Çemen otu alerjisi, çemen tüketiminde veya temasından sonra, vücudun herhangi bir yerinde ürtiker veya ağızda karıncalanma ortaya çıkabilir.
Çemen otu alerjisi belirtilerinden bazıları ise şunlar;
- Yüzde, boğazda ve / veya ağızda şişlik,
- Nefes almada güçlük,
- Şiddetli astım,
- Karın ağrısı, bulantı ve kusma.
Aşırı alerjik durumlarda kan basıncında hızlı bir düşüş (anafilaktik şok) olabilir, kişide bilinç kaybı oluşabilir. Nadir durumlarda ise, gıda alerjilerinde ölüm meydana gelebilir.
Çemen otuna alerjisi olan kişilerde, yemek yemek, belirtilerin ortaya çıkmasının yalnızca bir nedenidir. Çemen otu tozunun solunmasıyla da alerji belirtileri tetiklenebilir. Aynı zamanda , kepek tedavisi olarak kafa derisine çemen otu macunu uyguladıktan sonra, yüzünde şişlik ve hırıltı gelişen kronik astımlı bir hastada alerjiye rastlanmıştır.
Çemen Otu Nerelerde Kullanılır?
Bütün ve öğütülmüş çemen otu tohumları, köri tozları, baharat karışımları ve çaylar dahil birçok yiyeceği tatlandırmak için kullanılır. Filizlenen tohumlar salatalara eklenebilir veya pişirilebilir.
Çemen otu tohumundan elde edilen uçucu yağlar, taklit akçaağaç şurubu, vanilya bileşimleri, meyan kökü, turşu ve diğer yiyeceklerde gıda aroması olarak kullanılabilir. Kavrulmuş tohum kahve yerine geçer.
Çemen otuna alerjisi olan kişilerin gıda etiketlerini dikkatlice okumaları tavsiye edilir. Dışarıda yemek yerken veya paket yemek satın alırken mutlaka yiyeceğin içerik bilgisi sorgulanmalıdır.
Çemen Otu Alerjisi ve Yer Fıstığı
Yer fıstığı alerjisi olan bazı insanlar çemen otuna da tepki gösterirler (her ikisi de baklagillerdir ve bu nedenle yakından ilişkilidir). Bunun nedeni, iki gıdadaki proteinlerin yapı bakımından benzer olması kaynaklı çapraz reaksiyondur.
Çemen otu alerjisi olan bazı kişiler diğer baklagillere de (nohut, soya, mercimek veya acı bakla gibi) tepki verebilir. Tanı konmuş çemen alerjiniz bulunması durumunda diğer baklagillerin tüketim kararını mutlaka doktorunuzla birlikte vermelisiniz.
Çemen otu alerjisi durumunda uygulanabilecek tedavi, çemen otu ve bileşeni içeren tüm maddeleri diyetinizden çıkarıp, teması önlemek olacaktır.
Çemen Otu Nedir?
Çemen otu, hem geleneksel Hint hem de Çin tıbbı sistemlerinde tıbbi olarak kullanılan en eski bitkilerden biridir. Çemen otu; yoncaya benzeyen, Akdeniz bölgesine, güney Avrupa’ya ve Batı Asya’ya özgü bir bitkidir. Aynı zamanda, farklı türde üretilmiş gıdalara aromatik bir çeşni olarak eklenir. Tohumlar genellikle yemek pişirmede ve ilaç yapımında kullanılır. Çemen otu tohumları akçaağaç şurubu gibi kokar. Hindistan’da çemen otu yaprakları sebze olarak yenir.
Çemen Otunun Bilinen Diğer İsimleri Nelerdir?
Çemen otu; Alholva, Kuş Ayağı, Bockshornklee, Bockshornsame, Chandrika, Mısır Çemen otu, Foenugraeci Semen, Foenugreek, Yunan Yoncacı, Yunan Samanı, Yunan Saman Tohumu, Hu Lu Ba, Medhika, Methi, Methika, Sénégré, Trigonella, Trigonella Foenum, Trigonella foenum-graecum, Trigonella foenugraecum, Trigonelle, Woo Lu Bar olarak coğrafi bölgelere ve kültürlere göre farklı isimlerle adlandırılır.
Çemen Otunun İçeriği
Çemen otu birçok temel besin maddesi içerir ve bu içerikler onun güçlü bir antioksidan olmasını sağlar. Bu besin öğelerinden bazıları şunlardır;
- Kolin,
- İnositol,
- Biotin,
- A vitamini,
- B vitaminleri,
- D vitamini,
- Çözünür ve çözünmez lif,
- Demir.
Çemen Otunun Faydaları Nelerdir?
İnsanlar, aşağıdakiler gibi çok çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için binlerce yıldır çeşitli şekillerde çemen kullanmışlardır;
- Kabızlık , iştahsızlık ve gastrit gibi sindirim sorunları,
- Anne sütü üretimi,
- Diyabet,
- Düşük testosteron veya libido,
- Ağrılı adet kanaması,
- Menopoz,
- Artrit,
- Yüksek tansiyon,
- Obezite,
- Solunum Problemleri,
- Düşük egzersiz performansı,
- Ülserler,
- Açık yaralar,
- Kas ağrısı,
- Migren ve baş ağrıları,
- Doğum sancıları.
