Reaksiyonların şiddeti hafiften ağıra kadar değişiklik gösterebilir. Çok az miktarda kavun varlığıyla bile alerji tetiklenebilirler.

Kavun alerjisi en sık belirtileri;

  • Ağızda kaşıntı,
  • Ağzınızda karıncalanma hissi,
  • Yüz şişmesi,
  • Boğaz, dudak veya dil şişmesi,
  • Ciltte kaşıntı,
  • İshal , mide bulantısı veya kusma,
  • Zor nefes alma,
  • Sinüs tıkanıklığı.

Kavuna çok alerjisi olan kişiler anafilaksi olarak bilinen şiddetli bir reaksiyon yaşayabilir. Belirtilerden bazıları şunlardır;

  • Hava yollarının daralması,
  • Nefes almayı engelleyen ciddi dil veya boğaz şişmesi,
  • Kan basıncında şoka neden olabilecek kritik düşüş,
  • Zayıf nabız,
  • Hızlı nabız,
  • Baş dönmesi veya bilinç kaybı.

Kavun alerjisi tedavisi ve önlenmesi

Henüz bir gıda alerjisinin tedavisi olmasa da, bir reaksiyonun oluşmasını önlemek için atabileceğiniz birkaç adım vardır. Bunlardan bazıları şöyledir;

  • İçinde kavun olan şeyleri yemekten veya içmekten kaçının.
  • Özellikle restoranlarda ne yediğinize ve içtiğinize her zaman dikkat edin. Bir yemeğin kavun içerip içermediğinden emin değilseniz, hazırlayan kişiye mutlaka sorun.
  • Yemeğinizin kavun  hazırlamak için kullanılmayan bir alanda hazırlandığından emin olun.

Gıda alerjileri, gıda intoleransı ile karıştırılabilir. İntolerans, bağışıklık sisteminizi içermez ve o kadar ciddi değildir. Belirtiler genellikle sindirim sorunları ile sınırlıdır. İntolerans durumlarında küçük miktarlarda kavun yiyebilirsiniz.

Oral alerji sendromu

Oral alerji sendromu (OAS), bağışıklık sisteminizin yiyeceklerinizde alerjiniz olan polen ve benzeri proteinleri algılamasıdır. Bu maddeler çapraz reaksiyona girebilir ve alerjik reaksiyonu tetikleyebilir. OAS aynı zamanda polen gıda sendromu olarak da bilinir.

Kavun ile alerjik belirtiler bildiren çoğu kişinin muhtemelen OAS’a sahip olduğu görülmektedir.

Bazı polen türlerine alerjiniz varsa ve kavun yiyorsanız, OAS yaşayabilirsiniz. Risk faktörleri şunlardır;

  • Yaş; OAS, gençler ve genç yetişkinlerde daha yaygındır. Genellikle küçük çocuklarda görülmez.
  • Yakupotu polenine karşı alerji; Kavun , muz, kabak, salatalık ve ayçiçeği çekirdeği gibi yakupotu poleni ile ilişkili yiyecekleri yerken bir reaksiyon yaşayabilirsiniz.
  • Çim polenine karşı alerji; Kavun , kereviz, şeftali, portakal ve domates gibi çim poleni ile ilişkili yiyecekleri yerken bir reaksiyon yaşayabilirsiniz.

OAS belirtileri diğer alerjisi belirtilerine benzer, ancak genellikle hafiftir ve ağzınızın etrafındaki bir bölgeyle sınırlıdır. Belirtiler şunları içerir:

  • Ağız veya boğazda karıncalanma veya kaşıntı,
  • Boğaz, dudak, ağız veya dilde şişme,
  • Kulakta kaşıntı.

Sorunlu besin tüketimi sonrası bir parça ekmek veya bir bardak su gibi nötr bir şey tüketmek belirtilerin ortadan kalkmasını hızlandırmaya yardımcı olabilir. Pişirildiğinde herhangi bir reaksiyon göstermeden kavunu yiyebilirsiniz. Bunun nedeni, yiyeceğinizdeki proteinlerin ısıtıldığında değişmesidir.

Kavun yedikten sonra ilk kez alerji belirtileri yaşıyorsanız,  bir alerji uzmanına muayene olmanız önerilir. Alerjinizi doğrulamak, çeşitli önleyici ve tedavi seçeneklerini açıklamak için testler yapabilirler.