Çay alerjisi çok sık duyulmamış olabilir ve nadirdir. Daha yaygın olarak, insanlar çaya karşı bir hassasiyet veya intolerans yaşarlar.
Çay alerjisinin belirtileri nelerdir?
Tüm alerjiler gibi çay alerjisi de bağışıklık tepkisi yaratır. Bu durum, vücudunuz bir maddeyi tehlikeli olarak algıladığında ve antikor üreterek onunla savaşmaya çalıştığında ortaya çıkar. Bu antikorlar tetiklendiklerinde spesifik belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur.
Çaya alerjiniz varsa ortaya çıkabilecek belirtilerden bazıları şunlardır;
- Kurdeşen,
- Ağızda karıncalanma veya kaşıntı hissi,
- Dudakların, boğazın, dilin veya yüzün şişmesi,
- Anafilaksi.
Alerji ve hassasiyet
Çay intoleransının veya duyarlılığının belirtileri, çay alerjisinden biraz farklıdır. Çaya karşı hoşgörüsüzlük veya intoleransınız varsa, belirtileriniz şunlar olabilir;
- Mide bulantısı ve kusma,
- İshal,
- Mide krampları veya ağrı,
- Göğüste ağrılı yanma hissi,
- Şişkinlik,
- Sinirlilik.
Çaylar bitkisel veya bitkisel olmayan olarak kategorize edilir. Her iki tipte de bulunan bileşenlere karşı alerjiniz veya hassasiyetiniz olabilir.
Çayda bulunan herhangi bir bileşene alerjiniz varsa, çaydan tamamen kaçınmalısınız. Bu bileşiklere intoleransınız varsa, hafif demli, küçük miktarlarda çayı tolere edebilirsiniz.
Bitkisel olmayan çay
Siyah, yeşil, oolong ve beyaz çayları içeren bitkisel olmayan çaylar, aynı bileşenlerden farklı miktarlarda içerir. Bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara veya hassasiyete neden olan bu bileşenlerdir.
Bitkisel olmayan çayın alerjik reaksiyona neden olabilecek bileşenleri şunlardır:
- Kafein,
- Tanenler,
- Theanine.
Siyah çay, tüm bitkisel olmayan çaylar arasında en yüksek kafein içeriğine sahiptir. Yeşil çayın en fazla tanen içeriği ve hem beyaz hem de yeşil çayın siyah çaydan daha fazla teanin içerdiği vardır.
Bitki çayı
Bitkisel çaylar, sayılamayacak kadar çok sayıda bitkinin köklerinden, yapraklarından, saplarından ve çiçeklerinden yapılır.
Herhangi bir bitki çayı seçerken içindekiler listesini okuduğunuzdan emin olun, böylece alerjiniz olan veya hassas olduğunuz maddelerden uzak durabilirsiniz.
Çayda kullanıldığında bazı insanlar için alerjik reaksiyona neden olabilecek farklı çiçek ailelerinden bazıları;
Asteraceae ailesi
Asteraceae (papatya) ailesinin bir parçası olan birkaç popüler çay vardır. Bu çaylardan biri papatyadır. Nadir durumlarda, papatya yutulduğunda veya topikal olarak kullanıldığında alerjik reaksiyonlarla ilişkilendirilmiştir.
Bu ailedeki herhangi bir çiçeğe veya polene alerjiniz varsa, papatyaya karşı duyarlı olabilirsiniz. Bu ailedeki çiçekler şunlardır;
- Kanarya otu,
- Papatyalar,
- Kadife çiçeği,
- Krizantem.
Ekinezya, Asteraceae ailesinde çay yapmak için kullanılan bir başka botaniktir. Bazı kişilerde de alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Malvaceae ailesi
Hibiscus, Malvaceae ailesinin bir üyesidir ve gülhatmi gibi bu familyadaki diğer bitkilere alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Hibiscus ayrıca tanen içerir ve tanen alerjisi olan kişilerde reaksiyona neden olabilir.
Tedavi
Herhangi bir tür çaya alerjiniz varsa, başka bir aileden olan çayı tüketmenizde sorun olmayabilir. Bitkisel çaydan bitkisel olmayan çaya veya tam tersine geçmeyi deneyin. Ayrıca siyah çayı yeşille değiştirebilir veya kafein bir sorunsa beyaz çayı deneyebilirsiniz.
Herhangi bir fincan çayı demleme sürenizin uzunluğu, içerdiği alerjen miktarını etkileyecektir. Tanen gibi çay elementlerine karşı sadece hafif bir hassasiyetiniz varsa, uzun bir demleme yerine kısa bir süre demleme yöntemi tercih edebilirsiniz.