmiş gıdanın (kabaca yüzde %75) mısır veya mısırdan yapılan ürünler içerdiğini unutmayın.

  • Sebzeli ticari çorbalar,
  • Fıstık ezmesi,
  • Çeşitli etler (sucuk, jambon, sosisli sandviç, sosis, pastırma gibi soğuk etler),
  • Kızarmış yiyecekler,
  • Peynir ezmesi,
  • Chop suey ve chow mein,
  • Balık çubukları,
  • Dondurulmuş karışık sebzeler,
  • Konserve sebzeler, kremalı sebzeler,
  • Succotash,
  • Domuz eti,
  • Mısır unu serpilmiş ekmek,
  • Graham kraker,
  • İngiliz muffinleri,
  • Tacos ve tamales,
  • Polenta,
  • Sos (örneğin mısır nişastası ile koyulaştırılmış),
  • Mısır şurubu ile tatlandırılmış konserve veya dondurulmuş meyveler,
  • Meyve şekerlemeleri,
  • Dondurmalar, şerbetler,
  • Çikolatalı süt, milkshake, soya sütü, yumurta likörü, yoğurt,
  • Amerikan şarapları, viski, cin, bira, bira,
  • Gazlı içecekler,
  • Limonata karışımları,
  • Hazır kahveler,
  • Reçeller,
  • Şekerler ve sakızlar,
  • Marşmelov,
  • Ketçap ve hardal (hazır),
  • Beyaz damıtılmış sirke,
  • Monosodyum glutamat,
  • Kabartma tozu, pudra şekeri, kek mayası ve ağartılmış un,
  • Jelatin kapsüller,
  • Vanilya özü,
  • Malt şurubu, modifiye gıda nişastası, karamel, selüloz, ksantan sakızı.

Yiyecek olmasa da, bazı ilaçların, vitaminlerin, minerallerin ve besin takviyelerinin de mısır içerebileceğini unutmayın.

Mısır İçerebilecek Gıda Dışı Ürünler

  • Yapıştırıcılar (zarflar, etiketler, pullar),
  • Kağıt kaplar (kutular, bardaklar, tabaklar, süt kutuları),
  • Gıda ambalajları (mısır nişastası kaplamaları),
  • Pipetler,
  • Diş macunu,
  • Çamaşır nişastası,
  • Cerrahi eldivenler (mısır nişastasından dolayı),
  • Evcil hayvan yemleri,
  • Bazı kıyafetler,
  • Pastel boya,
  • Bulaşık makinesi Sabunu,
  • Şampuan,
  • Boya,
  • Dekstroz intravenöz solüsyon.

Eğer mısıra karşı zaten ciddi bir alerjik reaksiyon yaşadıysanız, tıbbi bir bileklik veya kolye takın. Bu, başkalarının mısır alerjiniz olduğunu bilmelerine yardımcı olacaktır. Tıbbi bileklik veya kolye  durumunuz hakkında başkalarıyla iletişim kuramadığınız durumlarda faydalıdır.