Yiyeceklere baharat ve diğer katkı maddelerinin eklenmesi son derece yaygındır. Baharatlar bitkilerden elde edilir ve bu nedenle alerjen olma potansiyeline sahiptir. Genellikle alerjik reaksiyonları tetiklediklerinden şüphelenilir, ancak antikor aracılı reaksiyonların çok nadir olduğuna inanılmaktadır. Hastaların sahip olduğu reaksiyonların çoğu gerçek alerjik reaksiyonlar değildir ve “intoleranslar” ile uyumlu alerjik olmayan reaksiyonlar olabilir.
Alerjik Olmayan Reaksiyonlar
- Deride kızarıklık: Baharatların ciltte tahrişe ve sonuçta kızarıklığa neden olan özellikleri vardır.
Örnek: Tarçın, cilde temas ettiği yerde yerel bir kızarıklığa neden olabilir.
- Ağızda kaşıntı: Bu tür reaksiyonlar genellikle polenlerle çapraz reaktiviteye bağlıdır. Esas olarak, alerji gerçek baharata değil, ağızda lokalize bir kaşıntıya neden olabilen polene yöneliktir .
- Solunması nedeniyle öksürük: Bu tür bir reaksiyon muhtemelen gerçek bir alerjiden ziyade tahriş edici bir etkiye bağlıdır.
Örnek: Karabiber astımlı hastalarda öksürüğe neden olabilir veya astım belirtilerini tetikleyebilir.
Alerjik reaksiyonlar
- Anafilaksi (şiddetli alerjik reaksiyon): Çok nadir olmasına rağmen, bazı baharatlarda anafilaksi olabilir. Bu reaksiyonlar gerçek alerji ile tutarlıdır. En sık reaksiyonlar kekik, kişniş, kimyon tohumu, kimyon ve kırmızı biberle olmaktadır.
- Susam tohumu daha geleneksel bir besin alerjenidir ve baharat karışımlarında bulunabilir. Susama alerjisi olduğu bilinen hastalar, içeriğinde susam bulunan baharatlardan uzak durmaya özen gösterilmelidir
Belirli bir baharat sürekli olarak belirtilere neden oluyorsa, bir alerji uzmanına danışılmalıdır. Çoğu durumda, bir baharata verilen reaksiyon alerjik olmayan bir nedenden kaynaklanacaktır.
Baharatta alerjik antikor olup olmadığını belirlemek için deri prick testi kullanılabilir. Alerjisi olanlar için en sorunlu baharatlar kereviz, sarımsak, tarçın, susam, soğan ve hardaldır. Hardal alerjisi baharat alerjileri arasında en yaygın olanıdır. Karabiber ve vanilyanın da alerjik reaksiyona neden olduğu bildirilmiştir.
Gerçek baharat alerjileri, içerdikleri belirli bir protein nedeniyle oluşur; ancak yüksek çapraz reaktivite nedeniyle de alerji meydana gelebilir. Bu, fındık veya ağaç polenine alerjiniz varsa, belirli baharatlara da alerjiniz olabileceği anlamına gelir. Örneğin, hardal ve ağaç yemişleri arasında yüksek çapraz reaktivite vardır.
Baharat Alerjisi Belirtileri
- İshal,
- Mide bulantısı,
- Şişkinlik,
- Kurdeşen,
- Dudakların şişmesi,
- Nefes darlığı,
- Anafilaksi.
Baharat Alerjisi Teşhisi
Baharatlar genellikle yemeklerde kullanıldığı ve tek başına yenmediği için, alerjinin nedenini tam olarak belirlemek zordur. Bir yemek günlüğü tutmanız ve belirli bir yemeği yedikten sonra ortaya çıkan belirtileri yazmanız önerilir.
Baharat Alerjisi Tedavisi
Baharat alerjisinin tedavisi, büyük ölçüde yaşanan belirtilerin türüne ve şiddetine bağlıdır. Komplike olmayan bir alerji için oral antihistaminikler, belirtileri baskılayarak rahatlama sağlayabilir.
Kontakt dermatit için topikal bir kortikosteroid krem, iltihabı ve kızarıklığı azaltmaya yardımcı olabilir. Daha aşırı durumlarda oral kortikosteroidler reçete edilebilirken, kortikosteroid burun spreyi burun tıkanıklığını gidermeye yardımcı olabilir.
Nihayetinde, bir baharat alerjisiyle baş etmenin en iyi yolu, söz konusu baharattan kaçınmaktır. Bir kişinin nadiren tek bir baharat türüne alerjisi vardır. Bunun nedeni, baharatlar, kabuklu yemişler ve hatta ağaç polenleri arasında yüksek bir çapraz reaktivite olmasıdır .