Buğday Alerjisinde Beslenme

Buğday alerjisinde beslenme, buğday alerjisi bağışıklık sisteminin buğdayın içinde bulunan proteinleri bir tehdit olarak yanlış algıladığında ve ona saldırdığında buğday alerjisi ortaya çıkar.

Buğday Alerjisinde Beslenme Nasıl Olmalı

Eğer çocuğunuza buğday alerjisi tanısı konuldu ise buğday içeren besinlerden kaçınmanız gerekmektedir.

Paketli ürün satın alırken mutlaka etiketini okumalı ve emin olamadığınız durumlarda firmayı arayabilir veya doktorunuza danışabilirsiniz.

Dışarıda yemek yerken, restorandaki şef veya yetkili kişiye sipariş verdiğiniz yiyeceklerin buğday içerip içermediğini ve buğday içeren bir yiyecekle teması olup olmadığını mutlaka sorun

Eğer çocuğunuzun yaşı uygunsa buğday alerjisi olduğunu ve ‘’Ben buğday yiyemem hastalanırım’’ demeyi öğretmelisiniz. Mümkünse buğday alerjisi ibaresi olan bileklik veya kolye takılması faydalı olabilir

Çocuğunuza yemek hazırlarken buğday ile temas etmiş bardak, tabak, çatal gibi mutfak gereçlerini tam olarak temizlendiğinden emin olarak kullanmalısınız

 

KAÇINILMASI GEREKEN YİYECEKLER VE İÇERİKLER

BUĞDAY ÇEŞITLERI Buğday, bulgur, yarma
BUĞDAY ÜRÜNLERI Buğday glüteni, buğday nişastası, buğday çimi, tohumu, irmik, kuskus (süt, yumurta ve bulgur içerir), hidrolize buğday proteini
MAKARNALAR Buğday ve gluten içeren tüm makarnalar, şehriye
UNLU MAMÜLLER,

BİSKÜVİLER

Ekmek, mayasız ekmek, Unlar (Bütün un çeşitleri, bisküviler, çok amaçlı un , tam buğday unu, kek unu ,kepekli un, makarnalık un, galeta unu), pizza, simit, börek, çörek, gofret, kek, krep, gözleme, pide, lahmacun, hamburger, tostlar, krakerler, sıcak veya soğuk tahıl ürünleri
ÇORBALAR Erişte veya makarna içeren çorbalar, şehriye çorbaları, un ilave edilen çorbalar, tarhana çorbası, gluten içeren çorbalar
ETLER İşlenmiş etler, köfte, galata ununa veya una batırılarak kızartılmış tavuk, tavuk nugget, balık gibi et ürünleri, sosis
TATLILAR Buğday unu veya nişastası içeren pastalar, ve tatlılar, Browni, kurabiye, turta (Bir pasta çeşidi), waffle, külahlı dondurma
SOSLAR Soslar (salata sosu, barbekü sosu, soya sosu), gluten içeren hazır salça, ketçap
İÇECEKLER Glükoz şurubu, malt kullanılan içecekler
TİCARİ GIDALAR Gluten, gliadin, glutenin, buğday albumini, buday globulini, maddesi içeren gıdalar,
BAZI GIDALAR

İÇEREBİLİR

Unla koyulaştırılan yiyecekler (soslar, güveç ve et suyu), una batırılmış besinler (una batırıp yağda kızartılmış yiyecekler,)

Sirke, çikolata, puding, sakız, ketçap, mayonez ve dondurma gibi besinlerin bazılarında gluten bulunmaktadır

RİSKLİ GIDALAR Modifiye nişasta, dekstrin, aroma vericiler, hidolize bitkisel protein, hidrolize sebze proteini, soslar, baharatlı besinler,

 

ilaç ve kozmetikler, temizlik malzemeleri, oyun hamurları gibi ürünlerde de glüten bulunabilmektedir.

Buğday unu yerine patetes, mısır, pirinç, yulaf, soya veya nohut unu tercih edilebilir. Arpa ve çavdar diğer tahıllara göre buğdaya benzerliği fazladır. Buna rağmen buğday alerjisi olan çocuklar genelde iyi tolere eder.  Diğer bir seçenek olarak deneyebilirsiniz.

Gerçekte tahıl olmayıp tahıl benzeri olan karabuğday, kinoa, amarant gluten içermediğinden dolayı doktorunuza danışarak deneyebilirsiniz

Not: İstanbul Alerji’nin izni olmadan kopyalanamaz. Tüm hakkı İstanbul Alerjiye aittir.