Yenilebilir kuş yuvası 4 tür kuş çeşidinin yuvalarından elde edilir ve yüzyıllardır insan tüketimi için hasat edilmiştir. Bu 4 tür Collocalia fuciphaga, Collocalia germanis, Collocalia maxima ve Collocalia unicolor’dur. Bu kuşlar yalnızca Güneydoğu Asya bölgesinde bulunur. Üreme mevsiminde erkek sürüler tarafından yapılan yuvaların neredeyse tamamı, kuşun dil altı tükürük bezlerinin ürettiği tükürükten yapılır. Bazı türlerin yuvalarında tüy de bulunur, ancak bu kuru ağırlığın en fazla %10’u kadardır. Yuvalar esas olarak glikoproteinlerden oluşur. Karbonhidrat bileşeni, %9 sialik asit, %7.2 galaktozamin, %5.3 glukozamin, %16.9 galaktoz ve %0.7 fukozdan oluşur. Mevcut en bol aminoasitler serin, treonin, aspartik asit, glutamik asit, prolin ve valindir.
Bu yuvalar genellikle kuş yuvası olarak bilinen bir yiyeceği yapmak için şekerle iki kez kaynatılır ve tıbbi değeri olduğuna inanılan oldukça saygın bir gıdadır. Hong Kong dünyanın en büyük tüketicisidir ve Kuzey Amerika’daki etnik Çinliler ikinci en büyük pazar konumundadır. Talep o kadar yüksek ki, kuşlar yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.
Kuş yuvası alerjisi, anafilaksiye de neden olabilen bir alerji çeşididir. Gıda kaynaklı anafilaksi, potansiyel olarak ölümcül bir reaksiyondur. Ölümler, teşhis edilmemiş alerji veya alerjenin farkında olmadan tüketilmesiyle ilgilidir. Bu tür olayların önlenmesi, gıda alerjeninin doğru bir şekilde tanımlanmasını, yapısının anlaşılmasını ve diğer gıda alerjenlerle olası çapraz reaktivitesinin incelenmesini gerektirir. Kuş yuvası alerjisinin dünya çapında bazı popülasyonlar (özellikle etnik Çinliler) tarafından yaygın olarak tüketildiği göz önüne alındığında, anafilaksiyi tetikleme riski önemlidir.
Dünyanın en büyük kuş yuvası üreticilerinden bazıları Malezya, Tayland ve Endonezya’dır. Ticari olarak temin edilebilen bu işlenmiş yuvalar görünüş olarak benzerdir ve sadece menşei ülkelerine göre tanımlanır. Onları üreten swiftlet türleri tarafından tanımlanmazlar.
Proteinli gıda alerjenlerinin çoğu, pişirme ve sindirime dirençli proteinler içerir. Bu durum, kuş yuvası alerjisinde de mevcuttur. Tarihsel olarak, anafilaktik reaksiyonların kaynamış kuş yuvasının tüketilmesiyle tetiklendiği gerçeği, alerjenik proteinlerin muhtemelen ısıya dirençli olduğunu gösterir.
Kuş yuvası ticari satıştan önce işlendiğinden, alerjik reaksiyonların katkı maddeleri veya kirleticilerden kaynaklanma olasılığını da vardır. Bunlardan bazıları ham petroldeki jelatin, tüyler veya proteinler olabilir. Jelatinin, yenilebilir yuvaların hacmini arttırmak için işlemenin son aşamalarında gizlice eklendiği de bilinmektedir.