Çemen otunun bildirilen tüm sağlık yararlarından sadece birkaçı büyük ölçüde bilimsel kanıtlarla desteklenmiştir. Bunlardan bazıları şöyledir;
Diyabet Riskini Azaltır
Hayvanlarda yapılan çalışmalar, çemen otundaki en az dört bileşiğin antidiyabetik özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. Bu özelliklerden bazıları şunlardır;
- Bağırsak glikoz emilimini azaltır,
- Mide boşalmasını geciktirir,
- İnsülin duyarlılığını ve etkisini iyileştirir,
- Lipid bağlayıcı protein konsantrasyonlarını azaltır.
Süt Üretimini Ve Akışını İyileştirir
Çemen otu anne sütü üretimini teşvik etmeye ve akışı kolaylaştırmaya yardımcı olabilir. Geleneksel Asya tıbbının uygulayıcıları bu amaç için uzun süredir çemen otunu önermektedir.
Kilo Kaybı Sağlar
Çemen otu iştahı bastırır ve tokluk hissini artırabilir. Aşırı lif içeriği nedeniyle de, çemen otu lif özü tozları doygunluk hissinin daha uzun sürmesini sağlar.
Testosteronu Yükseltir Ve Sperm Sayısını Artırır
Çemen otu, düşük testosteron ve sperm seviyelerinin artmasına yardımcı olabilir. 2017 yılında yapılan bir çalışmada, 50 erkek gönüllü 12 hafta boyunca çemen otu tohumu özü aldı. Katılımcıların yaklaşık % 85’inin sperm sayısı arttı. Sonuçlar ayrıca özün sürekli olarak zihinsel uyanıklığı, ruh halini ve libidoyu iyileştirdiğini göstermiştir.
Enflamasyonu Azaltır
Çemen otundaki önemli antioksidan seviyeleri, bir anti-inflamatuar ajan olarak büyük potansiyel sağlar.
Kalp Ve Tansiyon Hastalığı Riskini Azaltır
Çemen otu, kolesterol seviyelerini düzenlemeye ve kan basıncını iyileştirmeye yardımcı olabilir , bu da kalp rahatsızlıkları geliştirme riskini azaltır ve kalp sağlığını iyileştirebilir.
Bunun nedeni çemen otu tohumlarının kabaca %48 oranında diyet lifi içermesi olabilir . Diyet lifinin sindirimi çok zordur ve bağırsaklarda şeker ve yağları sindirmeyi zorlaştıran yapışkan bir jel oluşturur.
Ağrı Kesicidir
Çemen otu, geleneksel tıp sistemlerinde ağrı kesici olarak uzun süredir kullanılmaktadır. Araştırmacılar, bitkideki alkaloid adı verilen bileşiklerin, beynin ağrıyı algılamasına izin veren duyusal reseptörleri bloke etmeye yardımcı olduğunu düşünmektedir.
Çemen Otu Nasıl Etki Eder?
Çemen otu midede şekerin emilimini yavaşlatır ve insülini uyarır. Bu etkilerin her ikisi de diyabetli kişilerde kan şekerini düşürür. Çemen otu ayrıca testosteron ve östrojen seviyelerini artırabilir, bu nedenle cinsiyete olan ilgiyi artırmaya yardımcı olabilir.
Çemen Otunun İlaçlarla Herhangi Bir Etkileşim Var Mı?
- Kan şekerini düşürmek için kullanılan diyabet ilaçları
Diyabet ilaçları ile birlikte çemen otu tüketmek kan şekerinizin çok düşmesine neden olabilir. Diyabet ilacının dozunun değiştirilmesi gerekebilir. Eğer diyabet hastasıysanız doktorunuza danışmadan çemen otu tüketmeniz önerilmez.
- Kan pıhtılaşmasını yavaşlatan ilaçlar ( Antikoagülan / Antiplatelet ilaçlar)
Çemen otu kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Çemen otunun pıhtılaşmayı yavaşlatan ilaçlarla birlikte alınması morarma ve kanama olasılığını artırabilir.
Çemen otu, soya ile aynı ailede bulunan bir bitkidir. İnsanlar taze ve kurutulmuş tohumlarını, yapraklarını, dallarını ve köklerini baharat, tatlandırıcı madde ve takviye olarak kullanırlar. Çemen otu sabunlar, kozmetikler, çaylar ve garam masalada bulunur.
Çemen Otu Tüketiminin Olumsuz Etkileri
Çemen otunun bazı yaygın istenmeyen etkileri şunlardır;
- İshal,
- Mide rahatsızlığı,
- Akçaağaç benzeri bir koku alan idrar, ter veya anne sütü,
- Baş dönmesi,
- Baş ağrısı.
Nadiren de olsa bazı insanlar çemen otuna alerjik reaksiyonlar göstermiştir.
Hamile kadınlarda, kasılmaları uyaran ve doğum anormalliklerine neden olabilecek bileşikler içerdiğinden çemen otu kullanmaktan kaçınmalıdır.
Çemen otu vücuttaki östrojene benzer şekilde hareket edebilir, bu nedenle hormona duyarlı kanserli insanları olumsuz yönde etkileyebilir.
Genel olarak, herhangi bir sağlık sorunu olan bir kişi çemen otundan kaçınmalı veya dikkatli kullanmalıdır. Denemeden önce bir doktor görüşü almalıdır.