Buğday alerjisi olan kişiler, buğdaydaki proteinlerden en az birine düzensiz bir bağışıklık sistemi tepkisine sahiptir. Buğday alerjisi olan bir kişi buna maruz kalırsa, zayıflatıcı belirtiler yaşayabilir. Bazı durumlarda, anafilaksi meydana gelebilir. Bu yaşamı tehdit eden alerjik bir tepkidir. Buğday alerjisi olabileceğinden şüphelenen kişiler, teşhisi doğrulamak için bir alerji doktoruna başvurmalıdır. Bazı insanlar buğday ununu soluduklarında, alerjik reaksiyon yaşarlar. Diğerleri, ağızdan tükettikten sonra semptomlar yaşarlar. Buğdayın tüketilmesi veya solunması dakikalar veya saatler içinde alerjik bir reaksiyon meydana gelebilir.
Buğday Çocuklarda Görülen En Yaygın Alerjilerden!
Buğday alerjisi, en yaygın çocukluk dönemi gıda alerjilerinden biridir. Ancak yetişkinlerde de ortaya çıkabilir. Buğday alerjisi olan bir kişi, bir veya birkaç buğday proteinine karşı spesifik bir antikor geliştirmiştir. Buğday alerjisi, çölyak hastalığı ile aynı şey değildir. Çölyak hastalığı, bir kişinin sindirim sistemini etkileyen otoimmün bir durumdur. Gluten yine de düzensiz bir otoimmün yanıtı tetikleyebilir, ancak tıbbi tedavi ipuçları ve beslenme kuralları çölyak hastalığı olan kişiler için farklıdır. Ayrıca gluten buğdayda bir protein olmasına rağmen çölyak hastalığı olan kişiler anafilaksi yaşamazlar. Bunun nedeni çölyak hastalığının, bir tür alerjik reaksiyon olmamasıdır.
Buğday Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Buğday alerjileri, genellikle diğer gıda alerjileri ile birlikte, bebeklik döneminde gelişme eğilimindedir. Genellikle bir kişi 12 yaşlarına geldiğinde iyileşir. Bazı yetişkinlerin buğday alerjisi olmasına rağmen, çocuklarda çok daha yaygındır.
Buğday alerjisinin en yaygın belirtileri şunlardır:
- Alerjik rinit veya burun tıkanıklığı,
- Astım,
- Atopik dermatit veya egzama,
- Olası şişlik ile birlikte kaşıntılı bir döküntü olan ürtiker veya kurdeşen,
- Bulantı, ishal ve kusma,
- Ağızda, boğazda veya her ikisinde de tahriş ve olası şişlik,
- Sulu, kaşıntılı gözler,
- Şişmiş mide.
Anafilaksi de ortaya çıkabilir ve şunlara sebep olabilir:
- Boğazda şişme ve gerginlik,
- Yutma güçlüğü,
- Göğüste gerginlik ve ağrı,
- Nefes almada zorluk,
- Soluk veya mavimsi cilt,
- Zayıf nabız,
- Tansiyonda potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir düşüş.
Anafilaksi, acil tıbbi müdahale gerektiren tıbbi bir acil durumdur. İnsanların tedavi için bir tıp uzmanına gitmesi gerekir.
Buğday Alerjisi Teşhisi Nasıl Yapılır?
Bazı testler de dahil olmak üzere çeşitli stratejiler, bir doktorun buğday alerjisini tanımlamasına yardımcı olabilir. Bunlar şunları içerir:
- Bir diyet günlüğü tutmak: Alerjinin nedenini belirlemek için, bir sağlık uzmanı bir kişiden bir yemek günlüğü tutmasını isteyebilir. Bu, diyetteki yiyecek türleri, bir kişinin onları tükettiği zaman ve semptomlar hakkında bazı bilgiler hakkında notlar içerecektir.
- Kaynağın tam olarak belirlenmesi: Daha sonra, kişi tüm buğday ürünlerini diyetinden çıkarmalıdır. Birkaç gün sonra, aralıklarla yeniden buğday tüketmeye başlayabilirler. Yiyecek günlüğünün desteğiyle bu, semptomlarından buğdayın sorumlu olup olmadığını belirlemelerine yardımcı olabilir. Nitelikli bir sağlık uzmanı bu testi denetlemelidir.
- Gıda yükleme testi: Bu genellikle hastanede veya özel bir alerji kliniğinde yapılır. Kişi, şüpheli alerjen içeren kapsülleri tüketecektir. Küçük dozlarla başlarlar, alımlarını birkaç saat veya gün içinde kademeli olarak arttırırlar. Klinik personeli semptomlar için kişiyi izleyecektir.
- Deri prick testi: Bir sağlık uzmanı, kişinin koluna veya sırtına damla damla seyreltilmiş yiyecek koyar ve cilde batırır. Bu, yiyeceği sisteme sokar. Herhangi bir kaşıntı, kızarıklık veya şişme muhtemelen buğday alerjisine işaret edecektir. Bununla birlikte, deri prick testi kesin değildir, bu nedenle bir doktor muhtemelen onay için başka testler isteyecektir.
- Kan testi: Bu, belirli yiyecekler için antikorları tespit edebilir. Belirli antikorlar mevcutsa, bu, bir kişinin muhtemelen bu belirli yiyeceklere alerjisi olduğunu gösterir.
Sebepleri ve de tetikleyici faktörler nelerdir?
Buğday alerjisi, bir bağışıklık sistemi tepkisidir. Alerjik reaksiyon, bağışıklık sistemi nötr veya faydalı bir maddeyi bir patojenle karıştırıp ona saldırdığında ortaya çıkar.
Alerjenler, alerjileri olmadıkça çoğu insana zarar vermeyen maddelerdir. Buğdaya alerjik bir reaksiyon, buğdayda aşağıdaki proteinlerden en az birine reaksiyona giren immünoglobulin antikorlarını içerir:
- Albümin,
- Globulin,
- Hliadin,
- Glutenin veya gluten.
Bazı insanlar buğdaydaki proteinlerden sadece birine alerjikken, diğerleri iki veya daha fazlasına alerjik olabilir.
Risk Faktörleri Nelerdir?
Bir buğday alerjisi için iki ana risk faktörü, aile geçmişi ve yaştır. Yakın bir akrabada buğday alerjisi, saman nezlesi veya astım gibi bir alerji varsa, kişinin buğday alerjisi geliştirmesi riski daha yüksektir. Bağışıklık ve sindirim sistemleri henüz olgunlaşmadığı için bebekler ve küçük çocukların buğday alerjisine sahip olma olasılığı daha yaşlı yetişkinlere göre daha yüksektir. Ancak çoğu çocuk sonunda bu alerjiyi aşar.