Lahana, en besleyici sebzelerden biridir. Sadece lif bakımından zengin olmakla kalmaz, aynı zamanda çok sayıda vitamin, mineral ve antioksidan içerir.
Bu vitaminler arasında A, C, B6 ve K vitamini bulunur. Lahana içeriğinde, demir, kalsiyum, bakır, potasyum ve magnezyum gibi mineraller de yüksektir. Ayrıca quercetin gibi güçlü antioksidanlar içerir.
Çoğu insan için lahana güvenli ve sağlıklı bir gıda seçimidir. Bununla birlikte, nadir durumlarda lahana alerjisi reaksiyonuna neden olabilir.
Son yıllarda, sanayileşmiş ülkelerde bildirilen alerjilerde büyük bir artış vardır. Bir kişi, özellikle o yemeği sık sık yerse, yiyeceğe karşı bir gıda alerjisi geliştirebilir.
Bağışıklık sisteminiz besinin bir istilacı olduğunu düşündüğünde bir gıda alerjisi oluşur, antikorlar salgılar ve bu da alerjik reaksiyona neden olabilir.
Lahana turpgillerden sebze ailesindedir.
Lahana aynı zamanda FODMAP’leri sindirmekte güçlük çeken kişilerde şişkinliğe neden olabilir. C. diff enfeksiyonunuz varsa turpgillerden kaynaklanan mide-bağırsak rahatsızlığı da yaşayabilirsiniz .
Lahana, oksalik asit olarak bilinen bir antinutrient bakımından zengindir. Bir antinutrient, besinlerin emilim yeteneğini azaltan bir bitki bileşiğidir. Oksalik asit, artan böbrek taşı riski ile ilişkilidir. Halihazırda böbrek taşı ile ilgili bir probleminiz varsa, lahanadan kaçınmak iyi bir fikir olabilir.
Genellikle sık lahana yiyen insanların, lahana alerjisi geliştirme riski daha yüksektir. Nadiren turpgillerden tüm sebzelere de alerjiniz olabilir. Bu sebze ailesi şunlardır;
- Roka,
- Lahana,
- Brokoli,
- Karnabahar,
- Brüksel lahanası,
- Kara lahana,
- Turp,
- Şalgam.
Turpgillerden sebzeler ayrıca bitki ailesi Brassicaceae adıyla da bilinir. Bazı turpgil sebzeler brassica oleracea kategorisine girer .
Bazı bireylerin bir Brassica oleracea polenine alerjisi olabilir ama bu turpgillerden sebze alerjisi ile aynı şey değildir.
Lahana alerjisi belirtileri
Lahana veya turpgillerden bir sebze alerjisi, çeşitli belirtilere neden olabilir. Bunlar şunlardır;
- Ciltte kaşıntı,
- Kurdeşen,
- Dudakların, dilin ve boğazın hafif şişmesi,
- Baş dönmesi,
- Sindirim sıkıntısı,
- Oral alerji sendromu.
Şiddetli gıda alerjisi vakalarında anafilaksi meydana gelir. Anafilaksi yaşarsanız, acil tıbbi tedavi alın.
Eğer turpgillerden herhangi bir sebzeye veya lahanaya alerjiniz varsa bu kategorideki diğer sebzeleri de yemekten kaçınmalısınız.
Lahanada bulunan faydalı öğeleri alabilmek için yiyebileceğiniz yiyeceklerden bazıları şunlardır;
- A vitamini: Sığır ciğeri, tatlı patates, somon, kış kabağı, mango, keçi peyniri, tereyağı,
- C vitamini: Dolmalık biber, ananas, kivi, narenciye,
- K vitamini: Soya fasulyesi, turşu, edamame, kabak, çam fıstığı, yaban mersini,
- Demir: Kabak çekirdeği, kabuklu deniz ürünleri, baklagiller, kinoa, hindi, tofu,
- B6 vitamini: Nohut, havuç, ricotta peyniri, sığır eti, yumurta, muz, avokado,
- Kalsiyum: Fasulye, sardalya, badem, peynir, mercimek, amarant,
- Bakır: Spirulina, istiridye, ıstakoz, bitter çikolata,
- Potasyum: Beyaz fasulye, pancar, patates, yaban havucu, portakal, yoğurt,
- Magnezyum: Bitter çikolata, fındık, tohumlar, baklagiller, avokado, muz,
- Quercetin: kapari, soğan, kakao, kızılcık, elma.
Lahana veya turpgillerden sebze alerjiniz olabileceğini düşünüyorsanız, mutlaka bir alerji doktoruna muayene olun. Alerjiler için en yaygın kullanılan test, deri prick testidir. Aynı zamanda doktor önerisiyle bir eliminasyon diyeti de uygulamanız gerekebilir.